PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zemlja vezana na nulo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo.

Preden se zapodite vame, "zakaj pa tega nisi rešil prej, kakšne mojstre si pa imel itd. itd." vas prosim, da taki obvozite temo.
Hvala.

Skratka, moje vprašanje se nanaša na delovanje prenapetostne vtičnice/razdelilca. Pred dnevi je v sosedovo hišo udarila strela in posledično (indirektno) skurila moj modem, mrežne, ter dve lučki. Nič tragičnega, ampak ajde. Dejansko sem prej imel modem pod prenapetostno vtičnico, lani ob prenovi sem ga prestavil na podstrešje in pozabil oz malo preveč odlašal z nakupom še enega pren. razdelilca. Saj vprašanje ali bi deloval ali ne, ampak ravno tukaj sem se zdaj ustavil.

Zdaj sem vzel enega od Iskre in šel malo bolj študirati te stvari. Tukaj je glavna stvar zemlja, saj ti jamčijo poravčilo škode le v primeru, da je sama napeljava ustrezna, torej bistvo je zemlja.

Lani smo ob prenovi pomenjali tudi vso napeljavo in vem, da prave zemlje nimam (hiša je iz 60-ih in takrat ni bilo govora o valjancu ipd.). Pred tem sem imel vse vtičnice "brikane", zdaj imam to narejeno v glavni omarici. Torej, vsa zemlja je tam povezana na nulo.

Taka zadeva verjetno niti slučajno ne bi šla skozi, če bi hotel uveljavljati kako garancijo v zvezi s priklopljenimi napravami na prenapetostni razdelilec. Promovirajo namreč povračilo škode do 30.000 EUR.

Gre za tole:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/ponudba/e-trgovina/izdelki-za-dom-in-vrt/prenapetostne-zascite/iskra-prenapetostna-zascita-zes-7-1">https://www.telekom.si/zasebni-uporabni ... ta-zes-7-1</a><!-- m -->

Mene pa predvsem zanima ali v mojem primeru taka naprava sploh kakorkoli funkcionira, glede na to, da nimam prave zemlje?

Hvala.
Če hočeš, da boš imel učinkovito prenapetostno zaščito, potem jo moraš pravilno urediti. Pomembno je, da prenapetosti, ki prihajajo v tvoj objekt, odvajaš stopenjsko. To pa pomeni, da moraš v razdelilnik namestiti kombinirano prenapetostno zaščito razreda I/II, potem bo učikovita tudi prenapetostna zaščita III, ki jo imaš v vtičniškem razdelilcu.
Svetujem ti pa, da čimprej urediš ozemljitev, ker je ta ključna za pravilno delovanje prenapetostnih odvodnikov in za preprečevanje previsoke napetosti dotika.
Ali imaš dovod elektrike do hiše po zraku ali v zemlji?

Verjetno ti je naprave skurila inducirana napetost, ki se pojavi v vodnikih, tu pa način izvedbe električne inštalacije nič ne pomaga. V tem primeru pomaga samo, če imaš opletene vodnike in oplet na enem kuncu priključen na zemljo.

lp
@mirator, hvala.

1. Torej, v omarici imeti nekaj takega.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.merkur.si/odvodnik-prenapetosti-nn-iskra-protec-b2-60-320-30-ka/">https://www.merkur.si/odvodnik-prenapet ... 320-30-ka/</a><!-- m -->

Zdaj, ker res nisem preveč domač v tem, bom mogoče vprašal neumnost. To namestiš namesto avto. varovalke ali mora biti oboje? Pa to verjetno ni smiselno, dokler nimam prave zemlje?

2. Ureditev zemlje. Jah, ja. Ampak ne vem, kako. Sva ravno prej potem debatirala s kolegom, ki mi je vlekel štrom. Dejansko imam celo hišo prenovljeno. Najprej je bila urejena od zunaj, lani od znotraj. Takrat je bilo že malo pozno, da bi lahko karkoli uredili v zvezi z zemljo. Zdaj ok, iz hiše bi že lahko nekako prišel s kablom, ampak kaj lahko uredim tam? Valjanca okrog ne bom mogel dajati ... Nimam pojma, kako to reševati.

3. Glede na to, da do sedaj res nikoli nisem imel nobenih težav s strelami (cerkev s strelovodom je cca 100 m stran) je bila tale strela ena po 50 letih, kakor je rekel sosed, ki je malo dalj na svetu, kot jaz. Tukaj namreč ni ravno področje strel. Sem pa vseeno vzel to zašlito in se šele zdaj, ko sem bral te pogoje, malo poglobil v to ozemljitev ...
Sicer tudi nasploh, še prej, pri stari instalaciji, nisem imel nikoli nobenih težav.

Še vedno pa ne vem, to kar imam sedaj, torej zemljo vezano na nulo. Je v tem primeru prenapetostna zaščita III (torej v vtičnici) sploh kakorkoli v funkciji?

@
strom

Po zemlji. In ja podobno,kot praviš ti, mi je rekel kolega, ki mi je vlekel elektriko. "V tem primeru, ti zemlja ne bi nič pomagala".

Jaz sprašujem za tole zaščito čisto zato, ker ne vem, mogoče pa v tem primeru bi pomagala in glede na to, da je strela udarila preko modema, če bi ta bil na taki zašliti, mogoče ne bi bilo škode ...

Ne vem, to je vse bolj moje ugibanje, premalo se spoznam na to.

Predvsem pa, ne vem koliko se mi splača zdaj iti v neke stroške, ker vseeno verjamem, da take zadeve spet ne bom doživel XX let. Smile
Očitno imaš izveden TN-C-S sistem zaščite. Dodatna zemlja bi bila zaželjena, sploh če bi dajal prenapetostne odvodnike. Prenapetostne odvodnike se veže iz faz preko varovalk na zemljo. Da se jih v glavno omarico - Razred II. Razred III izvedeš v svoji omarici oz. s pomočjo naprav direktno na porabnikih (podaljški z zaščito,...)

Pri inducirani napetosti ne moreš narediti kaj dosti. Edina rešitev je da uporabiš opletene kable in en del opleta vežeš na zemljo, ali pa da se izogneš polaganju inštalacije za komunikacije po podstrešju.
Aja, hočeš reči, da če bi imel modem recimo v kleti, da bi do tega primera težje prišlo? Ali pa bi pač skurilo kaj drugega v tisti vtičnici? Je pa res, pokurilo je samo stvari na LANu + 2 led lučki na stopnišču proti podstrehi oz prvemu štuku. Najnižja lučka na tem istem stikalu, ki je ob stopnišču v klet je ostala delujoča.

No ampak, še vedno ne vem. Če bi recimo imel pred tole strelo prenapetostno zaščito v vtičnici, kjer je bil modem, misliš, da bi lahko ustavila to strelo?
Ni zaščite, ker gre za inducirano napetost. Strela naredi elektromagnetno polje in če se v tem polju najde vodnik se v njem inducira napetost tudi če ni priklopljen na inštalacijo. Če bi imel zadnjo ploščo proti strehi betonsko, bi se ognil tem nevšečnostim, ker je v plošči železo in bi naredil faradayevo kletko. Armatura v plošči bi seveda morala biti ozemljena, vodniki pa speljani pod ploščo oz armaturo.
@strom, hvala za tole lepo razlago!
Eno je strelovod oz. direkten udar strele v objekt (prav gotovo ti prenapetostni odbvodniki odvedejo tudi inducirane prenapetosti v inštalaciji, ki bi nastale ob direktnem udaru strele v objekt), drugo pa prenapetosti, ki pridejo po dovodnih kablih. Ker nimaš ozemljitve, tudi strelovoda nimaš, torej se moraš zaščititi pred prihajajočimi prenapetostmi iz NN omrežja. To pa narediš, kot sem ti opisal.
Ker si dal podatek, da imaš kabelski dovod, potem imaš nulo v priključno merilni omarici 100% ozemljeno in to ti vseeno nekoliko stvar olajša (ni pa tako dobro, kot če bi imel lastno ozemljitev).
Citat: Glede na to, da do sedaj res nikoli nisem imel nobenih težav s strelami (cerkev s strelovodom je cca 100 m stran)
Na to se ne zanašaj. Strelovod na cerkvi bi te ščitil do približno 40 m od cerkve.
Citat:Po zemlji. In ja podobno,kot praviš ti, mi je rekel kolega, ki mi je vlekel elektriko. "V tem primeru, ti zemlja ne bi nič pomagala".
To ni res. Prenapetostni val se širi po vodnikih in bo šel v zemljo tam, kjer bo lahko.
Citat:Zdaj, ker res nisem preveč domač v tem, bom mogoče vprašal neumnost. To namestiš namesto avto. varovalke ali mora biti oboje? Pa to verjetno ni smiselno, dokler nimam prave zemlje?
Ne, prenapetostni odvodnik ni namesto inštalacijskega odvodnika. Montažo in priklop kar lepo prepusti električarju. Povežeš jih pa seveda na nulo in se bo prenapetost iznihala v PMO. Pomembne pa so stopnje prenapetostne zaščite. Najprej imaš grobo prenapetostno zaščito (razred I), ki ti odvede glavni del prenapetosti, vendar ne vse, potem je druga vmesna zaščita (razred II) in še tretja fina (razred III). Zate seveda pride v poštev v razdelilniku kombinirana zaščita razreda I/II, ki ima vmesno induktivnost in pa tretja - fina (razred III), kot jo že imaš.
@mirator, tudi tebi hvala za lepo razlago.

Aha razumem, nula je ozemljena v glavni omarici na hiši in potem je vsaj delno to, kar imam ok.

Glede prenapetostnih odvodnikov. Seveda, ne bom se lotil sam. Smile Samo malo sem hotel biti podučen o tem.
Torej te vodnike daš na vse tri faze, v omarici?
Razred I (A) ima elektro v svojih RP ali TP
Razred II (B) daš v glavno razdelilno omaro
Razred III © imaš v svoji razdelilni omari oz. na vtičnicah
Vse odvodnike v omarah prikopiš preko varovalk

Povzemi:
Po zemlji. In ja podobno,kot praviš ti, mi je rekel kolega, ki mi je vlekel elektriko. "V tem primeru, ti zemlja ne bi nič pomagala".
To ni res. Prenapetostni val se širi po vodnikih in bo šel v zemljo tam, kjer bo lahko.

Dovodni kabel na modeme in switche je dvožilen, ker v vtičnico priklopiš pretvornik napetosti. Zemlja ne pomaga. V tistem metru dvožilnega kabla se lahko inducira tako visoka napetost da skuri priklopljeno napravo. Nič ne pomaga če je kabel zvit v kolut.
V večini slučajev modemi in stikala odletijo zaradi prenapetosti po telefonski liniji in ne po kablu napajanja. Zato se tam daje plinske odvodnike.
strom Napisal:Razred I (A) ima elektro v svojih RP ali TP
Razred II (B) daš v glavno razdelilno omaro
Razred III © imaš v svoji razdelilni omari oz. na vtičnicah
Vse odvodnike v omarah prikopiš preko varovalk
.....
Prenapetostni odvodniki v RP ali TP za odjemalce niso relevantni, so pa relevantni, če so v PMO. Žal jih nekatere distribucije ne vgrajujejo.

Zakaj preko varovalk?
Ko odvodniki crknejo naredijo kratek stik na zemljo in ti vrže ven te varovalke in ne glavnih. Pa če imaš do njih dostop jih lahko zamenjaš brez odklopa napajanja objekta. Je pa res, da jih lahko vgradiš in se jih v 40 ali več letih tudi ne pritakneš.
Kratek stik nastane vedno, ko PO deluje. Napaka nastane, če po končanem delovanju ne zmore več v začetno stanje. Samo problem je, da so časi odklopov varovalk tako majhni, da bosta v vsakem primeru izklopila tako IO pred PO, kot glavna varovalka, ali pa bo IO odklopil prehitro, še preden bi PO prenehal delovati. Če pogledaš kataloge proizvajalcev PO, vsi priporočajo predvarovalko, če je predhodna varovalka večja od maksimalno priporočene varovalke IO, ki pa je lahko tudi 250 A. Sicer pa prepovedano ni. Vsekakor pa je pametno pred PO vgraditi glavno stikalo, tudi če je potem za PO še FID stikalo.
1 2
Iskanje po temi