PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Uporabno dovoljenje in hišna številka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vprašanje glede famoznega uporabnega dovoljenja, katerega je od lanskega leta potrebno pridobit tudi za zasebne hiše...
Kako je možno, da se zakonodaja spreminja za nazaj? Nobene logike ni, da se med gradnjo oz dokončanjem hise spreminjajo pravila, zakonodaja... Če poznaš pravila od začetka gradnje, imas to v obziru, delujes v skladu s tem in pridobit uporabno dovoljenje ni poseben problem. Po novi zakonodaji pa je potrebno za nazaj pridobivat vso dokumentacijo, podpise nadzornikov, projektantov itd. Kar pa ni nic zastonj.. Da ne omenjam koliko casa in energije ti gre za vso to pridobitev in usklajevanja... Kako je možno, da za taksne primere ni prehodnega obdobja?

Sedaj pa k primeru:
Gradbeno 2012
V letu 2019 dokoncanje hise z vselitvijo
V 2017 pridobljena hisna stevilka in vpis v kataster
V 2017 priklop na vodo in elektriko.

Ali je po novem zakonu potrebno pridobiti uporabno dovoljenje?
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.zurnal24.si/slovenija/uporabno-dovoljenje-razkriva-anomalije-gradnje-325856">https://www.zurnal24.si/slovenija/upora ... nje-325856</a><!-- m -->
@Maretech
Hišno št. imaš in s tem imaš urejeno praktično vse. Če pa želiš uporabno pa si ga pridobi, je na tebi, ampak veš kaj sledi $$$ Big Grin
Če bi bilo tako kot ti govoriš, potem bi morala vsaka sleherna hiša, objekt pridobit uporabno " za nazaj", misija nemogoče.....
Nastane pa problem, če želiš obstoječi objekt prodati....
Tole je ze boljsa informacija.
Hvala.
Ce zelis prodat -> rabi vsaka hisa za nazaj. Torej... nobene logike.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ne rabi ga so izjeme, tudi notarji ne zahtevajo, zahteva pa mogoče banka. Tko da niso lih najbolj butasto to naredil
sem v situaciji, da imam dela do 3. GF skoraj končane in nato plačam še zadnji del gradbeniku.

vem da se rabi za pridobitev UD podpis izvajalca, nadzornika, projektanta in geometra. PID,..

bilo je govora da mora imeti izvajalec mojstrski izpit,.. kje lahko pričakujem zaplet ali lahko že zdaj pridobim ta "podpis" od izvajalca?
Namreč bojim se kakšnih zapletov pri pridobivanju UD in da ne bi uspel potem dobiti podpisa s strani izvajalca,.. ali me lahko kdo usmeri tukaj konkretno?

ali mora pri pridobitvi PID tudi izvajalec kaj podpisati?

Se pravi izvajalec končuje z deli in bi rad imel z njem čiste račune, da ga ne rabim potem loviti za kakšne podpise.
Izpolnit obrazec in priložit vsa dokazila in certifikate o betonih in železju... Pol pride še štempiljka pa podpis. Prav tako od nadzornega.
malo sem pogledal obrazce in v bistvu je v tem obrazcu "dokazilo o zanesljivosti objekta" potrebno pridobiti podpis izvajalca.

Glavna podpisnika sta odgovorni vodja del in nadzornik.

Drugače prilog je malo morje priloga 1, 1a, 1b,..

Kdo načeloma priskrbi te podpise ponavadi nadzornik ali investitor?
Ali lahko izvajalec že zdaj to podpiše, ali potem ko bo vsega konec - okna, inštalacije?

ali mogoče ve kdo katere obrazce točno da podpiše izvajalec, ker jaz zaznavam da se vsaj v 2 obrazcih zahteva njegov podpis kot odgovorni vodja del.

ali je kdo delal to pred kratkim?
Dokazilo praviloma naredi izvajalec, saj s tem dokaže da je objekt varen.
Prav tako bi moral imeti izvajalec (redno) zaposlenega vodjo del.
Nadzornik to pregleda in podpiše.
Če delaš po fazah ima dokazilo lahko več delov ( elektrika, strojne instalacije..)

V praksi pa je težava, ker gradbinci nimajo zaposlenih vodij del in malokateri izvajalec zna narediti dokazilo.
Ni neka znanost, zahteva pa svoj čas ( beri denar) Big Grin
Izvajalec pripravi dokazilo o zanesljivosti objekta in ne samo podpis.

Dokazilo o zanesljivosti objekta vsebuje: potrdila, poročila, ocene, ateste, certifikate, izjave o lastnostih, meritve, komisijske zapisnike, izkaze in druga dokazila o:
– upoštevanju predpisov, ki urejajo bistvene in druge zahteve,
– kvaliteti vgrajenih gradbenih proizvodov, inštalacij, tehnoloških naprav in opreme,
– opravljenih preiskavah konstrukcijskih elementov in
– pregledu in merjenju vodovodnih, ogrevalnih, električnih, plinskih in drugih inštalacij ter preizkusu njihovega pravilnega delovanja.

In to je naloga izvajalca. Nadzornik pregleda in v kolikor je dzo ustrezno pripravljen tudi podpiše vodilno mapo.
Samo manjši vskok: po novem GZ je nadzornik eksplicitno dolžan prevzeti, zbirati in preverjati vse ateste/potrdila/poročila za gradbene proizvode/naprave/itd.

Torej lahko to mirno od svojih nadzornikov zahtevate. Dokazilo bo res pripravil izvajalec, nadzornik pa je dolžan kontrolirati dokumentacijo med samo gradnjo in tudi držati zbir vse dokumentacije.

Podobno kot pri projektantih in projektantskem nadzoru. So se spremenila pravila igre - me zanima, koliko projektantov bo ceno vkalkuliralo v ceno projekta in koliko se jih bo še naprej delalo nevedne. Stranke/investitorji pa ga seveda od njih lahko zahtevate. Pa če so ga specificirali v ponudbi ali ne....
Vsaj nekaj pametnega, da ne bodo samo denar na suho vlekli Wink Če druga ne bodo pa podražili storitve.... hja hvala bogu da sem delal pred novim zakonom, ker kolikor berem je ta novi zakon bl u ne vem kje...
Zanima me ali moram za opravljanje dejavnosti spletna trgovina pridobiti uporabno dovoljenje? Sem prebrala nekaj člankov, pa še zmeraj ni jasno, ker vsak drugače napiše..

Namreč dejavnost opravljam v spodnjem delu štuka hiše. Bilo je rečeno, da ne bo zaloge in bi naj bila le tiha pisraniška dejavnost, no pa vendar se je zaloga nabrala.

Ali moram zato, ker imam nekaj zaloge imeti skladišče? Je lahko ta moja pisarna v tej sobi tudi skladišče? In kaj vse moram urediti? Lahko dam plin in elektriko, vodo za stroške? Nekaj sem brala o spremmebi namembnosti prostora? To pomeni, da mi pridejo gledta v hišo? Lahko plačam kazen na licu mesta, če tega nimam urejenega?

Prijaznim ljudem, ki bodo pripravljeni odgovoriti, se zahvaljujem.
Iskanje po temi