Objave: 89
Teme: 16
Ocena:
0
Pozdravljeni,
niti na UE niti arhitekt niti nadzorni mi nočejo z zagotovilom nič obrazložit.
Torej po starem zakonu sem pridobil PGD, po novem PZI ter prijavil začetek gradnje za dozidavo enostavnega pritličnega stanovanjskega objekta, ki se drži stare hiše. Delam v lastni režiji. Po tlorisu kjer je predvideno gradbišče s strani arhitekta sem zakoličil lesene kole ter potegnil trak (območje gradbišča) ter zabil A4 s podatki o gradnji ipd.
Po mojih izračunih (finance) mi bo letos uspelo dokončat streho, tlake ter omete. Za fasado mi vsekakor zmanjka (fasado moram obnovit na stari hiši, na novi jo normalno še ni)
Po novem GZ mora bit FASADA, tlaki, ometi, strojne instalacije končane da pridobiš uporabno dovoljenje. Glede na to da ti v neki točki zmanjka denarja in lahko teoretično gradnja traja 10let in imaš s tem ˝odprto gradbišče˝, ALI te lahko inšpektor obiskuje vseh 10let? Ali more bit trak okrog gradbišča ter tabla zabita vseh 10let?
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Tako je. Do pridobitve UD objekt ni zaključen. Inšpektor te lahko obišče tudi, ko je objekt zaključen. Ograja in oznaka pa mora biti dokler se izvajajo dela na podlagi katerih se potem pridobi UD.
Objave: 1287
Teme: 4
Ocena:
1
Dokler trajajo dela, za katera ste pridobili GD, mora viseti tabla (A4 s podatki). Torej, po PS do zaključka del.
Varovanje z gradbiščno ograjo je potrebno pri tistih delih, pri katerih obstaja nevarnost za mimoidoče oz. promet. Torej, ograja je potrebna za čas izkopov, zidave, strehe itd.
Ko delate omete/tlake/inštalacije (skratka, ko gre za dela, ki se izvajajo znotraj objekta), ne potrebujete gradbiščne ograje.
Ocena:
1
Seveda, ampak dokler se dela dejansko ne izvajajo, zahtev po ograji ni. Torej, pred izvedbo fasade se napne ograjo. Vmesno obdobje pa pač brez.
Ocena:
0
Hvala za konkretne odgovore!
Imam še eno vprašanje v zvezi z dokumentacijo.
Žal sem spregledal da arhitekt ni vključil v gradnjo nepokrite terase, torej AB plošča na dvorišču v velikosti 6x3m. Ali morem vložiti papirje za enostaven objekt, glede na to da bi jo rad naredil hkrati z AB ploščo za hišo?
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
V bistvu moraš vložiti vlogo za spremembo gd. Če je terasa konstrukcijsko ali funkcionalno povezana, je del hiše. Vključno s plačili taks, komunalnega prispevka ipd.
Ocena:
1
Če mislite teraso naslanjat na temelje hiše/povezovat ploščo hiše in ploščo terase, potem je to sprememba GD.
Če pa gre le za ploščo 18m2 na dvorišču, gre za enostaven objekt (dvorišče). Za enostavnega ne rabiš GD, le v nasprotju z akti/odmiki/... ne smeš graditi. Če ste na dvorišču, ki je kot tako zavedeno tudi v projektu, ne bi smel biti problem. AB plošča, tlakovci, asfalt .... je vseeno.
Ocena:
0
Teoretično če je terasa odmaknjena 1cm proč od hiše je ločena. Če ji naredim ločene temelje. Nebi rad dodatno kompliciral z spremembo GD glede na to da je gradnja že v teku...
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
Če imaš funkcionalno povezano s hišo (iz dnevne na teraso), se še vedno šteje kot celota (hiša+terasa).
Ocena:
1
Kako pa je lahko terasa (ali dvorišče, skratka utrjena površina) lahko sploh funkcionalno nepovezana?
Objave: 1828
Ocena:
0
Sem imel podobno dilemo in v dokumentu ki definira kaj je kaj je izrecno navedeno da je terasa konstrukcijsko povezana s stavbo.
Drugace bi bila tako celo dvorisce terasa.
Objave: 12051
Ocena:
27
In ko terasa NI povezana konstrukcijsko? Ce je pa terasa pred vhodom? In ne pred dnevno?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 1599
Ocena:
0
Po moje in po mnenju mnogih se bo zakonodaja spremenila...ni vezano na temo, ali pa je,
Primer Ikea lj....ni vpisan arh kot pooblaščeni....čista buča...tipična industrijska gradnja..
Ne vem no, kako je lahko zakon dvoumen, če prevlada to in to...ali maš obe nogi ali ne in pika.....
Pusti papir gori, ko ga vreme sesuje ga zamenjaj....do UD in pika.
Kar se terse tiče...beri @Taav
Za vse ...
Inšpektorje jemljite kot pomoč, ne kot nebodigatreba, enako varnostne inženirje, so sestavni del procesa....
Objave: 1106
Teme: 21
Ocena:
16
@Taav: samo preverjam se enkrat ...
Za vrtno uto povrsine cca 10m2, ki stoji samostojno, torej ne rabis nobenih posebnih papirjev?
(razen v primeru npr. postavitve na mejo, kjer rabis sohlasje itd)
Hvala, G