PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Nevsakdanji načini gradnje in birokracija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kratko vprašanje za projektante, ki se nahajate na forumu. Kako dobiš pri nas gradbeno dovoljenje za tole:
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=4q-3UyuTVVU[/url]
Se ne zanimam za takšen način gradnje, samo včasih se vprašam, da je neumno, ko se od mene zahteva papirje za nadstrešek in pomožni objekt, pa škarpo, itd. Potem lahko pa tole postaviš... Kaj pa statika, uporabno dovoljenje, itd.?
Povsem enako vprašanje z moje strani...
Tudi za takšno gradnjo so potrebni vsi zahtevani papirji skladno z ZGO, mogoče še celo nekaj več.
To mi je jasno, zato pa sprašujem, kako to zvozijo mimo moljev na UE, ki se še pri klasični gradnji včasih ne ločijo, kaj je to streha in temelj.

Sicer pa poceni tole ni. 105 m2 bivalne površine + 29 m2 garaže (en kontejner) za 170k€. Recimo da 1300€/m2, če šteješ še garažo, če ne, pa 1600€/m2.
No, saj ti molji, kot jih imenuješ, niso tako velika cokla, če jim dostaviš vsa dovoljenja oz. soglasja, tako da njihov podpis za sabo ne potegne kakšne velike odgovornosti. Nekoliko bolj mukotrpno je pač pridobivanje vseh soglasij, ampak saj veš - vsak ima svojo ceno.
Kar se cene tiče, se ti kontejnerji dajo dobiti zelo ugodno. O podobni gradnji razmišljam tudi sam in sicer za vikend na parceli, ki je ravno tako dimenzijsko zelo neugodna. Parcelo sicer želim prodati, vendar brez bivalnega prostora je praktično vredna nič.
Da, res je. 12 m kontejner je cca. 1500 €. To je poleg plošče načeloma vsa nosilna konstrukcija, ki jo takšen objekt ima. Potem začneš pa samo "lepiti" gor izolacijo in šminke zunaj in znotraj.
Jih pa na ladjah zlagajo dosti več enega na drugega in čisto polne, zato nisem v dvomih glede majhnih obremenitev, če zložiš enega na drugega, pa še skoraj prazne.
Mi je osnovna ideja tudi všeč, kot zunanjemu opazovalcu. Vzameš poceni standardni element, ki ga izdelujejo za male pare in rešiš vse probleme nosilne konstrukcije objekta.
Samo še vedno me zanima mnenje projektantov, kot sem zgoraj napisal. Npr. umestitev takšnega objekta glede na OPPN, itd. Hočem slišati, kaj si gradbena stroka misli o tem. Verjetno nič dobrega, vsi vemo zakaj... :mrgreen:

Zdaj računam. Spodaj daš tri in zgoraj tri in imaš tloris cca. 90 m2 (12 m x 7,5 m). Dve etaži je že 180 m2 in to s samo šestimi kontejnerji. Cena 9000 € + AB plošča. Potem pa švas aparat v roke in gas. Ko končas pa rezati in nazaj postavljati povezave, da dobiš prostore. Big Grin Sliši se enostavno. Mogoče tudi je...
Kolesa daš gor in takoj odpade 90 posto birokracije. Preverjeno in dokazljivo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Papirje pa od počitniške prikolice in kar na tehničnega in registracija :-)
Pridobitev gradbenega dovoljenja za takšen objekt je identična tistim, ki bodo grajeni na bolj klasične načine.

Objekt mora na koncu izpolnjevati bistvene zahteve z vidika statike, energetske učinkovitosti, varnosti pred požarom, hrup, ... To pa se dokazuje s PZI-ji in DZO (dokazilo zanesljivosti objekta) kar pomeni, da pač morajo biti ustrezni izračuni, da je statična konstrukcija in zasnova ustrezna da je zadeva izolirana, ... Identično kot za zidano ali katero koli drugo zgradbo. V osnovi gre pač tukaj za skeletno gradnjo kjer je skelet kovinski, vse ostalo pa je identično kot drugod.
Lahko konkretno odgovorim - tudi sam delam hišo iz 8-mih 20' HC kontejnerjev.
Pridobivanje dovoljenj je popolnoma enako kot pri zidani hiši.
Ko sem oddal za PGD (še po starem zakonu) niso na UE niti opazili, da je skelet iz kontejnerjev.
Iskanje po temi