PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira tč zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bit vsega je, da se zamenjuje hidravlična kretnica in zalogovnik. Dejansko, gre za enako stvar različnih volumnov.
V kretnici se voda meša in je kot takšna slaba rešitev v spregi s TČ, razen v primeru, da lahko vedno zagotavljamo enake pretoke primarnega in sekundarnega kroga.
V zalogovniku (dovolj velikemu) se voda temperaturno sloji, kar nam že omogoča efekt polzeče kondenzacije, še posebej je takšna rešitev uporabna v primeru dveh temperaturnih režimov. Navadno kombinacija radiatorskega in talnega ogrevanja.
V tem primeru uporabljamo gornji del zalogovnika za radiatorsko, spodnji za talno ogrevanje. Iz TČ na takšen način iztržimo največ, kar je mogoče.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zalogovnik je lahko kretnica, kretnica pa ne more biti zalogovnik.
Vse je odvisno od vezave.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pozdravljeni, končno sem zbral nekaj ponudb in me zanima še vaše mnenje. Kakor sem ugotovil po zapisih na forumu in po priporočilih monterjev (ki so bili na ogledu) potrebujem približno 11kw LT črpalko. Pri vseh ponudbah je v ceno vključen še 300l ločen bojler in vsa montaža z zagonom itd... uglavnem vse.

- Fujitsu Waterstage HP 11kw - 8200eur (baje glasna, HT ne rabim, zanimiva zaradi cene)
- Mitshubishi Zubadan 11kw - 8500eur (nova zun. enota, ok cena, generalno pomoje neka sredina)
- Toshiba Estia (serija5) 11kw - 8000eur (ok cena, boljši COP od Micke?)
- Panasonic Aquarea T-cap 12kw - 9900eur (draga, ne vem zakaj bi bila za jurja in pol boljša od npr. Micke)
- Panasonic Aquarea T-cap 8kw - 8920eur (ok cena, ne vem če bo 8kw ok)
- Daikin Altherma 3 8kw - 7900eur (ok cena, drug plin, do 65C, ne vem če bo 8kw ok)
- Alpha Innotech Alira LWDV 91- 11750 ("ta prava tč", plin propan, najboljši izkoristek ni da ni, draga oz. ali na dolgi rok prinesem noter razliko v ceni?)
- Viessmann Vitocal 200s (201.D13) - 12170eur (ne vem al majo zlate cevi ali kva uglavnem sama mašina stane enako kot Micka, montaža in material pa štiri jurje več!!! wtf, pa še AI Alira jo pri vsem gladko povozi za jurja manj...)
- Nibe F 2120 - 12, 16 - ???eur (že trikrat poslal povpraševanje pa nič...jebiga očitno imajo dost kšefta...)

To je to, zdej se moram pa odločit in vas prosim za mnenja in morda še za kakšen komentar cen. Uglavnem bi dal nekje 1500eur več za "boljšo" črpalko ampak se mi zdi, da žal ne bo šlo. Katero od teh bi izbrali vi?
To sem jaz dobil že kako leto nazaj za f2120-16 pri Knutu

Od pravih TČ imaš potem še CTC
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tilia.si/ceniki/Cenik%20CTC.pdf">http://www.tilia.si/ceniki/Cenik%20CTC.pdf</a><!-- m -->
CTC EcoAir 610M, 380 V 1N, 50Hz, 2,5 - 10kW 6.090,00 € (brez DDV) samo zunanja enota.

Po izkoristikih mislim, da sta nibe in ctc boljša od alpha innotec. Vsaj kar sem na hitro pogledal vrednosti COP.

Priložene datoteke
.png   Nibe.PNG (Velikost: 218,23 KB / Prenosi: 682)
Definitivno NIBE, kateri je tudi lastnik obeh omenjenih. Za vložen denar dobiš pri NIBE daleč največ TČ v srednjem razredu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@železar ponudbo za Nibe ti da lahko @sassapo, če od Knuta ni nobenega odgovora

ctc se da dobit še z 10% popustom na te cene iz cenika. saj taka je bila moja izkušnja.
Ali ti vsak mojster svojega konja hvali? Mene je mojster vprašal, v katerem rangu sem?
6000, 8000, 10000eur, Če vsak preferira svojo, potem si na začetku.
Po moje niso zastonj razvrščene po cenah.
Najdi mojstra, ki ti zmontira KARKOLI , samo da bo prava za tvojo hišo..
Pri meni je bila zgodba taka, da sem klical monterja, ki je prijatelj od prijatelja.
Prosil sem ga, naj mi svetuje kaj bi on dal na mojo hišo (pa on nič ne zasluži pri temu)
Po telefonu sva govorila kakšnih 30 min., na koncu sem mu rekel naj še on da ponudbo ki je konkurenćna......
Dobil je posel, jaz pa TČ
Ni mi žal....
Veliko sreče.....
@sisekmisek hvala lepa za info. in nasvet.
@železar, kaj si se že odločil, katero boš vzel?
@murencek Ja sem. Na koncu sem se odločal med Nibe- f2120 12 in izbrano. Po dolgem razmisleku, primerjanju različnih ponudb, lastnosti in ostalih stvari pomembnih zame sem se odločil za Alpha Innotec LWDV 91-1/3 s hidravličnim stolpom HSDV 12M3 (300l). Črpalka je propanska, zaprtega tipa z odličnimi izkoristki glede na podatke nemških testov in vseh ostalih meni dostopnih podatkov. Pravtako odpadejo vse morebitne kontrole, podjetje pa direkten uvoznik od firme. Naložbo bom finarciral s kreditom ekosklada (10 let). Obrok bo okoli 80 eur/mesec, montaža pa v roku enega meseca. Razliko v ceni napram ostalim tč bom dolgoročno pokril s prihranki pri letni porabi, kontrolah in upam servisih. 15-20eur več na mesec za kredit bomo pa tudi zmogli. Upam, da sem razmišljal prav.
Torej te bo investicija prisla okrog 10k€ brez odbite subvencije. Kolikšna je razlika v ceni z Nibe?
železar Napisal:@murencek Ja sem. Na koncu sem se odločal med Nibe- f2120 12 in izbrano. Po dolgem razmisleku, primerjanju različnih ponudb, lastnosti in ostalih stvari pomembnih zame sem se odločil za Alpha Innotec LWDV 91-1/3 s hidravličnim stolpom HSDV 12M3 (300l). Črpalka je propanska, zaprtega tipa z odličnimi izkoristki glede na podatke nemških testov in vseh ostalih meni dostopnih podatkov. Pravtako odpadejo vse morebitne kontrole, podjetje pa direkten uvoznik od firme. Naložbo bom finarciral s kreditom ekosklada (10 let). Obrok bo okoli 80 eur/mesec, montaža pa v roku enega meseca. Razliko v ceni napram ostalim tč bom dolgoročno pokril s prihranki pri letni porabi, kontrolah in upam servisih. 15-20eur več na mesec za kredit bomo pa tudi zmogli. Upam, da sem razmišljal prav.

Glede na to, da sem na tem forumu prisoten že precej let, bi rekel, da je odebeljeno optimistična napoved. Vsekakor pa ti želim, da bo res tako.
Ne, celotna investicija me bo stala od 11,5-12k. To bo malo čez jurja več kot za Nibe s tem, da imam tukaj hidravlični stolp, pri Nibe pa v ponudbi ločeno 300l bojler. Če bi za Nibe tudi vzel hidravlični stolp razlike v ceni neni bilo. 2,5k dobim nazaj še subvencije in vzamem 9000k kredta na ekoskladu 80eur na mesec. Glede na to da smo letos pokurili 2500l olja in da črpalko kupujem za 15+ let sploh nimam kaj razmišljati.
@Železar ne obremenjuj se preveč z osebami, katerim je vse kar je dražje od najceneje možnega nepredstavljivo. Sam sem podobno dal za kurilnico in TČ Nibe tam 12 jurjev pa so me skoraj raztrgali s podobnimi "odebeljenimi" teksti. Ti ( in tudi jaz) že veš, zakaj si se tako odločil. In nisi se odločil napak.
Naj ti dolgo služi in naj ti daje veliko toplote ob nizki porabi elektrike. :wink: :wink:
bozgom Napisal:@Železar ne obremenjuj se preveč z osebami, katerim je vse kar je dražje od najceneje možnega nepredstavljivo. Sam sem podobno dal za kurilnico in TČ Nibe tam 12 jurjev pa so me skoraj raztrgali s podobnimi "odebeljenimi" teksti. Ti ( in tudi jaz) že veš, zakaj si se tako odločil. In nisi se odločil napak.
Naj ti dolgo služi in naj ti daje veliko toplote ob nizki porabi elektrike. :wink: :wink:

Tebe so raztrgali zato, ker si budalo.
1 ... 14 15 16 17 18 ... 20 Pojdi na stran 
Iskanje po temi