PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Cenejša, a ne zanič TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UDO1 Napisal:Potem pa nas razsvetli, kakšno dodano vrednost predstavlja TČ TEBI, da si pripravljen odšteti recimo 5-7k več za njo?
Takoj ko boš ti mene razsvetlil, zakaj ne kupiti najcenejši hladilnik ali kupiti najcenejši mobilni telefon ali kupiti najcenejši par čevljev ali kupiti...

Mogoče ne kupujem vse najcenejše zato, ker pač obstaja izbira in s tem možnost, da kupim tudi kaj dražjega :mrgreen: :mrgreen:
bozgom Napisal:PS- če boš našel odgovor, zakaj je nekdo pripravljen plačati 1000 $ za vstopnico, kjer bo v športni dvorani poslušal razpravo filozofa in psihologa ti bo jasno tudi marsikaj drugega.

Psihoterapija je najvecja nalozba v prihodnost. Kake veze pa ima to s TC, pa lahko ti razlozis. Primarna naloga TC je ogrevanje vode in hise. Zakaj bi kupil tisto za 10k€, ce lahko enak ucinek dosezem ze s tisto za 3k€? Pa da nebo pomote, govorimo o hisi grajeni po danasnjih standardih. Ko mi nekdo ponuja avto visjega cenovnega razreda, mi razlozi, kaj dobil za svoj denar. Res me zanima dodana vrednost drazje TC.

PS: tud pri telefonih, TVjih, posteljah, kuhinjah itd, obstajajo ogromne razlike in kar nekaj razlogov zakaj raje vzeti drazji model. Pri TC pac noben od vas zagovornikov ne zna ali ne zeli pojasntiti vsaj par konkretnih razlogov (ki pijejo vodo) zakaj izbrati drazjo.
Evo za hladilnik, da te citiram:
Citat:No vidiš, če pogledamo hladilnike- tako najcenejši, kot 3x dražji ti bo ohladil pivo. Le zakaj delajo toliko dražje?
Ker imaš v hladilniku še kaj druga kot pivo? Zelenjava recimo ostane dlje sveža, če je v fresh zone na 0 stopinj, pa nofrost je tudi uporabna zadeva, priprava ledu, pa seveda sama prostornina. Poleg tega imaš večkrat dnevno interakcijo s hladilnikom, ponavadi je tudi v prostoru in more nekak izgledat. Tč osebno če vidim 1x na mesec, je že veliko...
O, ja jo kar vidiš velikokrat sigurno.
Pri meni razlog da sem dal več, prostor na parceli (zemlja-voda),pa kište ni zunaj,...no čeprav bo morala biti tudi klima, ..nekoč!
Glih zdaj jo žgem kar konkretno za šok estrihov.
@popson31 sedaj pa mi ti razloži, zakaj investirati toliko denarja v sodobno novogradnjo- enkrat več izolacije na fasado, kot večina pri sanacije starejše zgradbe. Vsaj 2x več izolacije na podstrešju od sanacije starejše hiše. Pol pa še izolacijo pod talno ploščo, pa izolacijo pod cokl, pa... Pol pa na vrh še troslojna okna s k=0,7 ali še manj. Ko imap hišo dihtih zaprto moraš izdelati sistem za prezračevanje. Pol so problemi z vlago in ti morajo delovati 2..3 razvlažilci 24/7. Poleti je seveda prevroča, pa je treba hladiti, za kar potrebuješ klimo...
Vse tedesettisoče €€€, si porabil zgolj zato, da boš lahko potem kupil najcenejšo TČ in s tem prihranil 2...3 k€ pri investiciji. Na koncu pa ti porabiš 3..4000 kWh za sanitarno vodo in ogrevanje jaz pa 5500...6500 kWh za isto stvar. Torej 200...300 € razlike. Stroški vzdrževanja in energije za rekuperacijo, razvlažilcev in klima naprav kar jaz ne potrebujem je pa pri tebi seveda zastonj :roll: :roll: :roll:

Tak da, pri novogradnjah je zares vseeno kakšno TČ postaviš pred hišo. In če si lahko privoščiš si jo lahko tudi za 20 k€. Zakaj pa ne?
starogradnjo lahko pustiš nago, novogradnja mora pa po zakonu biti NEH. danes pa pol dodaš še tistih par centinov da je PH, pa dobiš več subvencije nazaj kot si doplačal za to. in od junija lansko leto, fasada ni opcijska kolikor vem, če hočeš kaslc imeti.

rekuperacija ni obvezna. razen pri subvencijah. je pa "nujna" toliko kot pri starogradnjah z zamenjanimi okni in fasado. jokajo fejst tisti, ki so se šli to, zdaj pa nobenemu jasno od kje plesen. so ponavadi krivi izvajalci da so slabo okna montirali pa fasado naredili, v resnici predobro. važno je, da je prezračeno.

sanitarna voda pa samo ti veš, kaj ima veze pri načinu gradnje.

oziroma na tvoj način razloženo - ko boš imel pa toliko, da se boš lahko šel še gradnjo ne samo kurilnico, boš videl, kaj to za seboj prinese. pa tudi tle bi lahko malo počakal, da imaš montirano več kot 5 minut.
aroganca par excellence. tle si pa res dober.
Glej @JaBK če gledaš malce širše okrog sebe hitro vidiš, da so ljudje dokaj čudni, Na eni strani se grebe za vsako pasjo figo, na drugi pa meče denar z lopato skozi okno. Dokler to delajo s svojimi pasjimi figami in svojo lopato me to prav nič ne briga. Ko pa začno pobirati moje fige ali metati moj denar je pa stvar drugačna. So vsi sosedje na fasado lepili stiropor, jaz sem lepil tervol lamele. So vsi sosedje menjali kritino s pločevino, jaz sem jo z Bramacom. Imajo vsi sosedje Zubadana, jaz imam Nibe. Stvari sem naredil tako, da v hiši nimam vlage, prostori se mi ne pregrevajo, vlaga ni ne previsoka in ne prenizka, mi TČ dobro deluje na radiatorjih, porabim pa malce več energije kot v novogradnjah. Pa še to zgolj zaradi višjih temperatur, katere zahtevajo radiatorji.. Če pa upoštevamo še porabo za prezračevanje, razvlaževanje in hlajenje je pa razlika še manjša. Stvar deluje, pa aroganca per excellence gor ali dol.

Drugače pa- pri graditvi objektov profesionalno delam že preko 30 let. In to v vseh fazah- od podajanja malte zidarju, štemanju sten vodovodarju... do projektiranja, nadzora in vodenja del. Tako, da predobro vem, kaj pomeni najcenejši krš- pa naj bo pred hišo, v hiši ali na krožniku. :roll: :roll:
@bozgom 2x sem poudaril, da je govora o hisi grajeni po danasnjih standardih. Enostavno tako veleva zakon, da mora hisi biti energetsko varcna. Sploh pa se hisa gradi za naslednjih 40-50 let. In gibanje cen energentov kazejo trend rasti, kar pomeni, da se bo vec izolacije prej ali slej obrestovalo. Kdaj se bo obrestovala drazja TC? Se garancije, da bo njena zivljenjska doba vsaj 15 let ne more dati nihce. Se pa strinjam s tabo, da ce lahko, zakaj ne. Ce imas denarja na pretek, itak da bos nabavil najboljso TC. Ampak taki so redki. Niso pa redki primeri, ko so ljudje vzeli kredit ali dali vse svoje prihranke za TC, kljub dejstvu, da bi lahko vzeli cenejso. Ucinek bi bil na koncu isti. Se glede tvojih primerjav s telefoni, tv, kuhinjami itd. Telefon danes ni samo za klicanje. Polek osnovne funckije ponuja se mnogo vec. Kdo ga rabi samo za klicanje, nebo dal zanj 1k€. Kdo ga bo pa uporabljal se za slikanje, pa navigacijo, pa se milion ostalih stvari bo pa dal. Enako kuhinja, lahko vzames navadno, z navadnimi vodili iz navadne iverke, osnovno postavitev in placas 2k€. Lahko pa boljso, z vec predali, s pocasnim zapiranjem, itd in bos placal vec. Tud pri tvju je isto. Drazji ponujajo vec kot cenejsi. Ze kakovost slike je merilo, pa zvok in ostale funkcije, ki drazjo tv naredijo tudi boljso. Od TC pa nas vecina pricakuje, da bo ogrela hiso in jo drzala na normalni bivalni T. Potem, da bo ogrela SV, v nekaterih primerih tudi hladila prostore. Tako TC je mozno dobit za soliden denar. Vedno se postavi vprasanje zakaj potem vzeti tisto ki je 2x drazja? Odgovora pa ni. Zagovorniki drazjih in pravih TC namesto, da bi podali odgovore, postavljate kontra vprasanja in dajete smotane primerjave. Se huje, potencialne kupce se “strasi”, da klima TC so navaden poden, ki se ne morejo primerjat s pravimi. Zanimivo pa, da ko pogledamo letne stroske uporabnikov klima in pravih TC, so vsi tu nekje. Neke bistvene razlike ni. Predvidena zivljenjska doba klima TC je po mnenju stroke tukaj na forumu, tam 6-7 let, kar je vec je pac sreca kajne? Pa jih ni malo, ko delajo ze vec kot toliko, marsikatera ze preko 10 let. Brez tezav, s par manjsimi servisi. In ce kje, ravno pri TC ne velja, da je drazje nujno tudi boljse. Res je brez veze ljudi posiljevat s temi glupimi izrazi in dajat butaste primerjave, ki pac ne pijejo vode. Dokazano s strani uporabnikov z vecletnimi izkusnjami. Tega se pac ne da demantirat.

PS: @bozgom res se teh 3k€ slisi malo napram celotnemu strosku gradnje. Ampak zakaj bi jih dal, ce ne rabis? Ce pogleda malo okrog, kot pravis sam, ljudje pri skoraj vsaki stvari iscejo tisti optimum, da zadeve ne preplacajo. Ker enostavno pac nima smisla, ker je doba vracanja preeeedolga, ker je prihranek premajhen itd. Pri TC pa se enostavno da izracunati, koliko casa se bo hisa na racun teh 3k€ ogrevala.
bozgom Napisal:Glej @JaBK če gledaš malce širše okrog sebe hitro vidiš, da so ljudje dokaj čudni, Na eni strani se grebe za vsako pasjo figo, na drugi pa meče denar z lopato skozi okno. Dokler to delajo s svojimi pasjimi figami in svojo lopato me to prav nič ne briga. Ko pa začno pobirati moje fige ali metati moj denar je pa stvar drugačna. So vsi sosedje na fasado lepili stiropor, jaz sem lepil tervol lamele. So vsi sosedje menjali kritino s pločevino, jaz sem jo z Bramacom. Imajo vsi sosedje Zubadana, jaz imam Nibe. Stvari sem naredil tako, da v hiši nimam vlage, prostori se mi ne pregrevajo, vlaga ni ne previsoka in ne prenizka, mi TČ dobro deluje na radiatorjih, porabim pa malce več energije kot v novogradnjah. Pa še to zgolj zaradi višjih temperatur, katere zahtevajo radiatorji.. Če pa upoštevamo še porabo za prezračevanje, razvlaževanje in hlajenje je pa razlika še manjša. Stvar deluje, pa aroganca per excellence gor ali dol.

Drugače pa- pri graditvi objektov profesionalno delam že preko 30 let. In to v vseh fazah- od podajanja malte zidarju, štemanju sten vodovodarju... do projektiranja, nadzora in vodenja del. Tako, da predobro vem, kaj pomeni najcenejši krš- pa naj bo pred hišo, v hiši ali na krožniku. :roll: :roll:

poraba za ogrevanje je v praksi pri prezračevanju z rekuperacijo večja ali manjša. Kolikokrat na dan zamenjaš zrak?

Koliko ima vpliva stiropor ali pa volna na slab zrak notri. Boš rekel, da stena diha?

kaj gre z lopato ven ali pa ne, nima veze pri vsej stvari. pri matematiki to nima niti najmanjšega vpliva. Ta ti pa že osnovna dela resne preglavice.
poraba za SV nima tu kaj iskati, je samo za pokompenzirati višjo porabo pri ogrevanju. Nisi niti blizu sodobnim novogradnjam po porabi, kaj šele po potrebah. to dvoje namreč ni enako.
Glej @Popson31 ta forum ne obiskujejo le lastniki novogradenj ali NEH hiš ampak v veliko večjem številu lastniki starejših in energetsko potratnih hiš. Ti bi želeli na forumu najti relevantne informacije, da bi s svojimi omejenimi sredstvi čim boljše opravili zastavljeni poseg. Pol pa odprejo temo o TČ in preberejo, da je vse, kar je dražje od najcenejšega stran vržen denar. S temi informacijami potem gredo do izvajalcev in namesto, da bi od njih zahtevali nasvete in priporočila jih "obogateni" z znanjem if foruma usmerjajo, kaj in kako naj želeno naredijo. Na koncu pa so krivi izvajalci in ne kupci z na forumih obogateno pametjo.
Ob takšnih stvareh se mi dvigne pritisk in večkrat pridem v konflikt s katerim od forunašev. Če se zaradi tega vsaj enemu iskalcu nasvetov poraja dvom in bo stvar še enkrat premislil, je moj namen dosežen.

Glede ostalega pa- kaj mi pomaga če ima podjetje napako na enem produktu od 10 milijonov (ppm) če je tisti izdelek ravno moj. In kako kvaliteten je produkt, kateri meni dela 10 let, vsem ostalim pa crkne po enem letu?
Glej @jabk- razlika je 200...300 €/letno. Če bi želel isto porabo pa bi moral vložiti 40.000-50.000€. Kdaj bi se mi to povrnilo?

Razlika med stiroporjem in kameno volno je ob nekem mejnem istem temperaturnem režimu plesen na stenah ali pa ne. Pa požarna varnost. Pa razpadanje, žuželke... (Je pa izdelava prišla za tam 40% dražje kot ekvivalent stiropora- zato zagotovo ni OK).

Glede matematike- če si pri imaginarnih številih in neskončnosti, potem lopata zares nima veze, če pa si pri realnih številih, potem pa stvar kar hitro limitira proti nič :mrgreen: :mrgreen:
bozgom Napisal:S temi informacijami potem gredo do izvajalcev in namesto, da bi od njih zahtevali nasvete in priporočila jih "obogateni" z znanjem if foruma usmerjajo, kaj in kako naj želeno naredijo. Na koncu pa so krivi izvajalci in ne kupci z na forumih obogateno pametjo.

Če že brska po forumu lahko poišče tvoje poste in ker imaš mnenje o vsem, bo našel nekaj, na kar se tudi sam spozna, pa bo takoj lahko ovrednostil nabirko tvojih prispevkov. In če imajo potem kako vrednost je to ta, da ne iščejo informacij na forumu polnem laikov, ki še sranja, ki proizvedejo, ne napišejo s svojim imenom. Jaz vključena seveda, da te ne bo to zmotilo. Referenc se pač tako ne išče.
Glej, @jabk- hvala za tvojo strokovno oceno mojih prispevkov.

Drugače pa- že precej forumašev se je name obrnilo preko ZS in vsakemu sem pomagal, če sem mu lahko. Če te zanimajo moji osebni podatki mi pošlji ZS pa ti jih bom posredoval.
@bozgom posplosujes brez veze. Sem ene parkrat napisal, da je govora o hisi danasnjih casov, torej novogradnja. In vsak, ki bere forum bo to tudi prebral. Lastniki starejsih his pa tudi imajo izbiro. Ali klima TC ali taprava. Razlika v ceni je sorazmerno enaka kot, ce damo v primer novogradnjo s klima TC in s pravo TC. Pa sem preprican, da v Sloveniji ni hise, ki je nebi mogel ogret z eno klima TC, ne glede na firmo. So pa hise, ki se ogrevajo s TC katera bi komot ogrela 3 taksne kot je njihova. Se danes se to dogaja. Zgreseno je, da se moram kot kupec sploh zoperstavit mojstru za TC, ki trdi svoje in je preprican v svoj prav. Konkretno v mojem primeru @sassapo ni imel prav, ko je po ogledu hise vztrajal pri vsaj 11kW masini. Kljub temu, da sem imel izracune iz dveh razlicnih virov, ki so dokazovali drugace. Verjamem, da bi tudi 11kW ogrevala brez problema, bi pa me tudi stala 1k€ vec od te. Se pravi 3 sezone ogrevanja bajte. Zakaj ze? In ce ciljas na uporabnike staresjih his, ki iscejo opcijo s svojimi zadnjimi prihranki, katero TC izbrati, bi res imel srce @bozgom, jim ponuditi tisto, ki stane vec kot 10k€, ce pa ves, da bo tudi tista za 7k€ vec kot uspesna? Pa ce je samo 1k€ razlike, to ni malo denarja, sploh za enak ucinek.
Glej @Popson31 ti si gledal le 1k€razlike v investiciji. Poleg pa nisi upošteval kakšni so/bi bili stroški delovanja in kašna bo življenjska doba naprave. Na splošno velja- bolj kot je kaj obremenjeno prej crkne. Po 30...40 letih se ti zna zgoditi, da je ta 1k€ prihranka pri investiciji dejansko 5k€ minusa ob večji porabi in več okvarami.
Tako tudi sosedom Zubadan lepo ogreva hiše. Tudi poraba ni toliko višja, kot pri meni. Torej sem neumen, da sem se odločil kot sem se? Dajmo času čas. Mogoče ti bom dal čez leta prav. Obratno mi ti zagotovo ne boš nikoli :mrgreen: :mrgreen:
1 2 3 4 5 6 ... 14 Pojdi na stran 
Iskanje po temi