PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektroinštalacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ophidian Napisal:pri okroglih dozah mam šraufe po vertikali. Torej če prav razumem, vzamem plastični okvir s krempeljci in pa šrauf.

še malo boljši bo kovinski okvir s krempeljci NM24 (je cena x2)
Sicer sem to (NM24) že včeraj omenil ampak realno pa je škoda denarja, ker bo NM20 enakovredno vršil funkcijo ob štiri točkovni pritrditvi.
sem pred naslednjim problemom. Iščem zbiralko za mehki drot 0,5mm2?

Je že kdo srečal kaj takega? Lahko vijačna ali vzmetna.
E? Misliš zbiralke za votlice za mehko žico 0,5 mm2?
Načeloma so vzmetne od 0,2 mm2 do 4 mm2.
Kaj v resnici iščeš?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
V resnici išče kar je napisal - zbiralke za mehki drat (H07V-K).

Vijačne zbiralke za mehko žico pozabi. Ker brez uporabe tulca pod vijak ne hodi z mehko žico. Vzmetne zbiralke ima serijsko v svojih omaricah avstrijski Hager. Sicer so predvidene bol za uporabo trdih vodnikov (H07V-U), bo pa zbiralka nedvomno enako kvalitetno držala tudi mehko žico. Je pa potrebno kakor pri vzmetnih sponkah tudi pri zbiralkah kontakt z pomočjo drobnega izvijača najprej odpreti, nato vstaviti vodnik in izvleči izvijaš, da vodnik nož v sponki "prime". Zbiralke se da kupiti ločeno, ni potrebno kupiti cele omarice. Druga rešitev, ki se katerikrat tudi uporablja pa so vzmetne vrstne sponke, katere se da na DIN letev, na vrhu se jih poveže z mostičkom, doda se eno večjo sponko (npr. 6 ali 10mm2), katero priključiš dovodni vodnik, na vseh sponkah pa imaš potem isti potencial ter priklop dveh žic na vsaki sponki. Da pa bi obstajala prav namenska zbiralka za H07V-K vodnike pa res še nisem slišal zanjo.
Sem mislil, da popaš kode zbiralk, pa vidim, da so oznake za žice.
Zanimivo, mene so nekako učili, da mora biti mehka žica vedno zaključena. Čeprav se v praksi, kakopak, dela svašta.
Zdaj vidim, da tudi štromarji priporočajo drugače. Se moram malo izobraziti, človek mora biti na tekočem. Da se stvari, ki so namenjene za trdo žico, uporabljajo tudi za mehko.
nisem mel v mislih glih takih [url]httpsunichr("58")//siunichr("46")traconelectricunichr("46")com/product/RVON5/Hitra-sponka-brez-vijakov--odpiralna--prozorna-0-2-4mm2--32A--450VAC-5P[/url], ma drugega očitno manjšega ne obstaja.
Seveda, če izbereš takšne za preseke do 4mm2. Imajo pa tudi take od 0,2 do 2,5 mm2, ki so manjše. Samo malo je potrebno pogooglati, še bolje pa se zapeljati do neke, z elektromaterialom, malo bolje založene trgovine. V vsakem primeru je za večžične vodnike potrebna ustrezna votlica.
Ne zastopim.
Napisal je, da išče za 0,5 mm, pripopa pa sliko 0,2 - 4 mm2!?

Aja, on bi verjetno kar direkt žice vtikal. Kot da je problem tisto votlico stisniti?
Saj jih lahko kar malo oviješ med sabo in z izolir trakom poviješ. Pa imaš zbiralko.
ja, za votlico ni problema. To mam gor. Najraje bi imel kot je klasična zbiralka (kos bakra z vijaki), samo mi ima prevelik raster. Nucam nekaj manj glomaznega. ...preden grem v improvizacijo.

Na eni bom imel 0V, na drugi 24V....nima veze s preostalo elektriko.
Pa malo poglej sponke za tiskana vezja.
Mislim, mi naj sedaj namesto tebe iščemo tebi primerno zadevo, pa sploh ne vemo, kaj je zate primerno. Vsaj napiši za kaj rabiš ali pa kakšne so lahko maksimanlne dimenzije. Sicer pa je mogoče bolje da se pozanimaš nas kakšnem forumu za elektroniko.
ja, vem da je težko opisat vse. Sem pa se tekom dneva že odločil za PCB in konektorje za PCB. Tako bo najbolje Smile
Najlepša hvala, da smo ti pomagali - se odločiti.
hvala Smile
Na tak način (zgornja slika), se da na zelo majhnem prostoru ustvariti veliko priključnih kontaktov. Weidmuller ima na zalogi tudi dvopolne vrstne sponke v mini izvedbi, pri katerih sta na eni sponki lahko dva priključna pola, + in - naprimer, v "štuk", eno pod drugim. Z vsemi pripadajočimi povezavami. In seveda v vzmetni izvedbi za mehke žice.

Fery
"Push in" in "Open clamp" sta si v bistvu zelo podobna sistema, prvi podpira vstavljanje trdih vodnikov, drugi pa mehkih. Prvi za montažo ne potrebuje ničesar, drugega moraš najprej odpreti, da vanj lahko vstaviš tiste fibre mehkega vodnika. In slednji res ne zahteva nobenih votlic. Oba pa imata v klemi nož, kateri drži vodnik na izvlek. Tako da nekega naglavnega greha ni, niti če greš v Push in sponko vstavit mehki drat. Jo moraš pa vsekakor ravno tako najprej odpret. Ker gre v res veliki večini za sponke (zbiralke) ki se nahajajo v razdelilnih omarah, omaricah, kjer ni predvideno neko premikanje in sukanje vodnikov, ki bi lahko povzročilo poškodbe posamičnih fiber mehkih vodnikov. Enkrat ko jo zarineš not in pokriješ omaro, jih ne bo nihče več gonil sem ter tja.

Na spodnji sliki sta oba sistema pritrjevanja vodnikov.

Priložene datoteke
.jpg   wdm.jpg (Velikost: 32,77 KB / Prenosi: 77)
.jpg   Weidmuller.jpg (Velikost: 111,39 KB / Prenosi: 77)
1 2 3 4
Iskanje po temi