PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradnja prezračevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odločili smo se za rekuperacijo in glede na ponudbe med 6 in 8k sem se odločil, da bi zadevo montiral sam.

Zanima me ali ima kdo kakšne napotke, predvsem na kaj je potrebno biti pazljiv pri izvedbi?

Vsaka informacija je dobrodošla
Ne vem a ni tako, da če ga zmontiraš sam se za kako subvencijo lahko obrišeš, sicer ne (če ti je to pomembno seveda)?

Ko gledam mojo ponudbo je montaža kot taka komaj 10 odstotkov cene, tako da ne vem, če ga ima smisel montirat sam.
Ja sem mislil tudi sam, potem sem šel v akcijo in pridobil ponedbe za ves material skupaj z napravo in prišel na 2.500 €

Monterji nabijejo polno ceno materiala in naprav na to pa imajo še vsaj 20 - 30% rabata + delo...

Če imaš polno vrečo € ni problema, če pa moraš vsak € obrnit 2× pa se splača zavihat rokave Smile
Razumem, da gledaš na denar, vsak gleda, verjemi. Pa vseeno - si prepričan, da imaš v 2.500€ res ves material?

Sicer pa neka znanost to ni. Ko je men majster pred zalivanjem plošče postavil cevi za preboje sem prišel na plato še sam, mu pokazal guidelines od Heliosa in mu premetal cevi na način kot to naj bi bilo. Na koncu izjavi....saj to je pa logično ja. Skratka, mal papirja proizvajalcev v roke, pa ga boš postavil sam. Če pa si lahko specifičen pri vprašanju, ti pa lahko kdo kaj hitro da konkreten nasvet. Tko na čez pa malce težko razen to, da glej kaka navodila...
ja, jaz sem tudi zaenkrat v 3gf naredil preboje fi 160 preko zgornjih plat. vecji preboj za tazvod cevi v nadstropja sem naredil tudi na najbolj primernem mestu za razvod cevi v zgornja nadstropja. sicer sem naredil malo vecji preboj kot je bilo potrebno, ker sem si zamislil da bi iz mansarde lahko skozi ta preboj metal perilo v klet Smile vse to sem naredil po navodilih podjetja ki se ukvarja z prezracevanjem.
kaj pa dejansko potem, cevi se razpeljejo preko vecjega preboja in se nato razpeljejo po tleh v posameznem nadstropju. ali so tu kaksne posebnosti, dusilci,.. ker kakor sem zaenkrat gledal zgleda zelo preprosta montaza.
Če ne šteješ svojih ur si s samogradnjo res cenejši ampak to komaj kaj. Računaj da tisti, ki montira računa najmanj 15€ na uro teh se pa kar nabere nekaj za montažo celega sistema. Iz tvojih 2.500€ bo na koncu z vsemi drobnarijami nastalo 4.000€, od ponudbe 6.000€ bi dobil pa 1.500€ subvencije bi bilo pa 4.500€.

Sedaj pa je vprašanje ali ti več pomeni 500€ ali čas za 5 obiskov v trgovini da vse nabaviš, in kakšna dva vikenda in še kakšen popoldan tvojega časa.
Zelo pavšalno napisano. Samogradnja (ne samo prezračevanja) se izplača. Finančno seveda. Je pa treba vložiti svoj trud in čas.

Če časa ali volje ni, potem se lahko hitro tudi "izračuna" , da se ne izplača. No, ali, če finance niso problem.

Res je, da se pri kateri stvari prihrani le par stotakov, fora pa je, da je takih stvari pri gradnji na desetine in ko to sešteješ je slika jasna.

Poslano z mojega MHA-L29 z uporabo Tapatalk
Splača se v fazah kjer delo predstavlja omembe vreden del celotne cene. Kjer je delo le 10-20% celotne cene se delo v lasni režiji zaradi višje stopnje DDV ne splača. Raje dve naduri v firmi narediš ta čas. Edino če je res dovolj časa in bi ta čas drugače pil pivo v prvi gostilni.

Pri zadevah kjer si upravičem do 20-25% subvencije pa računice ni. Edino če greš primerjati eno navito ponudbo izvajalca in potem to primerjaš z celomesečnim projektom zbiranja in nabave materiala iz tujine, preko vez,.... Dobiš 3 ponudbe, malo se pomeniš z izvajalcem in je cena sigurno ugodnejša. Izvajalec si pa ne vzame toliko za delo da nebi pokril razlike v davku in 20% subvencije.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi smo preko ponudnika A nabavili cevi, komore in ventile ter jih vgradili. Pri ponudniku B nabavili rekuperator. Po udnik A je vse skupaj priklopil. Pa na koncu smo še ponudnika C poklicali, da je naštelal vpiha/izpihe. Nam se je splačalo cevi polagati. Smo itak imeli vse načrte, razvode pripravljene. Tiste cevi priklamfat na strop pa ni noben bav bav.

Ok, za spomin so mi ostali opilki fleksarce na ploščicah, ko je moj krajšal komore :evil:
Najboljši je dogovor, da recimo sam položiš cevi ki je res zamudno delo, izvajalec pa naredi vse ostalo in izda račun z vgradnjo. Narediš nekaj sam, plačaš nižji ddv in dobiš subbencijo. Wink Rabiš pa malo fleksibilnega izvajalca.

Sent from my iPhone using Tapatalk
se strinjam z andrej777.
Bi pa vprašal koga če ima izkušnjo ali gre lahko kaj narobe pri polaganju cevi?
Meni se zdi preprosto in nisem opazil se pravi od rekuperatorja naprej nobenih dušilcev več ali kakšnih drugih zadev. Samo cevi in tisti nastavki.
En dušilec je med rekuperatorjem in razdelilcem za dovode in en med rekuperatorjem in razdelilcem za odvode. Od razdelilcev do ventilov za vpih in izpih so samo cevi.
Paziti moraš na ustrezno razporeditev, da ne pride do križanja z drugimi cevmi, če imaš probleme z višino.
Iskanje po temi