Sem v fazi pridobivanja projektnih pogojev za manjšo (140m2) pritlično delavnico ob naši hiši. V fazi IZP so vsi projektni pogoji in tudi že nekatera končna mnenja prišla do moje projektantke. Vsi projektni pogoji iz vseh potrebnih oddelkov so rešljivi in pozitivni. Ko smo že začeli pripravljati DGD in ponovno pošiljati odgovore na projektne pogoje, pa je izven zakonskega roka prišla še pošta z (zaenkrat ji recimo večja mestna občina) oddelka za urejanje prostora z negativnim mnenjem, ker objekt ne ustreza prostorskemu aktu iz bizarnega razloga.
Ni problem parcela, ni problem objekt. Na kratko rečeno, problem je moja lastna cesta, ki je kategorizirana kot JP - javna pot in ne kot LK - lokalna krajevna cesta. Ta naša "javna pot" - cesta je dolga cca 100m in je neposredno povezana na večjo regionalno cesto 3. reda.
Naj najprej povem, da je to naša lastniška cesta in da v tej ulici živimo že več kot 50 let in smo tudi sploh prva hiša v tej kratki ulici.
Dodatno naj povem, da je cesta široka 6 metrov in asfalitarana, torej širša kot marsikatera druga cesta, ki je kategorizirana kot LK.
Zdaj pa, da se dotaknem še parcele in OPN. Na parceli je možna gradnja:
vse vrste hiš, dodatno pa še (naštejem le nekatere objekte): materinski dom, hospic, stavbe za predšolsko vzgojo, osnovnošolsko izobraževanje, glasbene šole, zdravstveni domovi, ambulante, stavbe za opravljanje verskih obredov ipd.
Vse to so stavbe, ki bi zaradi frekvence prometa zelo obremenjevale našo ulico, ampak nimajo v aktu nobene pogojne opombe oz. pogoja. Še enkrat poudarjam, te stavbe nimajo nobenega pogoja glede ceste!
Oddelek za urejanje prostora pa je meni izdal negativno mnenje, zato ker delavnica spada pod pogojno dopustne objekte, kjer je pogoj, da mora biti parcela neposredno povezana z LK ali cesto višjega reda.
Oddelku sem po izdanem mnenju zelo nazorno in obširno pojasnil, da bi to bila moja delavnica in v njej delamo izključno družinski člani, ki tako ali tako živimo na tem naslovu in cesta ne bo dodatno obremenjena. Z njihove strani le ignoriranje.
Če povzamem. Na parceli je brez pogoja glede ceste dovoljena gradnja vseh tistih mega objektov, ne morem pa postaviti manjše delavnice za družinske člane, ker ima pogoj priključitev neposredno na LK? Kdo je tukaj nor?
Kaj naj storim, ker tole nima nobene zdrave pameti.
Pritožba? V priponki pripenjam printscreen lokacijske informacije. Dejstvo je, da je ta pogoj črno na belem. Ampak, če primerjam kaj so dovoljeni objekti, potem je ta pogoj že sam po sebi nesmiseln, v mojem konkretnem primeru pa bizaren. Da o tem, da pritožbe trajajo in trajajo sploh ne govorim. Moj cilj je našo mini delavnico še letos spravit pod streho.
Slab dan? Negativno mnenje ni napisal kar en referent, ampak sam vodja oddelka.
Tukaj je odpovedala zdrava pamet. Striktno se držijo tega iz lokacijske informacije, čeprav gre za popoln nesmiseln glede na ostale objekte, ki pa so dovoljeni brez tega pogoja. Kaj mi sploh preostane?
matevzn, objekt bo klasična mizarska delavnica. Ampak kot zapisano zgoraj, ni težava objekt - delavnica kot delavnica, ampak ta nesmiseln pogoj s cesto.
Hiša za sabo potegne drugačne stroške kot delavnica (komunalni prispevek ipd), pa tudi sicer gre za registrirano obrt, tako da se ne more opravljati v "hiši". Ne želim nič na črno, želim samo najdit način kako rešit ta nerazumen pogoj s cesto.
KeCko
Točke a ne razumem? Delavnico projektno peljemo kot manj zahtevni objekt. Delavnica je predvidena na 140m2 tlorisne površine.
b) Prekvalifikacija traja cca 2 leti, po besedah oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Preeedolgo.
c) Ali obstaja možnost začasne spremembe prostorskega akta - OPN? Naslednja obravnava za spremembo prostorskih aktov bo na občini šele čez 3 leta.
Bolje da ne veš kako jezen sem na projektantko. Ko sem prvič šel k njej in ji povedal kaj želim narediti, bi si ona morala vzeti teh 30 sekund kjer so zapisani dovoljeni objekti in preden plačam prvi evro, me seznaniti na kakšno težavo bomo naleteli. Zdaj sem plačal že celoten IZP pa tudi že DGD. Jezen in razočaran! Saj sem tudi sam prebral lokacijsko informacijo, ampak nisem projektant in tudi tolmačenje tega s cesto mi takrat ni bilo jasno.
Če zapeljete zadevo tako da bo delavnica izvedena kot prizidava k osnovnemu (stanovanjskemu) objektu na način da bo delež bruto tlorisnih površin delavnice manjši kot 50% skupnih BTP površin bo objekt kot celota tretiran kot stanovanjski in ne bo veljalo določilo z priključevanje na KT. Seveda lahko to za sabo potegne spremembo zasnove in dopolnitev mnenj, še vedno pa bo hitreje kot ostale opcije.
Dvomim, da bi takšne spremembe lahko bile izvedene kot tehnični popravek OPN-a (kar bi lahko bilo hitro), to lahko presodi samo oddelek za prostor na občini ali pripravljalec OPNa. Drugače gre za klasični postopek, vloga in ko pride na vrsto sprememba celotnega OPNa se vloga upošteva ali zavrne.
P.s. Ne vidim razloga zakaj mizarska delavnica ne bi mogla biti del stanovanjskega objekta (prizidava)
Dodal bi še tole. V radiju le 300m od naše parcele je 7 družinskih delavnic, ki imajo prav tako dovoz po cesti kategorizirani kot JP - javna pot. Nobena od njih ni postavljena na novo, pa vseeno...
Ali prizidava strogo pomeni, da se mora držati hiše ali je lahko npr 3 metre vstran? Hiša je velika: klet + pritličje + nadstropje + neizdelana mansarda, vendar je njena talna površina "le" 115m2. Če prav razumem, bi delavnica lahko imela le 57,5 m2? To je več kot dvakrat premalo.
Kaj pa tale izraz 'javna pot'? A kdo ve, a za javno pot (občinska javna cesta, ki ne izpolnjuje meril za kategorizacijo...) velja isto kot za javno cesto, da jo morajo občine pridobiti v last? Po zakonu.
g.s. Napisal:Hiša je velika: klet + pritličje + nadstropje + neizdelana mansarda, vendar je njena talna površina "le" 115m2. Če prav razumem, bi delavnica lahko imela le 57,5 m2? To je več kot dvakrat premalo.
v BTP se šteje površina vseh etaž (od oka torej 3,5x115m2), ne samo tlorisna projekcija.
spirou kako je s komunalnim prispevkom? Bi ga v tem primeru za teh 140m2 plačal kot za stanovanjski objekt (bivanjski) ali kot delavnico (nebivanjski)? Res nisem strokovnjak, ampak tak čez palec, to lahko pomeni tudi 20.000€ razlike.
Kako je z dovoljenji za delo v takšnem prizidku? Bo ta prizidek kategoriziran kot prizidana delavnica ali kot stanovanjski prizidek?
In še vedno me zanima pri-zidek, se drži hiše ali ni potrebe?
A ima zadeva sploh kakšno težo, če je prišla izven zakonskega roka? Kolikor vem imajo zakonski rok da ugovarjajo, če ne se smatra da nimajo nič proti. Morda preveri v tej smeri pri kakšnem pravniku.
Ima in drži, če ne pride v zakonskem roku, pomeni da se strinjajo. Ampak, ko bo referent na upravni enoti vse to preveril, bo tudi sam naletel na ta prostorski akt. Tako, da se nočem sklicevati na to. Ne izpodbijam tega kar je črno na belem v smislu, da bom iskal luknje, ampak to, da to kar je črno na belem je popolna neumnost.
Takšnih bizarnih neumnosti je mnogo in njim se gladko je..e. Stvari se boš moral lotiti točno na tak način kot ne želiš. S telovadbo in iskanjem obvozov, lukenj, da boš zagotovil birokratskim pogojem. Ker samo za to gre. Najdi nekoga, ki obvlada in se bo sam šel menit na občino oz. UE.
Mogoče se da s tem kaj narediti: "neposredna navezanost...". Kaj to sploh pomeni? Če prav razumem, je tvoja cesta na tvoji parceli in ta je "neposredno povezana na večjo regionalno cesto 3. reda."
Napisal sem, da prizidava v končni skupni BTP ne sme presegati 50%. Je če obstoječi objekt 100m2 BTP se mu lahko prizida 99m2 BTP in tako v skupni kvadraturi ne presega 50%.
Bruto tlorisna površina je seštevek vseh etaž.
Prizidava pomeni, da mora biti funkcionalno povezana z osnovnim objektom torej se ga mora dotikati in omogočati neko funkcionalno povezavo ali s prehodom ali kaj podobnega (nisem šlogarca tako da za vaš primer razen splošnih navodil ne morem dajati). Če citiram zakon: prizidava je gradnja, pri kateri se gabariti obstoječega objekta povečajo v horizontalni ali vertikalni smeri
Prizidek bo klasificiran tako kot bo, skladno s klasifikacijo objektov, s tem da bo pač klasificiran v svojem deležu skupno pa se objekt vedno klasificira kot prevladujoča dejavnost.
Komunalni prispevek se bo obračunal po klasifikaciji posameznega dela objekta skladno z njegovo klasifikacijo. Torej nič drugače kot za samostojno delavnico.
Argument, da je toliko drugih delavnic je lahko samo eden od argumentov pri vlogi za spremembo OPN ampak še nikakor ni zagotovilo da blo šlo skozi.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.