PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Hidrofor Wpem tlačno stikalo proti praznemu teku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Kupil sem omenjeni hidroforček, ki bo namenjeni zalivanju. Hidrofor ima med drugim vgrajeno tudi stikalo proti praznemu teku črpalke. Torej v primeru da zmanjka vode se motor ugasne. Na tem hidroforju je to samo eno mehansko tlačno stikalo, ki ugasne motor ko pade tlak skoraj na nič - se da nastavljati. Problem je v tem ker jaz nimam v sistemu tlaka ko črpalka ne laufa ker vodo spustim ven in je potem problem zagnat črpalko, moreš na tem stikalo stisnit tipko da naraste tlak in potem deluje. Dražji proizvajalci imajo to rešeno drugače, da imajo časovni zamik tako da se črpalka vklopi in nekaj časa laufa in če potem ni tlaka se ugasne.

Podobno bi jaz rad rešil to zadevo. Študiral sem da bi vgradil časovni rele. Ko bi vklopil stikalo za vklop črpalke bi istočasno vklopil časovni rele s katerega bi vezal fazo mimo tlačnega stikala direkt na motor. Tako da bi se črpalka zagnala preko releja, po cca 10 sekund bi se časovni rele ugasnil, do takrat pa bi že tlak narasel in sklenil kontakte na tlačnem stikalu in črpalka bi laufala naprej.

Prosim za nasvet razmišljam pravilno ali obstaja kakšna druga rešitev?
Hvala
Lp
Električno vse štima.
Najlepše hvala.

1. Kaj pa bo, ko bo tlak že narastel in bo tlačno stikalo sklenilo kontakte v tem trenutku pa še se časovni rele nebo izklopil. Takrat bo torej tok prišel na motor iz dveh smeri (iz tlačnega stikala in iz releja). Je lahko tu kakšni problem?
Po mojem znanju bi bil problem samo če bi bile različne faze, potem bi bil fazni stik.

2. Zanima me zakaj to tlačno stikalo prekinja "fazo" in "0" a ni dovolj da se prekini samo faza?

Hvala
LP
Citat:2. Zanima me zakaj to tlačno stikalo prekinja "fazo" in "0" a ni dovolj da se prekini samo faza?
Kako veš,da bi tlačno stikalo samo fazo prekinulo?
Vtič vtakneš enkrat tako,drugič drugače pa ne veš kje imaš fazo,ali na levi ali na desni strani vtičnice ipd.
Pri črpalki imaš opravka neposredno z vodo. Naprava kot taka paše med naprave, ki zahtevajo povečano stopnjo varnosti. Tudi če je izveden stalni priklop, brez vtikača. Vsak udar toka je tam lahko precej bolj usoden, kot bi bil morda drugje.
Napajanje črpalke kot napajanje časovnega releja je potrebno vzeti iz iste faze in iste varovalke.
Glede enake faze nebo problem ker je isti dovod za rele kot tlačno stikalo.
Tlačno stikalo ima 4 priključke na eni strani dovod iz vtikača rjavi in modri kabel na drugi strani odvod do motorja enako rjavi in modri kabel pa oboje je prekinjeno ko stikalo ni sklenjeno (to je original tovarniško priklopljeno). Tako da tlačno stikalo prekinja fazo in nulo.

Nevem je to zaradi varnosti ali zaradi česa. ker jaz bomna rele vezal samo fazo tako da bi moral nulo direkt priklopit če hočem, da bo črpalka delovala ko je tlačno stikalo še razklenjeno.
LP
Kot da rele z dvema N/O kontaktoma ne obstaja...
Vem da obstaja. Prosim samo za informacijo ali je potrebno oboje prekinjati ali ne?
LP
Zakaj proizvajalci pri črpalkah, hidroforjih, hidropakih uporabljajo dvojni odklop si odgovor že dobil. In (osebno) bi iz tega potegnil sklep, da je to "nekako" potrebno in bi tako tudi naredil. Seveda pa lahko uporabiš enopolni kontakt, ampak pri njemu se ti pojavi tveganje, kot ti ga je omenil že Beri. V primeru menjave polaritete imaš v priključni dozi živo fazo in preko navitja motorja črpalke tudi povratni ničelni vod. Ob morebitnem dotiku česarkoli, kar je v dozi naravnost "lepa" kombinacija.
Zakaj pa imaš montiran hidrofor, če potem nimaš v cevovodu do pipe oz. porabnikov tlaka. Za to bi bila boljša kar obična pretočna črpalka.
Lahko montiraš takoj za tem varovalom suhega teka nek ventil z ali brez motornega pogona. Pač odvisno kdaj in kako vklapljaš ta hidrofor.
Najlepše hvala vsem za pomoč. Montiral bom časovni rele z dvema kontaktoma, tako da bo prekinjena faza in "0" ko zadeva nebo delovala.
Zanima me še nekaj. Ker rabim dodatne žice v priključnem kablu od doze do hidroforja, ga bom menjal. Original je mehki kabel in piše gor 1.0 mm2. Je to možno ali naj kupim močnejšega. Motor je mislim da 1200W.

Hvala
LP
3x1,5mm2.
Iskanje po temi