PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Cena elektroinštalacij - Novogradnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Govorim za normalno plačo delavca na terenu, ki ima eno levo, eno desno roko, nekaj malega med ušesi in dela 8 ur dnevno.
Minimalna plača niti pod razno ni normalna in štromarja, ki bi delal za minimalno plačo, lahko zgolj sanjaš. Oz. ga niti ne želiš zaposliti.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Plača,obveznosti iz BOD in na BOD, malica, prevoz, regres, bolniška odsotnost, morebitno uvajanje, izpit iz varstva pri delu, zdr. pregledi, ocena tveganja, del. oblačila in osebna oprema.......................................
Potem pa še, "resna" oprema, kombiji, registracije, nafta...................................

P.S. Pikice so nalašč dolge!"Ima mnogo toga"! :wink:
Kje je potem problem, če je 30 €/h v redu postavka? 190 ur je zgleda preveč za tole. 30 €/h * 100 ur = 3000 €. Pa je pol ceneje. Samo jaz ne vem, če bo šlo v pol časa, samo ugibam. Bo arbajter kaj povedal... :mrgreen:
Arbajter je že.
To ni možno narediti v 176 urah. On trdi tako.
A si nihče ne pogleda svoje plačilne liste? Če hočeš delavca, da bo dokaj zadovoljen s svojo plačo in da mu ni muka vsakič štemarco v roke prijet, bo hotel cca 1.200 nakazano na računu za 176 ur mesečno. Delodajalca stane cca dobrih 2.000 e na mesec. Plus regres, letna nagrada, če si pošten še kakšna mesečna nagrada, ko je priden.... Plus kombi, nafta za 100 ogledov na mesec, ko vsi samo zbirajo najcenejšo ponudbo, orodje oprema itd.....

Pa še to. Naj hre nekdo sam potegnit ene par žic sam pa bo kmalu vedel zakaj štrom vlečeta dva. En vleče en rine....

Cena 10.000 za tak objekt je normalna za podjetje.
Tak projekt pade z sposobnim električarjem ali dvema v max. 3 tednih. Če ne...Cene bodo pa štromarji imeli take tako dolgo, dokler bodo naročniki to furali.
Žalost je, da v večini primerov marsikaj šepa - a dela se za keš ane.
Za ta denar vzamem 3 mesece neplačanega dopusta in naredim sam. Dozo za dozo ob knjigi majke mi.
Ta cena ni normalna - pa kaj je to napeljava v šatlu ali v hiši?
Rad bi videl tistega, ki bajto 200 kvadratov naredi sam ali v dvoje, troje v 300 urah. Ne pomeni le stene stumbat in rore, doze zagipsat. Zadeva se prične že nekoliko prej. Koliko dni traja, da se doze na recimo dve ali celo tri plate nabije in poštrika z RBT rori, naredi preboje skozi vence za cevi do stikal, vtičnic. Sploh zadnje gradnje, ko je polovico sten AB, pa železja notri več kot betona. Danes v bajti imeti protivlom, video nadzor, požarno javljanje, računalniško omrežje, električno (ne pametno) spuščanje žaluzij niti niso več kake posebne zahteve, so prej samoumevne. In ne poznam investitorja, ki bi ne rekel, da se vsaj rorov ne položi, predpripravi. Da nekih zrakotesnih instalacij niti ne omenjam. Temu primerno gre tudi časa. Razen če sta v prostoru dve vtičnici in stikalo, ne pa da je v projektu zavedeno šest, sedem stikal za prižiganje ene same luči. Tako da (elektro) vajenec Fery, drži se ti rajši oken, tam si verjetno boljši. Vsaj mislim tako.
Misli zase. In ne sklepaj po sebi. Tudi mene že EMŠO jaha, ampak ko je treba delati, delam.
Ko sem že rekel, najprej z zgornjo glavo, potem pa z vsem ostalim. Rezultati so zadovoljivi, to mi lahko verjameš.

Včasih, recimo, so se rori iz plate končali 20 cm pod ploščo, eden na prostor. In potem kopice doz, štukanj med sabo itd.
Danes vsi pvc rori visijo do tal. Za vsako vtičnico svoj. Najbrž ni treba biti strokovnjak, da oceniš spremembo potrebnega časa.

Da ne govorim, kar sem že povedal. Dva, trije laserji, par različnih hiltijev, kron, svedrov vseh vrst, par fleksov. Ni da ni danes.
Z dobrim orodjem in pametno pred pripravo gre kot po maslu.

Druga skrajnost je 5 zaposlenih štromarjev, ki v osmih urah na bajti niso naredili popolnoma nič. Od česa so plačani, lahko zgolj ugibam. Če sploh dobivajo plačo.
Pa znaš prebrat o čem sem pisal?
Fery Napisal:........
Včasih, recimo, so se rori iz plate končali 20 cm pod ploščo, eden na prostor. In potem kopice doz, štukanj med sabo itd.
Danes vsi pvc rori visijo do tal. Za vsako vtičnico svoj. Najbrž ni treba biti strokovnjak, da oceniš spremembo potrebnega časa
..........

Kdaj je zate bilo včasih. :?: Confusedhock: Osebno imam naprimer že pred 40 leti po sobah - spalnicah 5 cevi izpod AB plošče in tudi izmenična stikala smo takrat že poznali... :wink: Je pa res, da pa, zaradi očitne suše električista ni bilo napeljave, za vtičnice na stopnišču v vseh treh etažah.....kar sem kasneje rešil s prebojem iz sob.... ni po PS, deluje pa na etažno 16A varovalko..... :wink:
arbajter Napisal:Rad bi videl tistega, ki bajto 200 kvadratov naredi sam ali v dvoje, troje v 300 urah. Ne pomeni le stene stumbat in rore, doze zagipsat. Zadeva se prične že nekoliko prej. Koliko dni traja, da se doze na recimo dve ali celo tri plate nabije in poštrika z RBT rori, naredi preboje skozi vence za cevi do stikal, vtičnic. Sploh zadnje gradnje, ko je polovico sten AB, pa železja notri več kot betona. Danes v bajti imeti protivlom, video nadzor, požarno javljanje, računalniško omrežje, električno (ne pametno) spuščanje žaluzij niti niso več kake posebne zahteve, so prej samoumevne. In ne poznam investitorja, ki bi ne rekel, da se vsaj rorov ne položi, predpripravi. Da nekih zrakotesnih instalacij niti ne omenjam. Temu primerno gre tudi časa. Razen če sta v prostoru dve vtičnici in stikalo, ne pa da je v projektu zavedeno šest, sedem stikal za prižiganje ene same luči. Tako da (elektro) vajenec Fery, drži se ti rajši oken, tam si verjetno boljši. Vsaj mislim tako.

Normalno, da bos zagovarjal sebe.
Sam in kolega, ki je elektricar, sva naredila komplet elektro instalacije v mesecu dni (stemal sem sam) kolega pa mi je prisel pomagati popoldne in to tudi ne vsak dan,ker ima pac svoje obveznosti. Instalacije znotraj hise ,okolico in v garazi. Klasicno in "pametno" instalacijo v nekaterih predelih , hisa skupaj z garazo 230 m2.

In skupaj ce sestejem efektivne ure jih ni bilo nito blizu 150, kaj sele 300 .

lp,Matevz
Si ure sproti beležil? Ker imam izkušnje, da z oceno sfališ tudi do 50%. Če rečeš 150, jih je bilo verjetno čez 200. To ni samo delo na objektu, je treba iti tudi v nabavo, itd.
Aha. Sploh če jemlješ cele kamione robe.
Z biciklom rabiš cel teden, da to zvoziš. Najprej domov, potem pa še na objekt.
1000 kamionov, ki so dnevno okrog, se pa prazni vozijo. Zakaj bi pa dostavljali robo, če jo lahko sami hodimo iskat?

Jaz tudi vsakič, ko grem okno zmontirat, preštejem koliko šraufou rabim in preverim če bo dovolj pol purpena, zavijem v merkur in nabavim potrebno.
Potem grem pa še dvakrat, ker mi najprej en vijak zmanjka, kasneje pa še drugi.
Pa dan tik tak mine. Saj zato v šiht hodimo, ne?
grega09 Napisal:Si ure sproti beležil? Ker imam izkušnje, da z oceno sfališ tudi do 50%. Če rečeš 150, jih je bilo verjetno čez 200. To ni samo delo na objektu, je treba iti tudi v nabavo, itd.

Kot pravim, tega niti ne rabim, ker tudi nisem delal vsaki dan, trajalo pa skupaj ni cel mesec.
Bi lahko se prej rekel, da jih je bilo manj.

Ni poanta tega, samo zmotilo mi je ko je @arbeiter napisal da ne gre skozi z 300 urami. Meni je tak vseeno kako in kaj, samo ni pa posteno da se tako nateguje folk s takimi cenami in ocenami.

Sem koncal....
Jaz malo vlečem sem in tja. Sam pa ne vem koliko bi moralo biti. Bi mi znalo pa v kratkem prav priti, da dobim malo občutka, kje se cene vrtijo...

Je pa verjetno približno znano koliko stanejo klasične elektro inštalacije za cca. 200 m2 veliko hišo. Govorim o povprečju in ne za par kablov, prav tako pa ne za nevsakdanje želje.

Prav tako govorim za "one ali two man band" in ne ekipo ali večjo firmo. Večinoma se stanovanjski objekti tako delajo s takšnimi posamezniki...
1 2 3 4
Iskanje po temi