PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Oddaljenost notranje in zunanje enote TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ali oddaljenost zunanje in notranje enote toplotne črpalke kakorkoli vpliva na sam izkoristek delovanja TČ, oziroma kakšne so optimalne razdalje. Smo v fazi projektiranja ter določitve mesta kjer bi postavili zunanjo enoto TČ.

LP
Glede na napisano boste imeli tč zrak/voda. Razdalja vpliva. Tisto tč katero ste izbrali da vam bo grela hišo, preglejte v njeni tehnični dokumentaciji podatek izgub glede na razdaljo med zun./notr. enoto.
Res je TČ zrak/voda. TČ še nismo izbirali (znamka,model) bo pa moči okoli 10 KW. Zanima me samo Kakšna bi bila primerna razdalja oz. kaj se v praksi najpogosteje uporablja.
Nominalni podatki v dokumentaciji (vsaj pri moji tč je tako), so delani za povezavo dolžine 7.5m. Se pa metri kar hitro seštevajo, če vzameš v enačbo tudi podatek, da se računa vsako 90 stopinjsko koleno za mislim da pol metra dolžine inštalacije.
Črpalka ima po navadi predpisano minimalno razdaljo. Cilj je, da se tej razdalji čim bolj približaš.
Nekje je napisan interval od do v specifikacijah za vsako TČ. Jaz se spomnim samo maximalni razdalje pri meni, ker minimalna itak ni igrala vloge. Pa še to sem si zapomnila, ker je max "dovoljena" 15m, mi smo dali pa 22m potegniti in je monter malo namigoval, da tole pa ne ve kako bo vse skup... Tako da čist za ignorirati ni...

Kaka je optimalna pa ne vem. Nekih 7m se nonstop na forumu pojavlja. Na bazi česa, se ne spomnim...
Sašo 65 je šel pri svoji okoli riti v žep, da je zagotovil minimalnih 5m.
Mislim da je teh +/-7 m mišljeno s tovarniškim polnjenjem plina. Za večje razdalje je treba plin dopolniti.
Ne bo držalo, vsaj pri moji je prednapolnjena za do 15m povezave.
minimalna razdalja 5m, maksimalna 50m z dodajanjem plina 40g/m.
Hitachiju z dip swichi, poveš da imaš manj kot 5 ali več kot 15m dolžino instalacije.
Jasno je vedno manj izgub na krajši liniji!
Velja pa to za split sisteme in še to samo tiste z kompresorjem v zunanji enoti. Naprave s kompresorjem v notranji enoti praktično ne izgubljajo na dolžini instalacije, razen pri defrostih. Pri TČ s hidravlično povezavo, pa drugih razen toplotnih izgub sploh ni.

Za vsake želje in zahteve pač ni dobra vsaka TČ. Se pa za vsako situacijo najde primerna.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Iskanje po temi