Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
@Taav
S tvojima alinejama se strinjam ampak moja pripomba se je nanašala na drugačno situacijo. GD pridobljeno pred 1.6.2018 (ali po, vseeno) pričetek uporabe po 1.6.2018. Situacija kot je bila opisana v vprašanju pred tvojo objavo.
Torej tudi tebi je banka zahtevala UD si argumentirala da zakonsko ni obvezen in je banka to sprejela. Ima pa banka vso možnost da UD kljub temu zahteva za izboljšanje pogojev. To nima veze z zakonskim izpolnjevanjem pogojev za uporabo objekta. In če kdo misli, da se tukaj zadeve pač ne bodo "zaostrovale", smatram da se moti.
Se držim zakona, kar pa ne pomeni, da se z njim vedno strinjam.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Ima banka tudi pravico, da kredit zavrne kar tako. Brez da sploh omeni UD.
K nam je prišel bančni cenilec, skakal po novogradnji, iskal dodatna dela, da bo okostje ja čim več vredno.
Potem pa vseeno vpraša, koliko kredita rabimo. Ko je izvedel, je takoj zaprl knjigo, rekel hvala in se poslovil. Že če bi samo cegu preštel, bi bilo dovolj. Tudi kredit smo z lahkoto dobili, v dnevu ali dveh je bilo urejeno.
Ko pa rabiš izgovor, ja, tudi UD je dober.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 1287
Teme: 4
Ocena:
1
Pred mojo objavo je vprašanje gregata - GD pred 1.6.2018, uporaba pred 1.6.2018. Torej, brez UD.
Saj se razumeva - jaz le oporekam tvojemu konstantnemu namigovanju na "potrebnost" UD tudi za stare bajte.
Referenti na bankah so - referenti na bankah, ne strokovnjaki iz gradbene zakonodaje. Niso vsi na tekočem, čez čas najbrž bodo. Npr v mojem primeru bi lahko tudi jaz vpila po forumih, da hoče banka UD, tako pa smo po 15 min debate prišli do tega, da seveda, če ni zakonsko predpisano, tudi oni tega ne bodo zahtevali. Kakšen bi bil razlog, da bi od kreditno sposobnega državljana zahtevali več od zakonsko predpisanih obvez, mi nekako ne gre v lajšto. Razen če gre SLO v masovno kreditiranje startupov npr. in se bodo posla banke otepale. Pa tudi sicer - saj ti banka ni dolžna dati krede - navkljub vsem pridobljenim papirjem in izpolnjevanju pogojev.
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Taav zdej pa malo obračaš moje besede. Nikjer nisem zapisal da podpiram pridobivanje UD na način kot ga sedaj določa ZG za nazaj. Če pa zakon pravi, da je v nekem primeru UD obvezno potem je obvezno in nima veze z mojim pogledom na to problematiko, ki je dokaj podoben tvojemu.
Večkrat sem zapisal, da bi sam predvidel pridobitev UD za objekte 2012-2018 po istem postopku kot je bil predviden z zgo za enostanovanjske objekte.
Objave: 1287
Teme: 4
Ocena:
1
Saj te razumem in ni moj namen obračat besede. Ampak edina razlika med 2019 in 2015 je, da je izjava danes (po GZ) direktno podprta z dokumentacijo, izjava včasih (po ZGO) pač ne.
Izjavlja pa se enake stvari.
Namen uporabnega ni, da z nekimi papirčki pokrivaš gradnjo. Namen uporabnega je, da se gradi skladno z ZGO, da je objekt varen, odporen in stabilen, energetsko učinkovit itd. Zaradi neke izjave ne bo nič bolj.
Objave: 89
Teme: 16
Ocena:
0
Da ne odpiram nove teme. Ker sem še vedno v fazi izire ponudnika za izdelavo PZI imam vprašanje na to temo.
Ponudbe nihajo med 1300+ddv do 4800+ddv.
Najprej opazim razliko kaj sploh vključujejo predračuni...PZI arhitekture ,PZI statike, PZI elektro inštalacij, PZI strojnih inštalacij, popis gradbeno obrtniških del, PZI zunanja ureditev....eni majo vse eni majo samo prve tri....
TOREJ kaj je nujno in kaj ni.
CItiram uradni list:
36. člen
(dokumentacija PZI)
Projekt za izvedbo za enostanovanjsko stavbo vsebuje načrte podrobnejših tehničnih rešitev in detajlov.
Ne najdem definiranega kaj mora nujno vsebovati...
Objave: 89
Ocena:
0
Pozdravljeni,
prošel sem do zaključka da so za ustrezen PZI potrebni :
- PZI arhitekture
- PZI statike
- PZI elektro inštalacij
- PZI strojnih inštalacij
vir: UE
Če pride komu prav moj suma račun kar se tiče papirjev :
2200€ PGD
2200€ PZI
900€ Nadzor
1400€ Komunalni prispevek
Objave: 12051
Ocena:
27
1400 komunalni? Kje?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Jaz sem se mu tudi hotel izogniti tako, da smo nov objekt kvalificirali kot prizidek k obstoječemu.
Seveda so nas hipno nogirali z obrazložitvijo, da v kolikor je "prizidek" večji od objekta, ki mu je prizidan, temu ne moremo več reči prizidek.
In so nam nabili komunalca. Bolje bi bilo, da ga niso. Jih je prišlo krepko več.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!