PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Gradnja prizidka v lastni režiji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joj kako zmedo mam. Katastrofa.

Torej mam staro hišo (vse ok) Polek stare hiše smo pred 5leti dozidali prizidek (50m2, spodaj garaža, zgoraj bivalni prostori). Tej prostori niso dokončani in spadajo pod star zakon. Polek starega prizidka delam nov prizidek (pritličje, bivalni prostori 50m2), ki bo oba prizidka povezal (skupaj 105m2 bivalnih prostorov).

Ampak ta za katerega pridobivam papirje spada pod nove zakone. Torej potrebujem uporabno dovoljenje.

Vseskupaj bo spadalo pod isto hišno številko, ista elektrika, ista kanalizacija.

Kakor zastopim bom lahko v polovici svoje nove hiše živel, polovico pa morem najprej dokončat??
Eh, kdo te bo pa iz lastne hiše metal. Živiš lahko notri in počneš kar hočeš, samo uporabno dovoljenje zna biti problem. Na to se pa sklicuje banka (ali se bo kmalu), če hočeš dati objekt pod hipoteko. In pa nekaj se je govorilo o zavarovalnicah in njihovemu sklicevanju na uporabno dovoljenje.
Je pa teh informacij ogromno in jih je težko prečistiti...
Ne bo tako easy, elektro te ne bo priklopil na gospodinjski odjem brez hišne številke, glede vode je tudi lahko dilema, inšpektor pa lahko vsekakor prepove uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja. Edino na slednje je prišlo navodilo, da naj inšpektorji tukaj omogočijo določene roke za odpravo nepravilnosti (1 leto).
Hišne številke nimam nove, ker se bo hiša držala stare. Vsa dovoljenja dosedaj so bila delana na sistemu PRIZIDEK. Hišna številka ostaja enaka kot na stari hiši.

Dovoljenja elektro, vodovod ipd imam pridobljena s PGD.

Je že res da js loh živim v hiši in me ne bo noben vn vrgu, ampak če imam nezaključeno gradnjo še 5let, mi lahko inšpektor hodi in piše kazni še 5let, kar pa mi ni želja.

Ne zastopim ljudi ki argumentirajo, da če nimaš dovolj denarja se ne loti zidat hiše, stroški so taki kot pred 10leti, zakoni niso nič manj zakomplicirani ipd. Strinjam se da je potrebno predvidet stroške. Ampak umes se lahko marsikej zgodi. Lahko ostaneš brez službe recimo. Zakoni niso nič poenostavljeni.

Naprimer odstavek ki govori kdaj lahko pridobiš uporabno dovoljenje.

Citiram; Ministrstvo opozarja, da uporabno dovoljenje uporabniku zagotavlja, da je objekt varen in da ne predstavlja tveganja za zdravje in življenje njegovih uporabnikov ter tudi okolice. "Če se objekt uporablja brez fasadne izolacije, to predstavlja številna tveganja. Še posebej to predstavlja tveganje za pojav vlage v objektu, vprašljiva je zvočna zaščita objekta, ni zagotovljeno varčevanje z energijo oziroma ohranjanje toplote, zaradi nezaščitenega objekta pa se lahko zaradi vdora vlage in vode v konstrukcijske dele objekta pojavi tudi tveganje za nosilno konstrukcijo," navajajo.

Skrbi jih za naše zdravje (plesen), hrup ki ga oddajamo, toploto ki jo spuščamo v ozračje, hkrati nam uvažajo migrante ter denar porabljajo za njih.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://cekin.si/clanek/nepremicnine/gradbeni-zakon-uporabno-dovoljenje-fasada-vselitev-nezivljenjski-denar-strosek-vselitev-hisa-okroznica-sprememba.html">https://cekin.si/clanek/nepremicnine/gr ... memba.html</a><!-- m -->
KeCko Napisal:Ne bo tako easy, elektro te ne bo priklopil na gospodinjski odjem brez hišne številke, glede vode je tudi lahko dilema, inšpektor pa lahko vsekakor prepove uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja. Edino na slednje je prišlo navodilo, da naj inšpektorji tukaj omogočijo določene roke za odpravo nepravilnosti (1 leto).
Zdaj se v dveh ločenih temah pogovarjava o podobnih stvareh. Malo mi še prosim razčisti nekaj stvari.
Jaz sem dobil za gradnjo prizidka dovoljenje leta 2015. Lani sem odreagiral in pridobil hišno številko za prizidek na podlagi sklica, da sem objekt "uporabljal" že pred 1.6.2018. Hišna številka je že na prizidku in je enaka kot pri osnovnem objektu, samo dodano ima črko.
Vodo imam že pripeljano v hišo, tudi vodomer je priključen. Če prav razumem z elektrom ne bi smel imeti problemov, ker imam hišno številko? Če bi kdaj želel pridobiti uporabno dovoljenje, kakšen bi bil postopek in v kakšnem primeru to nujno rabim? Vem, da je bilo že veliko napisanega, pa vseeno se priporočam za nekaj razjasnitve.
Če si dobil GD po starem zakonu, dobil HŠ po starem, UD ne potrebuješ.

Sama sem cca 2 meseca nazaj lazila po bankah - naša hiša UD nima in ga ne rabi. Basta. Z vpisom hiše v kataster in pridobitvijo HŠ so izpolnjene vse zakonske zahteve. Preverjeno pri NLB in Sberbank.
Odlično. Lepo slišati. Hvala za kratek in jedrnat odgovor.
Moram popraviti stavek Taav, velja če si objekt uporabljal pred 1.6. in ne če si pridobil GD. Ne glede na to kdaj si pridobil GD, če si objekt začel uporabljati po 1.6. HŠ pridobiš po novem zakonu.

Kar pa je napisala zate grega09 pa velja. Imaš legalen objekt s hišno številko in ker si ga zaključil pred 1.6.2018 ne potrebuješ uporabnega dovoljenja, z vidika zakonskih obveznosti.

Kaj pa bodo banke in zavarovalnice zahtevale oz žele v prihodnje pa je njihova odločitev. Ko sem več kot 5 let nazaj tukaj opozarjal, da se bo prej ali slej zgodilo, da bo UD zahteva zavarovalnic in bank se noben ni kaj posebej sekiral, danes pa kar veliko dilem okoli tega.
Kako pa banka zahteva UD?
Ali zavarovalnica?
Daj razloži, me zanima. Če se o gradnji pogovarjamo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Nisem rekel gradnji, to si ti predvideval.

Sem že razložil v drugi temi, da je banka za odobritev hipotekarnega kredita zahtevala UD. Zavarovalnica lahko brez težav za sklenitev ugodnejših pogojev zahteva UD.
Ok, kredit ponavadi rabiš, ko gradiš. Ne ko si že vseljen.
Za gradnjo vsekakor. Vendar pa nemalokrat ljudje vzamejo hipotekarne kredite za marsikaj drugega. Drugo nepremičnino, poslovno priložnost, ... in takrat lahko (in tudi že) za zastavitev nepremičnine banka zahteva UD.

Podoben primer je bila Sparkasse, ki je (mogoče še vedno) ponujala precej ugodnejšo obrestno mero za gradnjo pasivnih hiš, če so šle preko ekosklada, ker so imeli dodatno varovalko, da bo gradnja "by the book".
To lahko napiše vsak, da bo "by the book".
Kakor je bila tudi gradnja makete najbolj transparentna do zdaj.
Ali pa Stožic. Častno pionirsko so dali bankam, da bo vse v najlepšem redu.
Hahaha, dej še genovski viadukt pa majevske piramide v argument Smile lahko pa greš sam na sparkasse vprašat zakaj so dali ugodnejše pogoje.

Na tak način debate se lahko v živo skup nareživa brez težav. Tukaj pa iz te moke ne bo kruha, se ne grem šank debat Smile
Kecko, sva že debatirala o temu, pa bom samo na kratko:

- tolmačenje UE in MOP je, da za enostanovanjske objekte, ki po starem ZGO izpolnjujejo vse pogoje (GD in HŠ, vpis v kataster stavb) uporabno dovoljenje ni potrebno.
- moje mnenje je, da UD za NAZAJ korektno, strokovno pravilno ne moreš pridobiti. Je zgolj neko mešetarjenje, kako bodo ljudje plačevali (in to ne malo) pooblaščencem IZS in ZAPS, da bodo izdajali neke izjave, ki resne osnove ne morejo imeti. Zame osebno je vsak strokovnjak, ki se gre takele hece, sporen in zgolj požrešen voluhar. In potem uletavajo panični lastniki, do projektantov, na občine in UE, eni pravijo tako, drugi drugače.

Brez zamere, ampak navajanje enega primera, ko je nekomu banka zahtevala UD za objekt v uporabi pred 1.6.2018 - je že v smislu "worst case scenario". Kot rečeno, ti poznaš svoj primer, jaz ti povem konkretno mojega - banka zahteva izpolnjevanje zakonskih zahtev. Seveda moj referent najprej blekne, da rabijo UD, nakar jaz, da takrat zakonsko ni bil obvezen, potem pride zraven še njegova šefica, ji razložim in popoldne dobim mail, da je vse ok.

Dodano:
Sarcasm on: "V nasprotnem primeru pa lahko zakompliciramo dalje. Če hočete biti ziher, dajte vsi za nazaj pridobiti UD. Pa dajte za vsak primer še zahtevat tehnični pregled, čeprav ni zakonsko določen. Ne le izjav, ampak propisen tehnični pregled s komisijo. Pa prisotnost vseh izvedencev posameznih strok. Mogoče še kakšno poskusno obratovanje ne bi bilo neumno. Presojo vplivov na okolje, recimo. Nikoli ne veš.... " Sarcasm off.

Dajmo se držat zakona, pa bodo nasveti najbolj korektni, kakor so sploh lahko.
1 2 3
Iskanje po temi