PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Gradnja prizidka v lastni režiji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se že vnaprej opravičujem ker odpiram novo temo. Bi spremenil naslov v prejšnji ampak ne najdem teh funkcij.

Po uspešno pridobljenem PGD 30.6.2018 (zadnji dan za oddajo v starem zakonu) in ker niti teoretično niti fizično nisem uspel prijavit začetka gradnje na isti dan avtomatsko spadam v nov zakon, nažalost.

Nažalost zato, ker je očitno so samo država ter njeni zakonopisci tisti ki trdijo da so postopki poenostavljeni. Sam pa sem na točki ali se lotim prizidka sam ali ne.

Namreč danes sem šel na UE po informacije kaj in kako. PZI mi normalno manjka, gradbeni nadzor tudi. Ko sem omenil da bom delal v lastni režiji so morali dejansko preveriti ali je to po novem zakonu sploh možno. To je bil prvi šok.
Drugi šok kmalu zatem, kako si lahko zakompliciramo življenje z gradnjo v lastni režiji ter kaj vse pade na nadzornega. Ta pa seveda to mastno zaračuna.

Če bi imel dovolj financ bi normalno delal tisto kar znam, zidali pa bi drugi. Nažalost pa sem v povprečju kar se dohodkov tiče. Tudi maksimalen kredit ki sem ga uspel dobit ne bo dovolj da dozidam ter opremim hišo. Ponudbe od zidarskega podjetja nisem niti dobil oz niti dal povpraševanja, ker do danes nisem niti mislil o tej opciji.

Torej danes mi je bila opcija ZIDANJE V LASTNI REŽIJI predstavljena tako, da se jo najraje nebi lotil.

Imam 40m2 enostavne, pritlične gradnje z dvokapno streho. Ubistvu bom potegnil obstoječo hišo 4,5m po dolžini da bo prostora za dve družini.

Zanima me kakšne projekte imate odprte in jih hkrati delate sami. Nadzorni izvaja normano kontrolo...se je za lotit? Ste dali delat ponudbe podjetjem? Kakšna razlika pride na koncu?

Hvala za vaše nasvete. Tisti pa ki ne misli napisat nič pametnega v smislu pametovanja naj se prosim zadrži. Hvala
Vloga nadzornika je po novem praktično enaka, kot po starem zakonu.
Obvezen PZI je tako po starem, kot po novem zakonu. Novi stvari sta prijava začetka gradnje in uporabno dovoljenje na koncu (in s tem povezana dokumentacija).

Je pa nekaj več papirologije za izvajalca v samogradnji - gradbeni dnevnik, dokazilo o zanesljivosti ipd.

Skratka, razlike zate so minorne in ne morejo biti razlog, da ne greš v gradnjo.
_luke_,
odgovornega vodjo boš že našel.
Glede nadzora, ti je dejansko najceneje, da si najdeš enega, ki ga " boli q.....c" za tvojo gradnjo im mu na koncu daš tistih 500€, ža nič dela. Kot pišeš ste itak samoi specilaci.
Z projektantom se zmeni, da ti bo podpisal papirje; sem v drugi tvoji temi napisal, da se z projektantom dogovori za izdelavo PZI-jev.
Odgovornega vodjo tudi najdi takšnega , ki bo videl samo denar.

Skupaj na koncu podpišejo papirčke.
Dokler te kdo ne prijavi je/bo vse v redu. Gradbiščno Tablo le postavi pred vhod na gradbišče.
Lep pozdrav
Mogoče nisem povdaril da se je področje glede nadzornih precej spremenilo. To kar bom sedaj napisal mi je razložila uradna oseba in ne govorim na pamet.

Nadzorni je do 6/18 sicer res nadziral vse (ali nič) kar se je delalo. Ob morebitni prijavi ter obisku inšpektorja pa si bil ti (izvajalec gradnje) kazensko preganjan.

Sedaj so to temo malo posodobili in sicer tako da ob neskladjih na gradbišču/gradnji dobita kazen OBA. Ti in nadzorni.

Do 6/18 si fasal inšpektorja ob morebitni prijavi. Po novem zakonu ima inšpektor vpogled v PGD/PZI ter datum začetka gradnje kadarkoli na voljo in se lahko oglasi samovoljno na gradbišču. Ta zadeva se v naši občini že izvaja. Zato nadzorni niti izvajalec nemoreta balinat in podpisovat na ˝lepe oči˝. Oz lahko če se ne oglasi inšpekcija.
Ne vidim bistvene razlike med prej in danes, če gradiš po predpisih oz. po izvedbeni dokumentaciji (kakor si moral seveda tudi pred 6/18)

Če pa gradiš zato, da bi nekoga (ali sebe) prinesel okoli, potem pa so spremembe. V pozitivno.
Torej:
- strošek PZI ti ne uide
- strošek nadzora ti ne uide ( tudi če mastno računa)
Kar je veljalo tudi pred 6/18
Počasi dobivam ponudbe za PZI.

Ponudbe od 1600-3000€...
Če si vložil na zadnji dan ne pomeni da pašeš pod stari zakon. Se gleda veljavni zakon na čas odločbe. Zup in njegovi subsiduarni zakoni.
Od dneva pravnomočnosti
@Lust in dej zdej ti pametnjakovič nekomu tu pojasni kaj si napisal? Bluziš u tri PM 2 besedi, pa nisi nič povedal. Je že bomber in ostali pojasnili. Dej pejt nazaj v gozd!
Dve vprašanji imam.

Ta arhitekt ki mi je delal PGD nima niti u sanjah najboljše ponudbe za PZI (cca 1000€ dražje). Vsaj trije, katerim sem dal delat ponudbe so mi rekli da ceneje kot moj ˝bivši˝ arhitekt ne morejo narest, ker morejo začet risat iz nule. Ker naj bi ˝bivši˝potadke iz GPD samo prenašal v PZI, stem da doda detajle.

Dva sta mi celo rekla da če lahko zhihtam dokumentacijo v autocad formatu, če se ne motim DWG.

1) Zanima me ali lahko zahtevam načrte v računalniški oblik od arhitekta? Glede na to da sem plačal projekt?

2) Kredita sem dobil kokr sm ga. Kakor vidim mi nebo uspelo vsega dokončat. Željo se imam čimprej vselit ker pričakujeva. Torej mi bo prioriteta sezidat in nato znotraj dokončat.

Zanima me ALI bom imel gradbišče ˝odprto˝ dokler ne končam fasade ter položim keramike v hiši? In ali me ves ta čas lahko obišče inšpektor?
1. ne, če ni tako določeno v pogodbi
2. gradbišče oz. gradnja je v teku, dokler ni pridobljeno uporabno dovoljenje (se pravi tudi fasada)
2) a po staremu zakonu je to tudi veljalo? Mam vsaj dva soseda ki živita v hišah starih cca 2-3 leta in nimata fasade
Od 2012 do 2018 uporabno dovoljenje za stanovanjske hiše ni bilo obvezno. Pred 2018 uporabno dovoljenje ni bilo pogoj za pridobitev hišne številke.
1 2 3
Iskanje po temi