PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Štiripotni mešalni ventil

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No jam tako pa je stvar malce bolj jasna. Tista vezava od @homer je primerna za povezavo zalogovnik/ plinsk peč/ TČ hiša radiatorji/talno, kjer ni potrebno varovati povratka oz. je zaželjeno, da je temperatura povratka čim nižja. V primeru potrebe po varovanju povratka pa se mora prigraditi še en tropotni ventil. Lahko pa v primeru le ene veje (npr. le radiatorji na skupnem vodu po celi hiši) namesto dveh tropotnih ventilov uporabiš štiripotni ventil, vendar moraš pravilno vezati OČ.
Še vedno nič ne razumeš!
Se strinjam, sassapo mu je celo narisal, oa ima se kar neke svoje svoje ideje. Ce rad pacas drva v peci, ce rad cvres jajca na radiatorjih, potem ne rabis dveh tripotnih ventilov za dobrih 100 evrov in dveh crpalk za 100 evrov. Ampak samo en ventil in eno crpalko. Niti ni vazno al tripotnega ali pa 4 potnega. Stiripotnega ti zrihtam rabljenega za 10 evrov Wink monterji jih za staro zelezo dajo.
Homer Napisal:Še vedno nič ne razumeš!
Mi lahko zaupaš, kaj po tvojem ne razumem? Mogoče ne razumem, da ti mešaš toplo in hladno ter tako reguliraš kako topla voda ti gre v ogrevanje. Mogoče ne razumem, da se na @sassapovi shemi meša topla in hladna voda in se tako regulira, kako topla voda gre v PV peči. Mogoče ne razumem, da pri tvoji vezavi pride v PV peči tako hladna voda kot jo imaš na izstopu iz talnega, torej relativno hladna kar lahko povzroča kondenzacijo v peči in posledično manjša izkoristek peči in krajša njeno življenjsko dobo? Mogoče pa zgolj ne razumem tebe, kaj bi rad povedal :mrgreen:
Ti že smešiš samega sebe, pa ti niti to ni jasno.......

Pa samo par tvojih "cvetk":
V peč se ne vrača samo ta tvoja tako imenovana "hladna voda", ampak tudi toplejša voda iz radiatorjev. Ker je mešalni tripolni ventil za talno zaradi potreb po nizki temperaturi skoraj zaprt, je skoraj vsa cirkulacija sklenjena med vhodom in izhodom talnega ogrevanja. V peč pa gre zanemarljiva količina vode. Iz radiatorjev je količina vode bistveno večja, a je tudi temperatura večja.

Naslednja "cvetka":
Štiripotni ventil vrača v peč toplo vodo in kondenzacije v kotlu ni...
A res?
Če vrača toplo vodo nazaj, potem nič ne gre v ogrevanje.
Torej ni res, da je temu tako. In ker ni res in če želiš da topla voda poleg peči , ogreva še hišo, bo pri štiripotnem ventilu povratek natanko tak kot je pri tripotnem (saj menda še vedno držijo osnovni zakoni fizike o energiji?)

Naslednja "cvetka", da s štiripotnem ventilu podaljšuješ življenjsko dobo peči...
S samim štiripotnim ventilom prav nič.
Če je ta ročni je nastavljen fiksno kot nekakšen "transformator" tako da ti znižuje temperaturo v radiatorjih iz 90 na nekih znosnih 50 stopinj ki nato ogreva hišo..
Kdaj je največ kondenzacije?
Ob zagonu peči!
Ker še nisem slišal za nobenega, da bi zjutraj ko zakuri zaprl štiripotni ventil, je pač voda cirkulirala kakor pač je in namesto da bi peč hitro dosegla temperaturo, so se drva "čmarila" ure do delovne temperature.

Pa vzemimo primer, da imaš motoriziran ta štiripotni ventil
S čem ga avtomatika regulira?
S sobno temperaturo!
( tako sem imel tudi jaz pred +40 leti, na tedanjem "mercedesu" med pečmi)
In kaj se dogaja v taki vezavi?
Ko je peč hladna, drži ventil popolnoma odprt, ker je tudi stanovanje hladno. Torej ventil nič ne pomaga, da bi peč dosegla hitro delovno temperaturo, ampak se drva "čmarijo" še dlje časa.

Sodobna ogrevanja imajo tako regulacijo temperature dvižnih vodov, kot regulacijo temperature povratka. Oboje je rešeno s tripotnimi ventili!
Dokler minimalna temperatura peči ni dosežena, kotel deluje v "kratkem stiku" in voda cirkulira iz izhoda peči v vhod peči, za kar potrebuje svoj mešalni ventil, črpalko, temperaturna tipala in regulacijo.
Ko je ta temperatura dosežena začne odpirati tripotne ventile dvižnih vodov in ogrevati stanovanje.
Tega ti sam ne naredi noben štiripotni ventil!

In ti se kačiš okrog "pljunca" hladne vode, ki ga jaz pripeljem v peč, kar je ob pravilno dimenzionirani peči popolnoma nepomembno, saj zanemarljivo ohladi peč.

Če je peč na Elko je itak brez veze kakrkoli komplicirati, saj "čmarjenja" ni in peč hitro doseže delovno temperaturo.

Krajša življenjska doba?!
Po 40ih letih je peč šla v pokoj in bi morda še komu prišla prav, a se je pri transportu poškodovala. Kurjeno pa je bilo na opisani način z drvmi, kurilnim oljem in vsem drugim kar je gorelo........
Zakaj je šla v pokoj?
Zato ker ni bila za današnje standarde ekonomična in so stroški bili preveliki

S tem (enostransko) zaključujem "mlatenje prazne slame"!
@Homer
Citat:Štiripotni ventil vrača v peč toplo vodo in kondenzacije v kotlu ni...

Citat:Naslednja "cvetka", da s štiripotnem ventilu podaljšuješ življenjsko dobo peči...

A da sem jaz to zapisal?
Homer Napisal:Naslednja "cvetka", da s štiripotnem ventilu podaljšuješ življenjsko dobo peči...
S samim štiripotnim ventilom prav nič.
Če je ta ročni je nastavljen fiksno kot nekakšen "transformator" tako da ti znižuje temperaturo v radiatorjih iz 90 na nekih znosnih 50 stopinj ki nato ogreva hišo..
Kdaj je največ kondenzacije?
Ob zagonu peči!
Ker še nisem slišal za nobenega, da bi zjutraj ko zakuri zaprl štiripotni ventil, je pač voda cirkulirala kakor pač je in namesto da bi peč hitro dosegla temperaturo, so se drva "čmarila" ure do delovne temperature.

Pa vzemimo primer, da imaš motoriziran ta štiripotni ventil
S čem ga avtomatika regulira?
S sobno temperaturo!
( tako sem imel tudi jaz pred +40 leti, na tedanjem "mercedesu" med pečmi)
In kaj se dogaja v taki vezavi?
Ko je peč hladna, drži ventil popolnoma odprt, ker je tudi stanovanje hladno. Torej ventil nič ne pomaga, da bi peč dosegla hitro delovno temperaturo, ampak se drva "čmarijo" še dlje časa.

Kolikor se spomnim (ne bom trdil za pr mej), ko smo zadevo vozli še s Terramatikom in ogrevali na olje, je bil štiripotni motoriziran ventil ob zagonu zaprt, dokler kotlovska voda ni dosegla želene temperaure. Šele potem je avtomatika začela počasi odpirat ventil in spuščat toplo vodo v radiatorje.

Zdaj bom šel še malo dlje in tvegal: kolikor vem je osnovna naloga vseh avtomatik samoohranitev sistema ogrevanja (torej preprečevanje kondenzacije), šele potem pride na vrsto ogrevanje.

Pa naj me monterji popravijo, če sem krivo vero učil.
@csamo001
Ne bom ugovarjal!
Upoštevanje temperature kotla se da izvesti in če praviš da Teramatik to počne, ti bom verjel na besedo.
Se pa upam trditi, da je v času ko so bili 4-potni ventili popularni, bilo takih regulacij za vzorec......
Danes, s sodobnimi regulacijami nisem zasledil regulacije, ki bi slonela na 4-potnem ventilu........

Citat:Zdaj bom šel še malo dlje in tvegal: kolikor vem je osnovna naloga vseh avtomatik samoohranitev sistema ogrevanja (torej preprečevanje kondenzacije), šele potem pride na vrsto ogrevanje
Ja drži (tam kjer je to potrebno), ampak se to dela s tripotnim mešalnim ventilom in črpalko v povratku!

Za vsem tem "mlatenjem prazne slame" pa je trditev bozgoma, da je edina zveličavna in možna regulacija povratka s 4-potnim ventilom, kar pa seveda ni res!
@Homer
Citat:Za vsem tem "mlatenjem prazne slame" pa je trditev bozgoma, da je edina zveličavna in možna regulacija povratka s 4-potnim ventilom, kar pa seveda ni res!
Mi lahko zaupaš od kje jemlješ vse te veleumne izjave, katere bi naj jaz izrekel. A lahko katero od svojih podtikanj in sprevračanj mojih izjav iz zadnjih dveh svojih postov podkrepiš s kakšnim citatom katerega od mojih postov v tej temi?
Jasno sem zapisal:
Citat:S tem (enostransko) zaključujem "mlatenje prazne slame"!
Homer Napisal:@csamo001
Ne bom ugovarjal!
Upoštevanje temperature kotla se da izvesti in če praviš da Teramatik to počne, ti bom verjel na besedo.
Se pa upam trditi, da je v času ko so bili 4-potni ventili popularni, bilo takih regulacij za vzorec......

To bo pa držalo, ker tudi naša Stadlerca je fasala Terramatika veliko let kasneje, kot je peč pričela z delovanjem.

Meni osebno je "moderno" pri ogrevanju mimo: kup nekih pritiklin, da zadeva deluje, kakor hitro pa samo ena od teh odpove, so težave. Po drugi strani pa s 40 let staro opremo brez težav poceni ogrevam dvodružinsko bajto z drvami in šibico, brez štroma.
@csamo001
Drugi časi, druge zahteve
Saj tudi kakšen Golf 1 še vozi brez težav.... (pustimo ob strani oblak dima, ki ga pušča za sabo), a ne?

Meni je sicer enkrat regulacija odpovedala sredi ogrevalne sezone, pa kake posebne panike ni bilo. Mešalne ventile obrneš ročno, črpalke direktno na štrom, gorilec pa samo na mehanski termostat kotla in gremo dalje. V času ko smo kurili na drva, pa je šlo tudi brez štroma (sicer samo v nadstropju). Nobene panike!
Ampak zaradi tega vseeno ne bom rekel, da se je treba regulacijam odpovedati.
Ob TČ, pa je kotel itak samo še NNNP (se še spomniš?)
No to sem imel tudi sam, s štripotnim ventilom in by pasom ob manjku EE, gretje ni bilo problem. Pri vremenski AXI in ročnim preklopom med kotloma do leta 2004. Mi je pa teramatic dd2 dodatno še preklapljal tripotni ventil med kotlom na drva in KO in kasneje na taistem na pelete....to pa je bil res motorno gnani preklopni in ne regulacijski ventil s komando dd2, katero še vedno uporabljam za ogrevanje in tudi SV v kurilni sezoni. Sedaj sta pa res montirana samo dva tripotna regulacijska ventila, eden za ogrevanje zalogovnika- reguliranjem povratka (kotlovska regulacija) in drugi tripotni z regulacijo ogrevanja z dd2 ....
Večina teh ventilov je bla na 8 cela desetletja. Pol si ga pa grdo pogledal, pa je začel puščat.
Lust, mi je pred leti malo zarustal (kontakti) in ponastavitve po menjavi baterije, sobni DD2 , pa sem poklical v Seltron pa me prijazni možakar onkraj žice potem, ko sva zadevo uredila, podučil, da je mnogo zadev kot ženska, če jo venomer ne žokaš pa zarusta ali pa pušča, kot je v tvojem primeru štiripotni ventil .... :wink:
1 ... 3 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi