PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Štiripotni mešalni ventil

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi, mi je znan primer trajno žareče Stadlerce izpred trideset let, katera ni žarela Confusedhock: prav zaradi vzrokov katerih si navedel, niti pet sezon ..ja in potemtakem se rado zgodi, da se okrivi proizvajalca in ne monterja .... :roll: Se pa strinjam, da je zalogovnik dobra -ne pa optimalna regulacija izgorevanja .....v vseh kotlih, tako klasičnih kot tudi (ne zastonj) :wink: in obvezno pri piroliznih kotlih.....Kar nekaj forumašev pa ga koristi tudi pri kombiniranih kotlih pri kurjenju s peleti...
Skratka Termo,bozgom in podobni odgovori so precej za lase privleceni in ni dobro da bi jih vralci jemali za pravilne. Monterji ki to berejo (in imajo kaj strojniskega znanja in logike se nam smejejo kot....
Hanzi Napisal:Kot pises pri drveh ni problem kondenz, ker v drveh in sekancihh ni zvepla. Zakaj pa potem plocevinasti kotli v katerih se stalno kuri samo drva ravno tako spustijo po desetletju, lahko tudi prej? Tam okoli vtoka zadaj obicajno. Pa ni vazno kater proizvajalec. Zna biti da bo pec na olje ki vsebuje zveplo celo dlje delovala kot na drva. Ker bo imela bistveno.manj hladnih zagonov in vedno topel povratek, ker pec dela 24/7.
Skratka bozgom al si sarkasticen v resnih temah ali pa ti malo znanja se manjka.
Se ti ne zdi, da negiraš sam sebe. Enkrat trdiš, da peč z zalogovnikom nima problemov, drugič pa navedeš, da peči odpovedo že po desetih leti zaradi puščanja na mestu vstopa hladne vode v peč?
Če bi vsaj malce logično pomislil bi opazil, da pri uporabi velikih zalogovnikov in slojenja vode prihaja relativno mrzla voda v peč veliko dlje časa kot pri direktnem radiatorskem ogrevanju. Torej se lahko na mestu vstopa te hladne vode veliko dlje časa nabira kondenz in veliko dlje časa omogoča pogoje za korodiranje železa. S štiripotnim ventilom in regulacijmai, katere se danes uporabljajo, bi lahko temperaturo vtoka ves čas držal nad temperaturo kondenzacije in s tem bistveno podaljšal življensko dobo peči.
Za trditev, da peč v kateri kurimo z gorivi katera vsebujejo žveplo traja dlje, kot če v njih kurimo z gorivi brez žvepla ti pa moram pritrditi, da mi za to manjka znanja. Da bi to doumel mi ga ne manjka malo ampak zelo veliko.
Pa saj regulacije znajo delati tudi s 3 potnim ventilom med pečjo in zalogovnikom, zakaj bi moral biti 4 potni? A kombinacija s 3 potnim kaj slabše varuje povratek?
Tripotni ventili so namenjeni preklapljanju med dvema možnostma (npr. topla voda iz peči v sistem ogrevanja ali za ogrevanje bojlerja) ali za združevanje dveh možnosti v eno (npr. ogrevanje s TČ ali ogrevanje s pečjo na drva). Štiripotni ventil pa je v bistvu variabilna kretnica s katerim poljubno nastaviš kako kroži voda v krogu peč (topla voda)-ventil-peč (hladna voda) in v krogu topla voda-radiator-hladna voda- ventil. V vsakem krogu je lahko različna temperatura.
Hanzi malo se skuliraj. Prva peč mi je delovala 20 let kuril pa drva in lignit, svinjal okolje kot vsi v tistem času. Prešel na olje in zaradi izkoristka zamenjal peč. Po odhodu v pokoj in novih cenah olja dodal peč s spodnjim odgorevanjem na drva in zalogovnik, drv imam dovolj. Peč počistim na tri do štiri tedne in kurim 2 leti sušena drva. Tisto o čemer govoriš se dogaja ko kurijo poleg mnapol svežih drv še vse odpadrka polivinila in podobno. To je delal sosed in v istem času zamenjal že 3 peči, no sedaj kuri na pelete in ne smrdi več po celi vasi
picas55 Napisal:Hanzi, mi je znan primer trajno žareče Stadlerce izpred trideset let, katera ni žarela Confusedhock: prav zaradi vzrokov katerih si navedel, niti pet sezon ..ja in potemtakem se rado zgodi, da se okrivi proizvajalca in ne monterja .... :roll: Se pa strinjam, da je zalogovnik dobra -ne pa optimalna regulacija izgorevanja .....v vseh kotlih, tako klasičnih kot tudi (ne zastonj) :wink: in obvezno pri piroliznih kotlih.....Kar nekaj forumašev pa ga koristi tudi pri kombiniranih kotlih pri kurjenju s peleti...

Sem bil na ZS opozorjen na lapsus, kateri se mi je zgodil v zgornjem zapisu.
Saj se že po uri vidi... :wink:

Res je, da zalogovnik ne nudi regulacije izgorevanja ampak zaradi viškov energije katerih prestreza, so omogočeni boljši pogoji za samo izgorevanje nalage ...Saj tudi zgoraj omenjeni kotel je šel v franže zaradi tega (če me spomin ne moti tudi dimnik. Kotel pa predimenzioniran (zaradi večjega nakladalnega prostora-od viška glave ne boli)svojo hosto je pa tudi imel...
Saj je lastnik, ker je kotel trajno žaren od novembra do aprila nalagal na polno drva so se mu pa cmarila.....( sam kot kurjač pa pol dne odsoten) štiripotni ventil pa cel ciklus kurjena najbrž na srednji poziciji.... :roll: .

Kaj sem hotel napisat, če bi imel zalogovnik pri taistem kotlu, bi polovico sezone kuril vsaki drugi dan, pa še letna poraba drv bi bila za četrtino manjša.....seveda pod pogojem vremensko reguliranega mešalnega ventila .....
bozgom Napisal:Tripotni ventili so namenjeni preklapljanju med dvema možnostma (npr. topla voda iz peči v sistem ogrevanja ali za ogrevanje bojlerja) ali za združevanje dveh možnosti v eno (npr. ogrevanje s TČ ali ogrevanje s pečjo na drva). Štiripotni ventil pa je v bistvu variabilna kretnica s katerim poljubno nastaviš kako kroži voda v krogu peč (topla voda)-ventil-peč (hladna voda) in v krogu topla voda-radiator-hladna voda- ventil. V vsakem krogu je lahko različna temperatura.

Fajn bi se bilo poenotit, najprej pišeš o zalogovnikih in kako 3p ni ok, potem pa obrazlagaš scenarij brez zalogovnika.
kurili Napisal:Hanzi malo se skuliraj. Prva peč mi je delovala 20 let kuril pa drva in lignit, svinjal okolje kot vsi v tistem času. Prešel na olje in zaradi izkoristka zamenjal peč. Po odhodu v pokoj in novih cenah olja dodal peč s spodnjim odgorevanjem na drva in zalogovnik, drv imam dovolj. Peč počistim na tri do štiri tedne in kurim 2 leti sušena drva. Tisto o čemer govoriš se dogaja ko kurijo poleg mnapol svežih drv še vse odpadrka polivinila in podobno. To je delal sosed in v istem času zamenjal že 3 peči, no sedaj kuri na pelete in ne smrdi več po celi vasi

Ko take stvari prebiram se res vprašam iz česa točno so današnje peči. Ker ena Stadlerca iz "pravih" let prebavi praktično vse. Vse take in drugačne svinjarije, ki v peč načeloma ne sodijo iz okoljskih vidikov, pa bi morale ob predpostavki, da je peč na "delovni temperaturi" in z dovolj žerjavice, zgoreti ko keks.
Današnje peči so iz današnjih materialov. Starejša generacija se bo spomnila nekdanje trika radiatorja od EMO Celje. rebrasti radiator ki zavzema malo več prostora jih imam nekaj starih 40 let in dobro služijo, imajo velo vode in so bili pravi za čase ko nismo popznali zalogovnikov. Narejeni so bili iz pločevine oznake 3 K, namenske za kotel z vsebnostjo bakra. Kolikor mi je znano je danes nihče več ne proizvaja
bk9105 Napisal:Fajn bi se bilo poenotit, najprej pišeš o zalogovnikih in kako 3p ni ok, potem pa obrazlagaš scenarij brez zalogovnika.
Zakaj tri potni ventil ni OK in kdaj razlagam kak scenarij brez zalogovnika? Si malce zabluzil?
Tema se glasi: štiripotni mešalni ventil. Odmislite besedo štiripotni in ostane bistvo. Tudi napol odprt deluje in meša vodo. Malo dlje traja da se pojavi topla v radiatorjih. Pred mnogimi leti so mojsti govorili samo o mešalenem ventilu.
bozgom Napisal:Tripotni ventili so namenjeni preklapljanju med dvema možnostma (npr. topla voda iz peči v sistem ogrevanja ali za ogrevanje bojlerja) ali za združevanje dveh možnosti v eno (npr. ogrevanje s TČ ali ogrevanje s pečjo na drva). Štiripotni ventil pa je v bistvu variabilna kretnica s katerim poljubno nastaviš kako kroži voda v krogu peč (topla voda)-ventil-peč (hladna voda) in v krogu topla voda-radiator-hladna voda- ventil. V vsakem krogu je lahko različna temperatura.
Totalno zgrešeno!
Tudi s tripotnim mešalnim ventilom ravno tako zvezno reguliraš pretok med posameznimi vhodi-izhodi.

Zamešal si s preklopnimi ventili, ki pa res preklapljajo med dvema možnostima!
No @Homer, če je čisto zgrešeno pa ti nariši vezalno shemo kjer boš iz ene peči v ogrevalni sistem pošiljal vodo drugačne temperature, kot je v peči.

PS pa če prebereš še enkrat- nikjer nisem zapisal, da mora tripotni ventil biti le v skrajnih legah, čeprav se največkrat uporablja za take namene.
Ne vem zakaj vztrajaš v svoji zmoti........

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2q/12z/4yTikszN/shemaunichr("46")jpg[/img]

Kot vidiš gre za kombinacijo talnega in radiatorskega ogrevanja s popolnoma različnima temperaturama dvižnih vodov.

Pa ne reci da to ne more delovati, ker je to osnovna shema mojega ogrevanja!

Kje so tu 4-potni ventili?
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi