PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja na večji parceli; TČ zrak/voda ali zemlja/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fantocci Napisal:Nekoč so me "asfalterji" iz tega foruma popravili, da navaden asfalt itak ni popolnoma vodoneprepusten in da zato delajo še hidroizolacijo pod njim na vseh mostovih. Obstajajo pa tudi popolnoma vodoneprepustni, t.i. liti asfalti.
Procent vodoprepustnosti navadnega asfalta je sigurno precej velik (prevelik za pokrit celoten kolektor), ni pa 100%.
Če pa daš betonske travne plošče (tiste luknjaste zadeve) na dvorišče, pa imaš lahko kolektor v celoti pokrit - povozen.

Tipkarska napaka, tam bi seveda moralo pisati "vodoneprepustnosti".
andrej777 Napisal:Imam komplet strojne inštalacije a notri ne najdem podatka o izgubah ampak le moč toplotne črpalke.
PZI bi moral vsebovati podatek o moči ogrevalne naprave, ki je odvisna od transmisijskih in prezračevalnih izgub objekta, lokacije (projektne temperature) in želene temperature prostorov in je neodvisen od vrste ogrevalne naprave.

Ta izračun je šele osnova za izbiro konkretne ogrevalne naprave.
Če ti torej projektant priporoča 14kW TČ, to ne pomeni, da so primerne vse TČ s tako močjo, saj projektant ne more vedeti ali boš ti izbral tip zrak/voda ali zemlja/voda ali on/off ali inverter in od katerega proizvajalca.

Zato ta številka nima uporabne vrednosti in ti nimaš informacije, kaj je v oceni 14kW sploh upoštevano.

Če ni upoštevano prezračevanje z rekuperacijo, je lahko samo zaradi tega 3-4kW preveč.

andrej777 Napisal:V PZIju ni bilo predvideno 4cm dodatne kamene volne in je napisano 14kW toplotna. Ko sem se pogovarjal z inženirjem je rekel, da je bilo na meji in je dal eno cifro večjo.
Da pa lahko sedaj brez težav vzamem nekaj v rangu 10-11kW.
Se pravi, čez palec, lahko zaradi 4cm dodatne izolacje na fasadi vzameš 20% -30% šibkejšo TČ. Sad

Še nekaj pomembnega je treba upoštevati. TČ ON/OFF (ki si jih ogleduješ) imajo zahtevane minimalne pretoke v talnem in močnejša je TČ, večji pretok zahteva. Ali imaš tem pretokom primerno sprojektirano talno? Močnejšo TČ boš vzel, večje probleme boš imel z zagotavljanjem pretoka. Potem boš na koncu za ublažitev težav dobil še zalogovnik.

Zato, ali si daj narediti konkreten izračun in potem ne sprašuj več drugih kako močno TČ potrebuješ ali pa vzemi inverter ustreznega razpona moči.
Ko bodo znane izgube hiše, izbrana moč TČ, znane letne potrebe po ogrevanju in sanitarni vodi, se pa šele dimenzionira zemeljski kolektor.

Ta lahko preči tudi tlakovano površino, tisti del daš v zaščitno cev in tam potem ne pobira toplote in ni nobene skrbi glede zmrzovanja in posedanja.
OK, sem mislil da sem v prvem postu napisal vse pa vidim da ni dovolj. V PZIju je prezračevalna naprava Helios KWL EC 500. Napisana je toplotna Kronoterm 14,5kW. Točne oznake ne vem, papirjev pa nimam pri sebi. Je pa hecno to da je predvidel tudi 500l zalogovnik (poleg 300l bojlerja), ki pa vsi pravijo da ni potreben. Res da se vsako leto pogrunta kaj novega a tudi PZI je star 2-3 leta tako, da razlike nebi smele biti tako velike.

PZI sem pošteno plačal in načeloma je bilo vse OK, podatka o toplotnih izgubah pa res ni. Preverim še enkrat in če ga ni pa pravite, da bi moral biti kličem inženirja, da mi izdela še to in morda še upošteva dejansko vgrajena okna ter dodatne 4cm izolacije.
Pararelni zalogovnik bo v tvojem primeru skoraj obvezna komponenta, saj imaš preveliko hišo, da bi OČ vgrajena v TČ zmogla premagati ves hidravlični upor cevi talnega gretja. Poleg tega je v primeru vgradnje zalogovnika zagotovljena hidravlična razbremenitev celotnega ogrevalnega sistema. Ne vem kako imaš izvedeno, ampak verjetno bo potrebno vsak razdelilnik talnega napajat s svojo črpalko.
TČ z svojo vgrajeno OČ lahko samostojno, brez zalogovnika kvalitetno opravlja svojo nalogo, do nekje 200, max 250m2. Jasno je vse odvisno od izvedenih instalacij, zato jemlji ta podatek precej z rezervo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tole je shema kurilnice iz PZI-ja. Kontaktiral sem tudi inženirja, ki je rekel da običajno ne da vseh izračunov v PZI ampak le končni rezultat.

Sem mu pa poslal po emailu vse podatke glede hiše in točno kakšna so okna, koliko bo dodatne izolacije, kakšno bo prezračevanje in bo naredil še en izračun.

Prositi moram za shemo še inštalaterja kako si je zamislil. Za vsako nadstropje imam pripeljano svojo vejo do kurilnice. Mislim da je planirana OČ za vsako vejo posebej. Kolikor sem gledal opise nekaterih toplotnih črpalk imajo nekatere navedene, da je možen direkten priklop dveh vej in možnost dodatnega "modula" za dodatne veje. Kaj je ta modul verjetno spet od proizvajalca do proizvajalca. Ali je to le črpalka, ali kakšen mini zalogovnik,.... ne vem.

Priložene datoteke
.jpg   IMG_2478.jpg (Velikost: 211,54 KB / Prenosi: 590)
To pa je načrt, moram priznati, da ga ne razumem. Upam, da ga kdo obrazloži.
Shema je čisto ok. je pa res, da je bila zrisana precej let nazaj, ko še sama TČ ni imela vremenske regulacije.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
No pozicija raztezne na dv je malo neobičajna.
Nedolgo nazaj je bilo svetovano, da se bo rabil paralelni zalogovnik, zdaj je pa tudi zaporedni čisto ok. Kdo bi vedel...
Sicer ne vem, ali imajo tiste prekinitve črt kak pomen, ki ključno vpliva na razumevanje.
Shema je pač ena izmed splošnih možnih, jasno za andrejevo situacijo ni ravno primerna. Naredili oz. dali so mu tisto, ki je bilo pač pri roki.
Teh načrtov sam nikoli resno ne jemljem, saj so razen redkih izjem, vsi po vrsti bolj ali manj samo zato, da so.

ps. Bo pa po tem načrtu še vsaj nekaj nekako delovalo. Za razliko od tistega ki sem ga zadnjič jaz prilepil :wink:
Na desni se na načrtu vidi, da imaš planirane 3 razdelilce s 24 vejami in skupna potrebna moč za ogrevanje je 9830W.

Vprašaj projektanta, če je teh 9830W izračunanih za stanje brez 4 cm izolacije in koliko je v tej številki prezračevalnih izgub in če je upoštevana rekuperacija z vračanjem toplote.
Kakšna je projektna temperatura? (npr. -14C?)

Upoštevaj, da se izgube računajo za dni, ko je povprečna dnevna temperatura enaka projektni. Torej cel dan npr. . -14C in nobenih sončnih ali notranjih dobitkov.
Tudi, če bi objekt res imel 9.8kW izgub, lahko v tistih parih dneh dogrevaš s kaminom in model WPG-10-1 HT s 7.8kW zadostuje

Če bi montiral 10kW TČ, bi potreboval pretok v talno 1700l/h, to je 71l/h na vejo oz. 1.2 l/min za vsako vejo.
Vgrajena obtočna bi morala to skoraj biti sposbna poservisirati, če imaš le dokaj enako dolge veje.
Torej, ne zalogovnika samo zaradi hidravlike že takoj v startu.
Sam si ne upam trditi, da bo vgrajena OČ zadostovala za 350m2
Poleg tega se zna pojavit moteč hrup zaradi različnih hidravličnih napetosti (tlakov) kar bo produciralo tudi neenakomerne pretoke, katere se ne bo dalo uravnati. Max razlika tlakov na ogrevalni in sanitarni strani zna zopet producirat zelo moteč zvok ob preklopu, tudi sam preklopni ventil (odvisno od tipa) ne bo dolgo služil svojemu namenu.
jaz bi priporočil zalogovnik in za vsak razdelilnik svojo OČ.
Mislim da je inštalater isto predvidel majhen zalogovnik in ločeno črpalka za vsake vejo. Skupaj s ponudbo dobim tudi shemo.

Moč talnega verjetno upošteva prezračevanje saj ga je isti inženir narisal v PZI. Mi je pa kot rečeno obljubil komplet nov izračun, ki ga posredujem ko ga dobim.
Pisal sem tudi na kronoterm kjer en teden sploh ni bilo odgovor. Nato me je včeraj presenetil klic da bi si danes ko so na terenu v bližini prišli ogledati situacijo.

Glede moči ostajajo na 11-12kW napravi. Potem pa so mi hotli prodat geosondo za 7.000€ ki naj bi bila mnogo boljša izbira. Da zemlja ni najbolj primerna in tako naprej. Pravijo tudi da so zanke optimalno dolge 100m in da bodo daljše zanke pomenile večjo porabo za črpalko.

Ko sem jim rekel da geosonda skoraj ne pride v poštev zaradi cene smo se kmalu strinjali da bo tudi zemeljski kolektor ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako globoko sondo so ti predlagali?
2 x 80-100m

Sent from my iPhone using Tapatalk
1 2 3 4 5 ... 17 Pojdi na stran 
Iskanje po temi