Objave: 18
Teme: 7
Ocena:
0
Pozdravljeni,
potrebovala bi nekaj pomoči. Živimo v stari hiši (40 let) ogrevamo dobrih 200 kvadratov in v zadnjih letih se ogrevamo na drva (prej kurilno olje). Hiša ima še stara okna, izolacija je minimalna....torej izgub je kar dosti. Ker bo potrebno peč zamenjati razmišljamo o možnosti ogrevanja na zemeljski plin. V naši občini ta možnost je, ne poznam pa nikogar, ki bi to dejansko uporabljal.
Plinska cev je pripeljana cca. 60 m od hiše (priključka baje ni za našo hišo - predvidevam da se to da urediti).
Zanima me, če je bil kdo v podobni situaciji in bi mi znal svetovati koliko je cca. strošek priklopa, cena peči in seveda koliko cca. so mesečni stroški.
Nikakor si ne morem predstavljati koliko cca. bi znašala npr. mesečna položnica v največjem mrazu...a je to 100, 200, 300 EUR....
Še najbolj bi bila vesela, da se javi kdo, ki ta način ogravanja dejansko uporablja.
V zadnjem času sicer ful promovirajo TČ, vendar se mi zdi da pri nas ne pride v poštev...saj gre za staro gradnjo in bi bila investicija prevelika. Pa tud elektrika bo vsako leto dražja.
Hvala za pomoč.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Mi smo od lanskega poletja na zemeljskem plinu, ogrevamo P+M, cca 180 m2 z radiatorji. Hiša je z 15 cm fasade, okna so dvoslojna stara 10-15 let. Peč je kondenzacijska, ogrevamo še sanitarno vodo. Prejt smo se ogrevali na kurilno olje, poraba cca 1500 litrov na sezono. Sedaj je mesečna poraba plina npr. oktober 40 €, november 80 €, december 140 € in januar 160 €. Računam pa na manj kot 700 € letne porabe. Prenova kurilnice je bila 4800€, 2 jurja smo dobili nazaj od ekosklada. Priklop na plin je bil 180€, omarica je bila na fasadi, + cca 300 € pride elaborat za priklop.
Objave: 1905
Teme: 8
Ocena:
0
Ravno pri tebi @aandreja, bi se verjetno najbolj splačala T.Č!
Jaz v tvojem primeru menim, da januarja in februarja, 300€ ne bi bilo dovolj!
P.S. Je pa to seveda odvisno tudi od navad, pa lokacije, pa .....Marsičesa nisi napisala! :wink:
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Dvomim, je primerna TČ pred energetsko sanacijo ovoja hiše. Sedaj so radiatorji dimenzionirani na izgube prostorov, po sanaciji (fasada, stavbno pohištvo, izolacija strehe...) pa bodo predimenzionirani in takrat pride v poštev TČ. Če je sanacija predvidena v kratkem potem bi bolj priporočal najprej sanacijo pol pa TČ ustrezno novim potrebam hiše. Do takrat pa nekako skušajo zdržati z obstoječo pečjo.
Sem se sam skoraj 15 let ogreval z zemeljskim plinom v podobnih razmerah kot @aandreja. Pred energetsko sanacijo hiše sem pokuril tam 3200 l olja in po prehodu na plin (kondenzacijski kotel) tam 2700 m3 plina oz. tam 1600 €/sezono. V hudih mesecih sem pokuril tudi 600 m3 plina, kar znese danes tam 350 €. Je pa res, da smo zaradi majhnih otrok mogoče malce "pretiravali" s temperaturami. Po sanaciji pa je poraba plina padla za tam 1000 m3.
Je pa ogrevanje z zemeljskim plinom zares udobno in ne zahteva praktično nič dela, če odštejemo vsak mesec plačilo položnice :mrgreen:
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
aandreja… Po opisu hiše bo strošek ogrevanja precejšen, tudi sama investicija, glede na oddaljenost plinskega priključka ne bo zanemarljiva.
Hišo bo potrebno prej ko slej energetsko sanirati. Dlje ko boste čakali, več € vam bo izpuhtelo v nič.
Torej, najprej energetska sanacija, potem pa če bo še vedno želja in denar nova toplotna naprava.
Jasno je tudi vse odvisno od lokacije! Če ste na lokaciji, kjer je možno narediti TČ voda voda ali zemlja voda bo tudi na obstoječi hiši ogrevanje relativno poceni.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 119
Teme: 6
Ocena:
0
Midva se ogrevava na zemeljski plin od februarja 2009.
Ca.160m2 talno, dve odrasle osebe, hisa zidana z poroten zidaki T9 brez dodatne izolacije, ogrevava na 21.5^C. Troslojna zasteklitev, okenski profil 100mm 8prekatov.
Poraba do danes 10351m3 zemeljskega plina.
Plinska terma Weishaupt WTC15.
Ocena:
0
Pa dobro @kranj, saj ne moreš bit tako...., da natrosiš en kup podatkov o tvoji hiši, ki NITI SLUČAJNO ni primerljiva z @aandrej-ino! Troslojna zasteklitev proti 40 let starim oknom, talno proti radiatorjem, manjša kvadratura...
Objave: 589
Teme: 2
Ocena:
15
Živel sem v občini kjer je imel koncesijo za plin Petrol.
Cena je bila definirana tako, da je po kW bila enaka kurilnemu olju.
Torej toliko kot je bil strošek za kurilno olje, toliko pričakuj tudi strošek za plin.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Oz. vsaj x3, če drva kupujejo in krat xx, če imajo gozd.
Kake 2 jurja za 21 stopinj. In 3 za 24.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
0
Jp! Od oka, čez palec, približno tam- tam! 8)
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
V kolikor energetska sanacija ni v planu, potem ostani na drvah. Glede plina pa se prvo pozanimaj, če je sploh možno do tebe potegnit priključek in koliko bi te to stalo komplet z števcem. Zadeve niso ravno poceni.
Kar se pa tiče primerjav, pa je lahko samo v isti hiši; recimo ogrevanje z KO prej toliko, z zem. plinom zdaj toliko, z drvami prej toliko. z plinom zdaj toliko .....
Kar se pa tiče ogrevanja z TČ, bolj je hiša potratna, bolj se splača. Se pa za vsako hišo najde primerna.
Ocena:
0
Glede na dejstvo, da je spraševala o ceni ogrevanja s plinom po, 100, 200 ali 300€, je ob mojem in @bozgovem vpisu (da ne omenjam @Fery-a), po višji ceni od njene najvišje :!: , verjetno že pozabila na ogrevanje s plinom! :wink:
P.S. Pa tudi do "debatiranja ji ni"! 8)