PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira tč zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V kratkem se bom odločil za toplotno črpalko za ogrevanje novogradnje 170 m2 talnega gretja in sanitarno vodo. Imam nekaj ponudb, vendar so ponujene moči od 6 do 11 kW, kljub temu, da so podatki jasni: 170 m2, talno gretje, izolacija pod tlaki 10 cm grafit plus sistemske, strop 30 cm isover 32, okna troslojna, lokacija hladna, a sončna.... Trenutno sem najbližje odločitvi za Fujitsu 11 kW (ali res potrebujem napravo z vbrizgom) oz. Panasonic. Še kakšen predlog? Hvala.
Naj pripisem ,da fasada bo predvidoma prihodnje leto 15 cm na 30 cm modularne opeke.
Imaš kvadraturo zelo podobno moji hiši, s tem da imaš boljšo izolacijo dol/gor in boljša okna:
moja hiša; lokacija: osrednja Slovenija - 500m nadmorske višine; enostanovanjska hiša: 180m² bivalne površine - talno ogrevanje, Temp. prostorov: 23°C; izolacija hiše: EPS 16cm; izolacija tal pod estrihom: EPS 6-12cm; izolacija pod streho: 25 cm λD 0.034; leseno stavbno pohištvo: Uw-1,4 W/m²K, Ug-1.1 W/m²K; sanitarna voda - električni bojler 120l. Toplotna črpalka: Hitachi Yutaki S 8kw. Letne porabe za ogrevanje hiše imam ~3400kWh.

Fasado ti priporočam da daš, kolikor lahko daš. Čeprav tam nekje nad 10cm, precej upada smiselnost glede kaj pridobiš z vložkom, je to obenem tudi zadeva, katera se ti bo poznala dolgoročno v tvoj plus in bivanje bo bolj udobno.

Mislim da bi ti 8kW tč bolj kot ne katerakoli zvozila bp ogrevat to hišo s fasado in SV. Tudi če daš fujitsuja katerega si si zastavil 11kw, menim da ne bo nič narobe - sploh prvo sezono če ne boš imel fasade, po fasadi pa bo pol časa verjetno na standby :mrgreen:, kaj drugega ne vem da ti bo delala, ker recimo zdajle je pri nas zunanja T 1C in DV je 26C, v hiši je 23C. Mnogi priporočajo tč iz tega segmenta predimenzionirati vsaj 30%, jst sem si jo sam predvidel malo na blef, po svojem občutku in preračunih, tudi iz firbca sem se odločil za Hitachi, ker jih je malo tu gor in po treh sezonah brez pripomb.
11kW Fujitsu je ena od najmanj primernih TČ za tak objekt.
damjan.kunc Napisal:V kratkem se bom odločil za toplotno črpalko za ogrevanje novogradnje 170 m2 talnega gretja in sanitarno vodo. Imam nekaj ponudb, vendar so ponujene moči od 6 do 11 kW, kljub temu, da so podatki jasni: 170 m2, talno gretje, izolacija pod tlaki 10 cm grafit plus sistemske, strop 30 cm isover 32, okna troslojna, lokacija hladna, a sončna.... Trenutno sem najbližje odločitvi za Fujitsu 11 kW (ali res potrebujem napravo z vbrizgom) oz. Panasonic. Še kakšen predlog? Hvala.
Če se že odločaš za TČ iz klima segmenta, potem ti vsekakor priporočam Daikin R32, 6kw. Sosed z takšno črpalko ogreva cca. 150 m2 z nekaj slabšo izolacijo, dvoslojnimi okni in radiatorji brez problemov. Pa zelo tihi deluje napram moji FWHP.
Mogoče v razmislek tudi tistim, ki bodo lepili stirudur na stene.
Pa sem spet na začetku...
Moj predlog je zelo egzakten. Črpalka 6kw moči, ker več ne potrebuješ, z najnovejšim plinom R32, ker 410 gre počasi iz proizvodnje, tiho delovanje, najnovejša tehnologija. Vse jasno.
DELPHI Napisal:11kW Fujitsu je ena od najmanj primernih TČ za tak objekt.
+1

Ni vse belo kar je črno
Fujitsu ws highpower je predlagal Aircon.....
... in tudi utemeljil predlog (upoštevaje tvojo izolacijo)?
Moram priznati, da ste fenomenalni. Čakam, da bo eden predlagal, da naj do soseda napelje toplovod in bo potem zaradi svoje izolacije hladil svojo hišo tako, da bo istočasno ogreval sosedovo.
Deklarirani kW TČ niso enaki danajskim kW pri vseh možnih zunanjih temperaturah na lokaciji hiše. Tudi se ne ve kakšna bo poraba in na koliko se bo ogrevala sanitarna voda. Ne ve se... Pa nekateri točno vedo, kaj bi človek potreboval. Zmaga pa argument- saj deluje točno taka TČ tam brez problemov :lol: :lol:

@damjan.kunc ker so ponudbe tako različne povprašaj tiste, kateri so si objekt ogledali, te povprašali o navadah, porabi sanitarne vode... kje je prednost in pomanjkljivost njihovega izbora, če konkurenca predlaga to in to. Verjemi boš na podlagi argumentacije in nastopa kar hitro ugotovil, kdo je resno izbiral črpalko in kdo ti hoče"uturit" nekaj, kar je enkrat nabavil, pa se ne more nikakor znebiti. Kot je pri avtomobilu boljše kak konj več ali terasi kakšen m2 več... tako je tudi pri TČ boljši kak kW več. Je boljše da ko dela, dela s pol moči pol pa počiva, kot pa da že temperaturah nad nulo dela na "full" pol pa le še ob pomoči grelcev.
Fujitsu 10kW (kvalitetna mašina z dobrim krmiljem, brez vbrizga, velik uparjalnik)
@damjan.kunc, TAKOJ izklopi računalnik in za vsak primer odpovej internetne storitve!

P.S. Saj tvoje vprašanje pa je tudi malce "mimo"! :wink:
"Še kakšen predlog?" Confusedhock:

Seveda! Pa ne en, cel kup nasvetov, da bo zmeda še večja! :roll:
bozgom Napisal:Kot je pri avtomobilu boljše kak konj več ali terasi kakšen m2 več... tako je tudi pri TČ boljši kak kW več. Je boljše da ko dela, dela s pol moči pol pa počiva, kot pa da že temperaturah nad nulo dela na "full" pol pa le še ob pomoči grelcev.

Ti ne bi bil ti, če ne bi... V zadnjem stavku ti primerjaš recimo 5 in 15 kw mašini, ne pa 'kakšen m2 več'.
Pa obvezno upoštevat dejstvo ali si na temni ali svetli strani Slovenije. Razlika v temp. je lahko do 200 c.
1 2 3 4 5 ... 20 Pojdi na stran 
Iskanje po temi