Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Glede na to, da gre TČ v stanje spanja, predvidevam, da še vedno ogrevaš na urnike, vsaj delno. Težava je lahko tudi, da so radiatorji dimenzionirani za visokotemperaturni sistem. Sam bi v prvi vrsti preveril kako je z tem, istočasno pa šel tudi v sanacijo oken, tako kot si sam predlagal. Sama izolacija sten in mansarde verjetno ni problem.
Glede na to, da oddajaš sedem stanovanj, verjetno financiranje ne bo problem.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Yep, če bi malo počakal, bi lahko imelo vsako stanovanje svojo TČ, dve pa za sanitarno.
Za pol tega denarja, kar je tam dal, bi imel 80 kW instalirane moči.
Se moraš pod srečno zvezdo rodit.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 83
Teme: 19
Ocena:
0
Hvala vsem za odgovore, najprej, da pojasnim.
Hiša je družinska, sam sem tretja generacija, že več let pa "vodim" hišo, tudi zamenjava ogrevanja je bila moj projekt. Zato sem mogoče tudi nase jezen zaradi pomanjkanja znanja, ko smo menjali, da bi pa po treh letih spravil vse v investicijo nove TČ pa nikakor ne pomislim. Mislim, da po treh letih nimam dosti možnosti za upravičenost do menjave, se bom pa pozanimal, hvala.
Glede urnikov, od kar sem odklopi oljno, sem poskusil z dnevno/nočnim, uro zamika ponoči ter 2 podnevi, ter stalnim ciklom. Dnevno/nočno je pogorelo na celi črti, ker je bil zagon radiatorskih vodov potem prevelik dovod mrzle vode in je TČ počepnila. Ure zamike so še nekako šle, podnevi je sočni pribitek na hišo zgleda dovolj večinoma, da je šlo. Pri sedanjih T pa stvar dela na stalnih urnikih sedaj, kot rečeno tudi z "spanjem" - tudi posledica zunanjih vplivov, vlage, itd...
Radiatorji so v 2x Stanovanje ~1x 50m2 1x 30m2, radiatorsko - 2 veji, ena pumpa in stanovanje mansarda ~30m2, radiatorsko, dimenzionirani za HT ogrevanje.
Bom jutri tudi sam pogledal, če mi uspe najti v notranjem meniju ob pomoči YT.
Še enkrat hvala vsem za čas in odgovore, preko PM sem prejel še eno mnenje, ki je dokaj zanimivo.
Vgraditi dodaten grelec 6kWh v zalogovnik, ki bi se vklopil z 1h zamikom po vklopu grelcev na TČ - torej če ne bi zmogli.
Bom jutri tudi izračunal, ali lahko z menjavo oken ter morda dodatne izolacije na podstrešju dosegel, da TČ pokriva potrebe. - Hvala za link za izračun.
Lep večer vsem
Objave: 419
Teme: 60
Ocena:
0
Pozdralvjeni,
torej TC je ampak preslaba. Namesto, da spreminjas komletni ogrevalni sistem, naredi raje posteno izolacijo objekta.
Raje investiraj v nova okna + dodatni ovoj pa bos imel vse reseno. Energijsko boljsi objekt , novi izgled in udobnejse bivanje.
lp
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Ogrevanje zahtevnih objektov na urnike ipd...ni domena TČ, sploh če je ta že v štartu podhranjena.
Brez zamere....ampak "vodenje" hiše bi potrebovalo tudi poznavanje osnovnih nastavitev in pregleda delovanja TČ.
Možnost je : da monter _ serviser ni dobro razložil
ali , da si manjkal pri zagonu, ter ti fali del upravljanja...?
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Ti bi pa dograjeval elektro grelnike, toplotno pa furaš na urnike? Ja luba duša... Urnike obvezno ven in 24/h delovanje, vseskozi na enaki temp.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
dej no Sašo...... urniki in nočna nižanja so nujno potrebni! Brez tega ne gre :mrgreen: .
Če imam jaz dva ločena sistema talno in radijatorsko in ta njegova potreba po energiji potem bi ločil sisteme, ker bo več koristi. Dve TČ.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Kako sploh reguliraš zadevo- temp. v talno, radiatorje?
Objave: 88
Teme: 0
Ocena:
0
17kW imaš pri 2-3C zunanje T izgub v stavbi. Pri taki T se tudi pokrije dovedena moč in odjem (lavfa ti stalno). Rezerve imaš pa mogoče 5%, nič več.
Problem ki se ti pojavi pa je ta, poveča se ti poraba, hkrati pa naraste število defrostov in zahtevana moč gretja.
Če imaš hišo iz ceglov/kamenja si ogrevalno sezono skoraj zamudil. Tč ki deluje čisto na meji še nekako zvozi če so stene tople in se lahko kaj naredi s akumulacijo čez dan, ko so temperature višje, če pa je stalno pod nivojem pa se bo prostor ohlajal in ga ne moreš niti segreti nazaj. Tako da prva stvar ki jo moraš narediti, je da narediš to da je stalno vklopljena.
Tistih 17kW ali pa 20kW kakorkoli že - to velja samo brez defrostov. To je čista moč ki jo zmore pumpa. Odšteješ 5% za defrost in 5% da to energijo nabere nazaj v sistem. Dodatno pa si v tem času še vedno v minusu, saj v tem času defrosta + črpanja nazaj hiša ni bila ogrevana. In tako je, četudi je samo 6 min tega na uro (10%), je dejanska izguba 20%.
S tem da zaradi ledu itd na izmenjevalcih dejanska moč upada do defrosta, potem se regenerira in naprej. Zaradi tega moraš odšteti še 10%
Šele potem se lahko pogovarjaš o rezervi, ki je žal nimaš. Oljna peč je verjetno veliko pomagala, za tistih 20% na dan je skurila okoli 8L olja, 240L na mesec. Verjetno pa manj ker so bili dnevi ko je tč čisto lepo delala.
Pomagalo bi malenkost, če sploh znižanje temperature dvižnega voda, radiatorji do konca itd, brez zapiranja. Samo moči imaš očitno premalo in nobene finte, triki ne ugotavljanja ne bodo pomagali.
Grelci 6kW ti pa bodo nabili račun ohoho.
Rešitev je v tem da kupiš še eno tč, če ne pa to, pa 2 klime, ki ti bodo ogrevale druge prostore.
Nekaj pomagajo tudi žaluzije na oknih in če jih boš od zunaj zaprl s stiroporjem. Je pa to lovljenje zadnjih bilk.
Bolje od vsega je to da se bojlerje da na elektriko, kakor da teraš ubogo pumpo za gretje vode.
Preveri da se ti ne dela led v odtoku tč, če ja, uštimaj ali dodaj grelce.
Nekako rešitev ni. Lahko tudi nabaviš radiatorje, ker je to čisto isti šmorn kakor da z grelci greješ vodo. Pa boš lahko še kaj v bistvu prihranil saj bo temperaturna razlike v dvižnem vodu nižja, kot bi bila če žgejo grelci.