PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev talnega gretja (eloBLOCK)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

prejšnji teden smo se vselili v mansardo. V mansardi imamo talno ogrevanje (5 vej: 1x kopalnica (36m), 1x otroška soba (100m), 3x glavni prostor (vsaka veja cca 80m). Vodo segreva Vaillantov eloBLOCK 9kW.

Na eloBLOCK imam priklopljeno zunanjo temperaturno regulacijo, krivuljo pa nastavljeno na 0,4:
Tzunanja: 10C
Tmin: 28C
Zzunanja: -20C
Tmax: 40C

V razdelilni omari imamo odprte vse ventile na max. V glavnem prostoru imamo še termostat, ki je nastavljen na 19,5C.

Sedaj pa se nam dogaja, da je glavni prostor zelo topel (21-22C), ostala dva pa hladna (kopalnica 18,4C, otroška 17,5C). Peč je na začetku delovala cca 9h na dan, sedaj pa med 1,5h in 3h na dan. Posledično so tudi tla precej hladna.

Kako naj sistem spravim v ravnotežje? Kako ste se ostali lotili tega?
Ali moram zaradi različne dolžine ogrevalnih krogov različno odpreti ventile?
Kakšna naj bi bila razlika temperature med vhodno in izhodno v posameni ogrevalno krog/sobo?

Če ima kdo pri roki kakšen link do kakšne literature, si jo bom z veseljem prebral.

[attachment=o29287]
[attachment=o29284]
[attachment=o29286]

Priložene datoteke
.png   Screenshot 2019-01-27 at 14.29.08.png (Velikost: 107,87 KB / Prenosi: 918)
.png   Screenshot 2019-01-27 at 14.31.53.png (Velikost: 25,36 KB / Prenosi: 922)
.png   Screenshot 2019-01-27 at 14.31.43.png (Velikost: 22,8 KB / Prenosi: 923)
[attachment=o29288]

Priložene datoteke
.png   Screenshot 2019-01-27 at 14.32.01.png (Velikost: 24,83 KB / Prenosi: 906)
Ventile glavnega prostora pripri, ostale pa bolj odpri. Tako bo glavni prostor manj ogrevan ostali prostori pa več, ali drugače povedano sistem moraš uravnotežiti.
Na talnem ogrevanju ni smiselno ogrevanje po urnikih (kolikor prišparaš ko ne ogrevaš, toliko tudi porabiš za ponovno ogrevanje ton in ton tlaka).

S pravilno uravnoteženim sistemom in vremensko regulacijo, je sobni termostat skorajada odveč.
Tako kot pravi Homer! Termostat zabriši ven in vse prepusti vremenski regulaciji. Pretoke pa uravnaj tako, da bo po posameznih prostorih želena temperatura.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Homer Napisal:Na talnem ogrevanju ni smiselno ogrevanje po urnikih (kolikor prišparaš ko ne ogrevaš, toliko tudi porabiš za ponovno ogrevanje ton in ton tlaka).
V splošnem se strinjam, ampak v konkretnem primeru, ko gre za direktno ogrevanje na elektriko, bi bilo morda vseeno smiselno ogrevanje pretežno ponoči, v času cenejše elektrike?

Mogoče tega ni smiselno početi takoj, dokler sistem ni nastavljen pravilno, ampak na dolgi rok pa vendar?
Če ti izolativnost zgradbe to omogoča, je to vsekakor smiselno. Po potrebi dodaš se kaj čez dan.
Sej talno ima veliko akumulacijo ampak toliko kot bi višjo temp. ogrevanja moral imeti prek noči, da bi držala še popoldan za udobje, sigurno ne pridobi za tisto razmerje MT/VT...ta strošek je le del položnice in ne dejansko razmerje na računu.
Sam sem razmišljal v tej smeri ko sem imel eloblok, da bi imel en konkreten zalogovnik (toliko da zdrži čez cel dan za želen DV) in s tem res poceni ogreval hišo - s tem paketom ko je MT 0.01€ : [url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")e3unichr("46")si/dom/oskrba-z-elektri%C4%8Dno-energijo/e3-napredni/[/url]. Ob nizki gosp. porabi definitivno dobra in izvedljiva varianta.
Do konkretnih številk potem nisem prišel, ker sem menjal ogrevalno napravo.
Sem mel podoben primer, pa sem termostat iz dnevnega prostora premaknil v hodnik.
Hvala vsem za nasvete.

Za začetek sem malo zaprl ventile za glavni prostor, tako da imam sedaj za glavni prostor pretok 2l/min, spalnica 3l/min, kopalnica pa 4l/min. Bomo videli, kaj bo jutri, danes je že cel dan 21C in se peč nič ne prižge.

Mogoče bom tudi zmanjšal krivuljo na 0,2, da bo grelo z nižjo temperaturo dalj časa in da bodo tla topla.

Mogoče bi bila na dolgi rok opcija tudi, da bi malo bolj ogrel ponoči in mi potem čez dan nebi bilo potrebno. Bom več experimentiral, ko dobim še števec porabe za posamezno fazo, tako da bom videl koliko kW dejansko greje med delovanjem.
Talno in sobni termostat ne gre skupaj! Zaradi velike akumulacije in inercije talnega, temperature ni dobro uravnavat po temperaturi zraka, ker prihaja do prevelikih nihanj in neenakomerne temperature tal, je tudi udobje bivanja slabše. Poleg vremenske regulacije je pri talnem "dovoljen" sobni korektor kateri nima neposredne funkcije termosta, ampak zgolj korigira vremensko krivuljo. Zato ti priporočam odstranitev termostata, oz. nastavitev na pregretje prostora zaradi zunanjih vplivov. Ogrevalno temperaturo pa prepusti vremenski regulaciji.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mislim, da gre termostat danes zvečer stran, samo počakati moram na nižjo tarifo, ker imam občutek, da bo peč po odstranitvi termostat nekaj časa lavfala, da ogreje ostale sobe.
Jaz imam/sem imel na eloblocku oboje: tako sobni termostat, kot vremensko regulacijo.
Po tistem, ko sem sobni termostat prestavil v nevtralni prostor, kjer so bili vplivi soncnega obsevanja in notranjih dobitkov minimalni, je zadeva funkcionirala idealno.
gt001: se morda spomniš, kako si imel nastavljen parameter E(krivulja) in parameter P.

Jaz na žalost nimam nevtralnega prostora, imamo samo 3 prostore. Sem pa sedaj ostranil termostat in bomo videli, do kam bi pripeljala vremenska regulacija.
nimam pojma... bom pogledal in javim.
Odlično. Javi, če se spomniš pogledatiSmile
1 2
Iskanje po temi