Objave: 866
Teme: 85
Ocena:
0
zdravo!
smo v fazi pridobivanja gradbenga načrta. načrt je izrisan in v njem je predvidena kurilnico oz plinska peč v utilitiju ki se nahaja v zgornjem nadstropju na čisto zadnjem koncu hioše, kar pomeni, da bi kar precejšen del tistega grdega rumenega rora moral teči po hiši (skozi kuhinjo...) v glavnem se bolj navdušujem nad drugo rešitvijo in sicer da bi plinsko peč + bojler postavili v garažo (garaža je velika, za 2 avtomobila, v nivoju zemlje, kleti nimamo...) ki je pri cesti in kjer noben ror ne bi motil, niti peč. vendar pa mi je arhitektka rekla, da naj ne bi postavljali peči v garažo, da je to prepovedano in da nam ne bodo priklopili plina (domplan je odgovoren). da mora biti peč v ločenem prostoru. ali je to res? kje imate vi vaše peči? moj oče jo je namreč lani naredil v garaži pa mu noben ni oporekal. sploh ne vme kam naj to prašam, kje naj dobim najbolj točne informacije?
hvala za nasvete!
Lp, lara
Objave: 1227
Teme: 38
Ocena:
0
Pravila za kurilnice so precej stroga. Vsaj v gradbenem dovoljenju bo morala biti narisana tako kot je treba. Če narediš kaj po svoje imaš lahko potem težave pri pridobivanju uporabnega dovoljenja, dimnikar lahko teži in v primeru plina bodo težili seveda tudi plinarji.
Sicer pa se ti ni treba sekirati. Tisti ror se na koncu sploh ne bo videl.
Objave: 866
Teme: 85
Ocena:
0
za stanovanjski objekt ne rabš dovoljenja..
edin plinarji pridejo prečekirat zato sem kr njih poklicala in prašala kako je s tem..pa so rekl da ni problema met peč v garaži samo za to primerna peč more bit - z neko varovalno komoro in pa ločenim dovodom zraka in ločenim odvodom plinov. zdej morm sam še tako peč zvohat pa kok to košta
Objave: 1080
Teme: 12
Ocena:
0
AndrejP Napisal:LARA Napisal:za stanovanjski objekt ne rabš dovoljenja..
rabš, rabš....
Mislim da za peči z manj moči (mislim da do 50kw) za domačo rabo ni problemov z raznim i papirji (ne me za besedo držat).............vem samo ker sem se zanimal,če potrebujem ognjevarna vrat v kurilnici....imam namreč dvoje vrat,pa bi bil strošek kar velik.......sicer pa sem na plin odmislil do nadaljnega......pipca sameva na fasadi............
lp Mare
Can we fix it?________Yes we can!
Objave: 29
Teme: 2
Ocena:
0
Tudi sam nameravam peč postaviti v garažo. Steno med garažo in kurilnico smo celo podrli in s tem malo povečali garažo. Po projektu za peč na kurilno olje je bila kurilnica ločena od garaže.
Pred rušitvijo stene tem sem se posvetoval tudi s strojnim projektantom, ki je odgovoril, da bi po pravilih moral montirati posebno peč (verjetno kakšna posebna izvedba ohišja).
V naslabšem primeru bom pač kot, kjer bo plinksa peč zapru s knauf steno in problem bo rešen.
lp Brole
Objave: 35
Teme: 0
Ocena:
0
Čisto odvisno kako peč imaš, kako je z izgorevanjem, dotokom zraka itd.....
Plinsko kondenzacijsko peč je možno vgraditi skorajda kjerkoli. S tem se hvalijo skoraj vsi proizvajalci teh peči. Torej v kuhinjo, kopalnico, na podstrešje, v niše in kote. Ni pogoja o kakem posebnem prostoru, oknu ali kaj takega. Mi jo imamo v utilitiju nad pralnim strojem in ostalo šaro. Potem je lahko problem sama napeljava plina po hiši npr. zunanji priklop - štedilnik - peč (ali obratno), ker naj bi morala biti nadometna, rumene cevi... pa se da zmenit, da cevi vseeno vržeš v estrih.
Ne it na limance - dobro se prej pozanimaj pri proizvajalcih peči (in ne tistih, ki ti bodo delali priklop plina, ker je to lahko ločeno). Npr. eden dela zunanji priklop do števca, drugi notranje inštalacije, tretji montažo same peči (ki jo npr. priklopi drugi - ki je delal notranjo inštalacijo) lahko pa je vse to tudi v enem.
Objave: 238
Teme: 14
Ocena:
0
pri nas ti plinarji potegnejo plin samo do glavne plinske pipe... naprej od števca, ki je lahko tudi na robu parcele odvisno od tega kje poteka inštalacija, pa do peči ti more delat pooblaščena firma, ki se s tem ukvarja...ostalo centralno (radiatorji, talno,..) pa ti spet lahko dela kdor pač to zna...pa še to... pri nas je tudi pogoj, da moraš v treh mesecih, ko ti ga priklopijo, plin začet uporabljati...jest mam to srečo, da kolega dela pri eni izmed pooblaščenih firm in mi bo on po zelo sindikalni ceni naredu vso inštalacijo...uradno seveda samo do peči
uporabnega dovoljenja za enostanovanjsko hišo NE potrebiješ
LGP, Centri
Objave: 201
Teme: 9
Ocena:
0
Pa tudi za tole zgoraj obstajajo izjeme.
Objave: 35
Teme: 0
Ocena:
0
Glede uporabnega je zakon jasen - JE potrebno.
...toda... meni ni uspelo dobiti odgovora prav od nikogar, ki bi mi znal razložiti, kaj se mi lahko v najslabšem primeru lahko zgodi, če uporabnega nimam. Še vedno čakam na pojasnila s primerom in jih nikakor ne dobim. Tako bi človek rekel, da je to še en zakon, ki nekaj predpisuje, v praksi pa nihče ne ve, kaj bi z njim, če se krši npr. Govor je seveda o enodružinski stanovanjski hiši brez "delavnice", pisarne ali česa podobnega.
Objave: 235
Ocena:
0
Kaj pretresljivega se ti ne more zgoditi, ce nimas uporabnega dovoljenja, zato je tudi postopek za pridobitev uporabnega dovoljenja za enostanovanjsko stavbo povsem enostaven. Rabil pa bi ga v primeru, da bi npr. stavbo prodajal, pa seveda v primeru ce zavarujes hiso pri zavarovalnici, ker bo to kmalu to pogoj za sklenitev zavarovanje (ce ze ni - tega ne vem).
Res zelo malo ljudi zaprosi za uporabno dovoljenje.
Objave: 3259
Teme: 15
Ocena:
0
AndrejP: Vidim da pozneš upravne postopke. Glede uporabnega dovoljenja; kaj pa je pogoj za pridobitev hišne številke ?
Objave: 235
Ocena:
0
Za pridobitev hišne številke moraš vložiti na geodetski upravi vlogo oz. zahtevek za spremembo podatkov v evidenci hišnih številk, narociti pri enem geodetskem podjetju da ti vriše oz. odmeri stavbo in potem ti geodetska uprava izda stevilko. Mislim da potem geodetska po uradni dolznosti podatke o stavbi sporoci tudi na zemljisko knjigo. Tako nekako gre ta postopek. V geodetskih zadevah nisem ravno doma... toliko mi je poznano.
Objave: 159
Teme: 7
Ocena:
0
Za garažo mora bit posebna plinska peč. Peč je lahko v predsobi, kuhinji... za garažo pa mora biti posebna specialna oz. je najbolje
narediti steno in fizično ločiti prostora potem je lahko "navadna" plinska peč. Ne gre sa zato če bo nekdo nekoga naplahtal gre se za varnost
in to varnost uporabnika stanovalca. S plinom se ni za igrat.
lp