PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka vs zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popson31 Napisal:@centrum ogrevama priblizno isto kvadraturo, pri nas ogrevanih 205m2 od 240m2, izolacija isospan 9cm grafit + 5cm kamena volna. Okolica Maribora 375nmv. Poraba od 1.1. do danes je 527kWh, predvidena do konca januarja pa cca 770kWh. Komplet invensticija za kurilnico (mitsubishi TC) je cca 5300€ - z odbito subvencijo.

Jaz subvencije v LJ za toplotno črpalko ne dobim. Za plinsko peč pa je, in to 2000€. Skupna investicija v plinsko peč (vodovodna, plinska povezava, dimnik in bojler) je 3000 €. Investicija v TČ pa je 7000€.
@fery reci temu kot zelis, lahko merjenje tica lahko pa primerjava. 6300€-1000€ subvencije = 5300€
A si mi rekel hvala? Da si zagonil tudi moj denar?
Mogoče sem le preslišal.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
sisekmisek Napisal:Noben na tem forumu pri zemlja-voda ne omeni, da dejansko če daš za samo vrtino (geosondo ali kolektor) med 10 in 15.000 euru lahko mirne duše 90% te investicije prišteješ k vrednosti same hiše. Res, da ti nikoli ta zadeva kaj dosti ne koristi, če nikoli hiše ne prodaš, pa vseeno kvalitetna vrtina poveča hiši vrednost medtem, ko jo zrak-voda kaj dosti ne, tako kot jo super duper tv za 5k ne.

Po vseh tujih forumih je tudi to eden od glavnih razlogov, da so ljudje pripravljeni dati več za geosondo.

Zakaj govorite nekaj na pamet.
Cena kolektorja cca 400 metrov te pride slabega 1500 EUR., ce si ga pa sam naredis pa se ceneje.

lp,Matevz
Fery Napisal:A si mi rekel hvala? Da si zagonil tudi moj denar?
Mogoče sem le preslišal.

Moje pare su moje pare, a tvoje pare su nase pare Wink
Zato ker ti ne znaš brat.
Geosonda res pride toliko. Ali pa še mnogo več.

Alkatenka, ki ji ti praviš kolektor, pa res pride krepko manj, kot si ti napisal.

Yep, popson, "prvu bomo tvoje, pol pa vsak svoje".
Pa smo kadili ko turčini, še u JLA.
@Fery ce to leti name potem ti ne znas brati...

sisekmisek napisal/-a:
Noben na tem forumu pri zemlja-voda ne omeni, da dejansko če daš za samo vrtino (geosondo ali kolektor) med 10 in 15.000
Torej? Je med 10 in 15 ali ne?

Za tvoj kolektor bi jaz dal okrog 400 evrov. In kanister nafte. Kombinirke se pa itak okrog bajte valjajo.
Tudi jaz mislim da se govori na pamet;
Dimplex sik 8 tes, komplet izkopi,jašek,4x100m cevi,TČ,...skratka komplet kurilnica.
Neto cena 8.900€(že odšteta subvencija)
Če je dosti? Ne vem? Zdaj je tam.
lostid Napisal:
Popson31 Napisal:@centrum ogrevama priblizno isto kvadraturo, pri nas ogrevanih 205m2 od 240m2, izolacija isospan 9cm grafit + 5cm kamena volna. Okolica Maribora 375nmv. Poraba od 1.1. do danes je 527kWh, predvidena do konca januarja pa cca 770kWh. Komplet invensticija za kurilnico (mitsubishi TC) je cca 5300€ - z odbito subvencijo.

Jaz subvencije v LJ za toplotno črpalko ne dobim. Za plinsko peč pa je, in to 2000€. Skupna investicija v plinsko peč (vodovodna, plinska povezava, dimnik in bojler) je 3000 €. Investicija v TČ pa je 7000€.

Ta investicija v plin lahko glede na stanje v kurilnici močno zaniha. Že tekoči meter dvoplaščnga inox dimnika ni glih poceni. Pri meni bi bila investicija v plinsko postrojenje nekje ranga 6 jurjev, če se prav spomnim. Z odšteto subvencijo ekosklada nekje okoli 4 jurjev. Cena kWh plina okoli 5,5 centa, štroma z "ustreznim" COP recimo 3,5 do 4 cente na kWh. No, vsak si pač mora sam preračunat glede na specifiko v kurilnici in izgube bajte.

Lahko pa si omisliš katero TČ od DeDietricha, ki za vse svoje pravi, da so hibridne (za hibridne naj bi dobil subvencijo), ali pa katerega od drugih uvoznikov naserješ, da spremeni opis svojih TČ v "hibridne".

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ekosklad.si/cms/tinymce/upload/RD/54SUB-OB17/Seznam_tc.pdf">https://www.ekosklad.si/cms/tinymce/upl ... nam_tc.pdf</a><!-- m -->
Fery Napisal:Torej? Je med 10 in 15 ali ne?

Za tvoj kolektor bi jaz dal okrog 400 evrov. In kanister nafte. Kombinirke se pa itak okrog bajte valjajo.

Sem tudi pricakoval tak odgovor po tvoje.
Samo material stane vec kot ti pravis, ampak ja naj bo po tvoje.

lp
To ti praviš, smo ga naredili ne dolgo nazaj.
Za smešno ceno.
csamo001 Napisal:Že tekoči meter dvoplaščnga inox dimnika ni glih poceni.
A to misliš postavitev novega dimnika ali sanacijo zidanega dimnika?
Sam sem saniral obstoječi dimnik tako, da sem vanj dal PVC odtočno cev fi 120 mm in znotraj te cevi še eno odtočno PVC cev fi 5 cm (Identične cevi, kot jih uporabljaš za odtoke in kanalizacijo v zgradbi). Po večji cevi priteka zunanji zrak, po tanši cevi pa gredo dimni plini na prosto (in hkrati segrevajo vstopni zrak). Cena- drobiž. Deluje že 15+ let.
Tako nekako tudi original od vaillanta zgleda, plastična cev v cevi. Kar se tiče ekosklada in hibridnih tč sem pa obupal.. Na ekoskladu delajo 3x na teden po uro in pol in takrat čakaš 10 minut da koga dobiš potem pa še nič pametnega okoli tega ne pove..
"Delajo trikrat na teden, po uro in pol"! :lol:

Lepa @lostid, lepa! Služba za "vikat"! 8)
1 ... 7 8 9 10 11 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi