PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pritisk vode v sistemu centralne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
namcu Napisal:jaz bi se pa opravičil za napako. pritisk v eksp. naj bi bil 1,0 bar in ne 1,6.

Zakaj pa 1,0 bar?
- manjši pritiski bolje, manj obremenitev
- ko se bo voda segrela bo takoj začela delovati ekspanzijska posoda.
- včasih so imeli v sistemih večje tlake, ker so marsikje imeli termosifonsko (brez črpalke) gretje in je sistem bolje deloval. Sedaj pa mislim, da je takšnih sistemov zelo malo.
če zmanjka elektrike prav pride.

seveda je lahko tudi 1,6. Zato pa bo tlak bolj nihal med hladnim in toplim sistemom.
lahko pa, da se motim in prosim, da me kdo popravi.
No, ko smo že pri sistemu brez črpalke. Pri nas imamo vklopljeno črpalko (se je iskristaliziralo v zadnjem mesecu) le takrat, ko grem sistem zaverglat s čiste nule. Torej ko se ni kurilo že precej ur in se je tudi žerjavica že popolnoma ohladila. Ko naložim drva in se ogenj dobro razplamti zaženem tudi obtočno črpalko in ta deluje potem kake pol ure do uro, da se radiatorji dobro pregrejejo. Nato jo ugasnem. In ostane (ob predpostavki, da je v stanovanju zadovoljiva temperatura) ugasnjena tudi ob drugem nalaganju peči. Toplota se potem počasi in enakomerno dviga po sistemu, pa še tišina je v bajti, ker črpalko hočeš-nočeš, vedno slišiš. In zadeva kar se tiče enakomernosti ogrevanja hiše, deluje bp.

Zdaj, če sem te prav razumel, bi manjši tlak v sistemu oviral to "naravno" kroženje?
Zaspanc Napisal:Pa bognedaj da se te vrednosti tekom leta spremenijo za več kot tretjo decimalko, sicer bo bajto začelo trest kot bi tavelik vibracijski valjar za asfalt imel v kleti.

Meni se dogaja, da na vsake toliko radiatorji ropotajo/vibrirajo kar močno. Sem mislil, da je problem v termostatskih glavah.. To je problem pritisk?
Ja, če je čez 9 barov.
Koliko pravzaprav je?

Drugače je zgoraj absolutni in popolni sarkazem!!!
Tretja decimalka pomeni iz 1,000 na 1,001. Če imaš vgrajeno napravo, ki to zazna, svaka ti čast.
Sicer pa v realnosti pritisk skače za par decimalk.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Citat:Meni se dogaja, da na vsake toliko radiatorji ropotajo/vibrirajo kar močno. Sem mislil, da je problem v termostatskih glavah.. To je problem pritisk?
protipovratna loputa
Tnx! To pomeni, da je nekaj narobe s to povratno loputo ali..?
boljše se dajo od zunaj nastavljati:
- odprta v eno smer;
- odprta v obe smeri;
- zaprta v obe smeri.

Naslednjič, ko bo začelo ropotati, poskusi prestaviti v "odprto v obe smeri". Razen če je že 10 let ni nihče premaknil; potem je velika verjetnost da bo začela puščati na nastavitvenem vijaku/ročici. Prej preveri kje boš dobil ustrezno novo če se kaj takega res zgodi.
Hvala javr! Bom preveril.
Pred kratkim mi je padel tlak v centralni, seveda sem pogruntal, ko je bilo že malo pozno. Ko se je obtočna črpalka prižgala je bilo nekaj sekund slišati "mehurčke".
Sedaj sem dolil vodo (približno 1,5Bar), vendar imam problem, da je ena "stran" radiatorjev hladna, oz. se segreje samo par cm na vrhu.
Dodatni problem je, to, da so cevi speljane pod stropom in večina radiatorjev sploh nima ventila za odzračevanje.
V zgornjem štuku so puščene cevi za bodoče novo stanovanje (najvišja točka sistema), kjer se sicer da odzračit, samo ven priteče voda, ne zrak?!
Mislite, da bi moral dlje cajta odzračevati, da pride zrak ven? Se bojim da imam nek zračni žep nekje in črpalka ne porine.
Druga rešitev je mogoče, da na topli strani zaprem vse radiatorje, na hladni pa odprem in bo črpalka prisiljena poriniti vodo tja?
Vsaka ideja bo dobrodošla.

Priložene datoteke
.png   Shema centralna.png (Velikost: 16,97 KB / Prenosi: 286)
Zakaj ti je pa padel tlak v centralni? Nenadni in veliki padci tlaka običajno ne pomenijo nič dobrega... Mehur v raztezni posodi je OK? Ti zdaj ob zagonu ogrevanja tlak bolj niha kot prej?
Kar spusti par litrov vode ven. Najbolje bi bilo, da bi napeljal vrtno cev iz radiatorja v odtok, potem pa točil vodo v sistem, tako boš premaknil zračni mehur.

Nato pa pogosteje spremljaj tlak v sistemu. Lahko da kje kaj pušča, ali pa kot pravi csamo001 lahko je crknila raztezna posoda.
Po pravici povedano, ne vem, ker sem pred kratkim se šele vselil in nisem še naštudiral vsega. Prejšnji lastniki so mi rekli da je treba vsake toliko malo doliti. Zakaj točno, ne vem. Sigurno pa ni bil nenaden padec tlaka, bi moral doliti že nekaj dni nazaj ampak sem bil bolj malo doma in...je šlo mimo :/
V skrajni sili bom primoran poklicat tistega, ki je centralno inštaliral, samo ne bi rad bil preveč odvisen, če lahko sam naštudiram in imam potem mir.
Tlak na toplo (50°C) je bil pred dolivanjem okoli 1Bar, sem dolil včeraj do 2Bar in danes zjutraj je bilo okoli 1.5Bar. Tudi brbotanja nisem več slišal. Verjetno se je malo ustalilo prek noči.
Medtem ko je obtočna črpalka prižgana, tlak ne niha, če je to mišljeno? Kolika je razlika med hladnim in toplim sistemom pa trenutno ne vem, ker je mraz in centralna ves čas laufa oz. toliko da vzdržuje 18°C ko nas ni in 21°C ko smo doma.
Lahko v nedeljo čez dan za nekaj ur ugasnem peč in počakam da se shladi, da vidim.
Puščanja nisem odkril nikjer. Ekspanzija pa hja... mogoče. Kako preverim? Urce za tlak nima.
Ma niti ne. Itak februarja dobim "novo" peč na kurilca, ker starši menjavajo, rabla pa ni pomoje v zadnjih 12letih niti 2000L, tko da je skorej nova ja. In bo takrat mojster priklopil in mogoče zamenjava še vodo in pregledamo ekspanzijo in vse te ventile...
Vodo ne menjaj po nepotrebnem (samo toliko kot rabiš za poseg), saj je stara boljša od nove.
Z novo vodo nov zrak&co, torej spet kako leto odzračevanja...
1 2 3 4
Iskanje po temi