PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Način polaganja talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sam sem talno polagal po projektu, na podlagi katerega je narejen tudi izračun: grelne moči, dolžine zank, število zank, razmaka med cevmi, robne cona, dilatacije.

Priložene datoteke
.jpg   talno2.jpg (Velikost: 254,21 KB / Prenosi: 558)
.jpg   talno.jpg (Velikost: 157,04 KB / Prenosi: 558)
Sem preletel temo pa vseeno povprašam..
Če zanemarimo ceno. Ali je še smiselno delati talno v kombinaciji: pex, armaturne mreže, stiropor.
Če je smiselno delati v tej smeri zaradi boljšega oblitja cevi in posledično izkoristka?
Mogoče še komentar na ceno..
Talno 90m2 mreže + pex, 8-10 vej + 2 ali 3x radiator (omarica že v mansardi, samo razvod po sobah), groba vodovodna inštalacija do tlaka:
Vodovod (2x umivalnik, 2x dovod pralni/pomivalni in 2x odtok, tuš)
Vezava talnega iz mansarde po zračniku do kotlovnice "na ključ", avtomatika, sobni termostat 1x, mešalni krog, pumpa.
5000€.
Mislim da nima smisla delati z armaturno mrežo, ker ne vidim nekega bistveno boljšega oblitja in boljšega prenosa toplote.

Armaturna mreža je smiselna le če imaš premalo višine tlaka za "standardno polaganje" na "gumbe"

Sam sem sicer pred leti delal na mrežo, ker sem imel zelo omejeno višino
(25.2.2020 ob 21:52)kristjan1 Napisal: Sem preletel temo pa vseeno povprašam..
Če zanemarimo ceno. Ali je še smiselno delati talno v kombinaciji: pex, armaturne mreže, stiropor.
Če je smiselno delati v tej smeri zaradi boljšega oblitja cevi in posledično izkoristka?
Talno 90m2 mreže + pex, 8-10 vej + 2 ali 3x radiator (omarica že v mansardi, samo razvod po sobah), groba vodovodna inštalacija do tlaka:
Vezava talnega iz mansarde po zračniku do kotlovnice "na ključ", avtomatika, sobni termostat 1x, mešalni krog, pumpa.
5000€.

Če imaš zraven itak radiatorje, tudi morebitno boljše oblitje ne bo imelo nobenega učinka na porabo, ker se bo morala itak pripravljati toplejša voda za radiatorski krog. Pa še to je pomembno le, če bo vir TČ, sicer ne.
(25.2.2020 ob 21:52)kristjan1 Napisal: Sem preletel temo pa vseeno povprašam..
5000€.

Opcija ti je tudi tacker način polaganja talnega.
Hvala za pomoč Wink
Razlika pri navadnem estrihu je tako majhna, da praktično skoraj ni merljiva. Morda, ampak res morda je omembe vredna razlika pri samorazlivnem estrihu.
Danes v dobro izoliranih novogradnjah ni več problem visoka temp. vtoka, ampak dostikrat prenizka. Posledica je nizka temp. kondenzacije kar škoduje kompresorju.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Torej, ker mi ne da miru in rad kaj sam postorim sem se lotil risat cevi talnega v Acadu.. Ker sem bral da se pri oknih oz. odprtinah daje razmak 5-10cm, sem si zamislim 15-7'5cm razmak. Prilagam skico. Tukaj sem v probni fazi naredil ob stenah bolj gosto (7'5cm), navznoter pa bolj široko razporeditev (15cm). V prostoru spodaj tlorisno gledano se namreč nahaja še dnevna, prostor pa bo odprt do slemena (6m). Kvadratura 40m2. 
Ker je omarica dokaj daleč bom moral v primeu da grem vse delat na 15cm razmak potreboval 3 veje za omenjeni prostor (15m mi vzame samo dovod po hodniku do tega prostora).
Zanima pa me, če bi torej zgostil cevi na 7'5cm samo na L steni gledano tlorisno, kjer so 3 okenske odprtine ali tudi na območju, kjer so strešna okna.
Veje računam delat 70-95m.
Ali je lahko nato problem, da je ena veja v hodniku dolga samo 35m? Ker bi jo sicer poizkusil kombinirati z eno sobo.

Priložene datoteke Predogledne slike

Dodajam k prejšnjemu postu.. Tole sem si zrisal. dobrih 700-750m cevi ocenjujem za 90m2 talnega. Se mi zdi veliko. Mogoče kdo zna izračunat oz. kakšen predlog?
Soba v sredini bo ogrevana z radiatorjem, ker je deloma lesen podest.

Fasada zgolj 5cm kombi plata. Streha bo 26cm 0.035 ali 0.032 po poševninah in cca 30m2 ravnega dela s 30-40cm 0.035 v kombinaciji z 0.040.

Priložene datoteke Predogledne slike

Vse ok, samo razdelilno omarico premakni v center hiše, Pa tisto kratko vejo nadaljuj v sosednji prostor. Dobro je, da imaš vse veje približno enake dolžine, če le gre. Povprečno gre cca 8m cevi na 1m2, kar sovpada s tvojim izrisom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(5.1.2019 ob 23:06)tadej90 Napisal:
Tidra Napisal:Jaz bi samo kot nepoznavalec vprašal,... koliko višine je min potrebno da se da naredit neko spodobno talno,... ker nekaj razmišljam o tem in sem skeptičen ker me malce višina daje in če dobro razmislim in izračunam bi nekako prišel do nekih 8-9cm,... s tem da sem s tem direkt na spodnji betonski plošči brez kakršnekoli izolacije ali podkletenih prostorov.

Hvala
LP
I.

Racunati moras, da skoraj 2cm vzamejo cevi, 4-5cm klasicni estrih, nad cevmi talna obloga nekje 1.5cm. Tako da v tvojem primeru dodatne izolacije pod cevi zal ne mores dati. Oziroma uporabis lahko 2-3cm Eps100 in sistemske plosce brez izolacije ali sistemske z izolacijo 2-3cm.

Tudi jaz imam podobno situacijo kot Tidra, samo da imam spodaj še kletne prostore, plan za talno pa bi bil tak
- 2 cm za kable in izolacijo Puren fal 20
- 2 cm za talno gretje
- sledijo samorazlivni tlaki cca 3 cm
- nato pride še vinil
Vzamem še malo rezerve in rečem da je to skupaj 8 -9 cm. Kako se vam zdi ta plan?
(28.2.2020 ob 10:42)Nos3 Napisal:
(5.1.2019 ob 23:06)tadej90 Napisal:
Tidra Napisal:Jaz bi samo kot nepoznavalec vprašal,... koliko višine je min potrebno da se da naredit neko spodobno talno,... ker nekaj razmišljam o tem in sem skeptičen ker me malce višina daje in če dobro razmislim in izračunam bi nekako prišel do nekih 8-9cm,... s tem da sem s tem direkt na spodnji betonski plošči brez kakršnekoli izolacije ali podkletenih prostorov.

Hvala
LP
I.

Racunati moras, da skoraj 2cm vzamejo cevi, 4-5cm klasicni estrih, nad cevmi talna obloga nekje 1.5cm. Tako da v tvojem primeru dodatne izolacije pod cevi zal ne mores dati. Oziroma uporabis lahko 2-3cm Eps100 in sistemske plosce brez izolacije ali sistemske z izolacijo 2-3cm.

Tudi jaz imam podobno situacijo kot Tidra, samo da imam spodaj še kletne prostore, plan za talno pa bi bil tak
- 2 cm za kable in izolacijo Puren fal 20
- 2 cm za talno gretje
- sledijo samorazlivni tlaki cca 3 cm
- nato pride še vinil
Vzamem še malo rezerve in rečem da je to skupaj 8 -9 cm. Kako se vam zdi ta plan?

Navzdol bodo pač večje izgube, lahko pa izoliraš strop kleti. Še vedno pa bo šla toplota po plati in se izgubljala v zunanje stene/temelje.
2cm je pač malo, tudi če je Puren. To je nekje toliko kot 3cm navadnega stiropora.
Hvala za odgovor, se strinjam s tabo. Dobra stran je, da je v kletnih prostorih, tam kjer je shramba in je nižja temperatura že izolacija na stropu - 5 cm stiropora. Tam kjer je ni, pa me ne moti če se še malo ogreje prostor. Tudi izguba v stene se mi ne zdi hudo problematična, fasada (stiropor 12 cm) bo tukaj odigrala svojo nalogo. Vseeno pa jo bo del odšel v temelje in po zidu v hladne kletne prostore, kar pa se mi ne zdi hudo veliko.
Trenutno imam radiatorje in tlake direkt na plato - tukaj pa so najbrž veliko večje izgube.

Mene bolj zanima sam plan izvedbe - če je dobro zamišljen, oziroma če ima kdo boljšo idejo.
Na voljo imam nekaj kvadratov sistemskih plošč, več info za ZS.
(28.2.2020 ob 11:56)Nos3 Napisal: Trenutno imam radiatorje in tlake direkt na plato - tukaj pa so najbrž veliko večje izgube.

Ne, niso, ker radiatorji ogrevajo zrak, ki se dviga pod strop, talno pa neposredno estrih, zato bi lahko bile izgube večje. Ampak kot si napisal, niso ravno izgube, če vam pride prav nekoliko toplejša klet. Glede na 5cm na stropu ne bo krize.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi