PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka vs zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekateri pa zares hočejo resno debatirat kar tako "na pamet". Če pa pogledamo številke, pa se je zemeljski plin dražil nekje do leta 2012, ko je kWh za gospodinjstvo znašala tam 0,074€. Potem pa je začela cena padati do danes, ko je kWh za gospodinjstvo tam 0,0536 €.

Za elektriko pa bi zares rad videl tvoj izračun, kako so prišel do cifre točno 0,09 €/kWh. Če je izračun točen in nam zaupaš, pri katerem ponudniku letos dosegaš tako ceno, o kateri vsi ostali že tam 10 let le sanjamo ti bomo vsi hvaležni. Častili te bomo še bolj kot častijo @Fery-ja za poceni nakup TČ.
lostid Napisal:Vzel sem ceno ki jo plačam za plin/elektriko in zdelil s številom dobavljenih kWh. Mislim, da je bila cena za elektriko okoli 13 centov, plin pa 5 centov.Torej so všteti tudi fiksni stroški.

Cena omrežnine niha, glede na dobavljene kWh in priznane stroške s strani Agencije za energijo. Predvidevam, da so distributerji v tem tarifnem obdobju dobavili več električne energije, priznani stroški pa so ostali isti, torej gre omrežnina malo dol. Na dolgi rok bo šla omrežnina gor, tako pri plinu in pri elektriki (ampak pri elektriki malo hitreje). Ne glede na vse, če bi mi ekosklad dal 2 k€ pri investiciji v toplotno črpalko bi vzel toplotno črpalko.

Pri 5 centih na kWh za plin si upošteval tudi fiksne stroške? Jaz sem naračunal dobrih 6. So sicer razlike med občinami pri fiksnem delu položnice, dvomim pa, da ko si enkrat v regiji 10.000+ kWh porabe, da je ta učinek bistven pri izračunu povprečne cene kWh.

Za razliko od elektrike, ki jo imaš na hiši v vsakem primeru, in fiksnega stroška po mojem nima smisla upoštevati pri ceni kWh za ogrevanje, pa ga je pri plinu potrebno; plin namreč v hiše vlečemo zgolj za potrebe ogrevanja, redkeje za kuhanje (oziroma je mestni plin za kuhanje v individualnih hišah bolj "stranski produkt" ogrevanja).

13 centov za kWh elektrike pa je bistveno preveč, če ne upoštevamo fiksnega dela. Pa tudi, če bi ga: če greš na TČ se poraba elektrike bistveno poveča, kar pomeni, da se učinek fiksnih stroškov priključka na ceno enote (kWh) zmanjša.

In če smo potem pri ceni recimo 6,5 centa za kWh plina in 11 centov za kWh elektrike, potem ob upoštevanju konzervativnega SCOP 2,5 to pomeni efektivno ceno 4,4 cente za kWh tako pridelane toplote. Kar je pa konec koncev še vedno manj od tvoje specificirane ultra nizke cene plina.
lostid Napisal:Imam dve hiši, eno oddajam v drugi živim. V tisti kjer živim, sem iz povprečja med mojo VT/MT tarifo izračunal da je energija iz elektrike 2.5x dražja kot tista iz plina.

V hiši z 5cm izolacije na fasadi (to oddajam) je potrebno vodo za v radiatorje segreti do 50-60 stopinj.

Zakaj bo šla cena električne energije hitreje gor kot plin? Zato, ker se bo omrežnina pri elektriki podražila zaradi obnovljivih in razpršenih virov energije, prišli bodo električni avtomobili, vse več je toplotnih črpalk, torej poraba raste proizvodnja pa niti ne sledi zaradi izkrivljenega trga zaradi subvencioniranih virov električne energije. Res je možno delati elektriko iz plina, vendar morajo plinski generatorji kupovati CO2 kupone, ki se vsako leto dražijo, ki jih tebi za ogrevanje ni potrebno.

50-60 stopinj pri 24/7 ogrevanju? Pri ogrevanju na urnike že mogoče, ampak s TČ ne boš ogreval samo par ur dnevno, ker je to strel v lastno koleno. Naredi test neprekinjenega ogrevanja, ki naj traja par dni, potem boš dejansko videl, kolikšen je potreben dvižni vod.
Saj sem napisal kako sem izračunal. Plačilo na položnici / številom kWh ur za plin in elektriko. Mislim, da je bilo res okoli 5,4 cente kot je napisal zgornji, pa 90 % izkoristek pa smo na okoli 6 centov za 1 kWh uporabne energije iz plina in pri 4,4 centih za elektriko. Vendar, ko vračunamo še 2k € ekosklad subvencije, postane investicija v TČ nekje 3-4 k€ dražja kot investicija v plin. Za 3000€ pa imam 3 leta zastonj gretje na plin.

Se pa strinjava, za elektriko fiksnega dela ne bi smel vzeti, ker elektriko bi v vsakem primeru imel. 50-60 stopinj gre v radiatorje pri ogrevanju na urnike, zaradi mojega življenskega stila mi je brezveze 24/7 greti hišo.
Brezveze je vse, kar je predrago. TČ je pač "sistem", ki mu najbolj paše, da premaguje samo tekoče izgube in takrat običajno deluje z najnižjimi stroški. Ne pomeni pa to, da ne bi mogla delovati po urnikih z znižanim režimo delovanja. Skratka, sem precej prepričan, da v radiatorjih ne boš potreboval takšnim temperatur, tudi, če ne ogrevaš 24/7. Kakorkoli, vsekakor bi ti priporočal tak test.
Ce odstejes cca 11 eur fiksnih stroskov, pride racun manj kot 45 Eur brez ddv (oz 55 eur z ddv) za skupno dobavljenih 596kwh oz 9,2 centa na kwh.

Priložene datoteke
.jpg   20190104_231132.jpg (Velikost: 203,76 KB / Prenosi: 379)
Ali se ni električna energija od 1.1.2019 podražila?
ne glede kaka je bajta (izolirna neizolirna velika majhna ipd)je vedno(+-10%)
TČ / KO 1:3
TČ / Peleti 1:2
TČ / mestni plin 1:1,75 (plin, ki ti ga pripeljejo pa tudi 1:3)
Pri "plinu, ki ti ga pripeljejo" je po mojem še več...

Za lažje računanje: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->
sašo65 Napisal:ne glede kaka je bajta (izolirna neizolirna velika majhna ipd)je vedno(+-10%)

Me prav zanima, kako bi se obnesla TČ v 300 m^2 neizolirani hiši, kjer sem samo za plin letno dal 3000 € in je moralo v radiatorje iti najmanj 50 stopinj.
UDO1 Napisal:Ce odstejes cca 11 eur fiksnih stroskov, pride racun manj kot 45 Eur brez ddv (oz 55 eur z ddv) za skupno dobavljenih 596kwh oz 9,2 centa na kwh.
Prilepi račun za december ne pa nekaj kar so danes le sanje.
lostid Napisal:
sašo65 Napisal:ne glede kaka je bajta (izolirna neizolirna velika majhna ipd)je vedno(+-10%)

Me prav zanima, kako bi se obnesla TČ v 300 m^2 neizolirani hiši, kjer sem samo za plin letno dal 3000 € in je moralo v radiatorje iti najmanj 50 stopinj.

Če je dejansko bajta popolnoma brez izolacije (kar pa je redkokatera, ker so tudi na bajte iz osemdesetih dajali gor takšne in drugačne žavbe) in so radiatorji kilavo dimenzionirani, potem v tak objekt paše visokotemperaturna TČ, če že TČ. Ampak potem je tudi investicija nekaj višja. Na ključ skupaj z bojlerjem najbrž še vedno ranga 10 jurjev, ne vem pa ali so visokotemperaturne zdaj na seznamu Eko sklada ali ne.

Kolikor spremljam zapise tu gor so SCOP-ji pri dobro izvedenih instalacijah in nizkotemperaturnih režimih dejansko okoli 3, pri HT (kjer delujeta dva kompresorja vedno ali pri nekaterih po potrebi) pa dvomim, da so lahko kaj dosti čez 2,5.
3 jurje za plin, tu se pa res izplaca fasado naredit.
Razmerje TČ / mestni plin 1 : 1,75 je pravilno napisano, zato sem se tudi jaz odločil za vgradnjo HT TČ pa čeprav imam mestni plin v hiši. In ne skrbi bi ti tudi hišo s 300 m2 s pomanjkljivo izolacijo in na radijatorskem ogrevanju brez problemov ogrevala.
In ko upoštevaš investicijo? HT za 300 neizoliranih kvadratov pride koliko?
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi