PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka vs zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soglasje in priklop plina na hišo?
dober kotel?
bojler?
dimnik?
načrt za plinski razvod in soglasje plinarne?
pregled dimnika?
dovod plina od omarice do kotla?
povezava na sistem CO?
Kot sem napisal med 5000 in 6000 eur
Drugače pa vprašajte in se prepričajte - meni ni potrebno, ker jih instaliram in vem.
Jih tudi servisiram zato je potrebno povedat, da servisni pregled stane 50 eur, dimnikar za pregled dimnika pa še dodatnih 36 eur. Če prištejete še 170 eur letnih fiksnih stroškov za plinski priključek je to cca 2300 kwh el energije kar pomeni 7000 kwh toplotne energije
To je samo groba primerjava, ki pa veliko pove
TČ pa pogledamo enkrat na 3 leta in trenutno to stane 35 eur. Če pa kaj ni v redu se pa itak hitro pokaže :wink:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Si bom sposodil temo:

Pripravljam dokumentacijo za gradnjo in se je treba odlociti za primarni nacin ogrevanja zem.plin vs. TČ zrak/voda.
Hisa bo NE, zidana (30+20 izol.), 150m2 v dveh etazah, brez kleti, lega optimalna (dnevni prostori na jug, panoramska okna, zaluzije... spalni na sever, dostop s ceste s severa, vrt na jug), na stajerskem.
Dodatni vir bo manjsi kamin v dnevni sobi z razpihom toplega zraka (obcasna uporaba med vikendi in prehodnim obdobjem).

Prikljucek za plin je treba speljat do hise od sosedov (cca 2000 eur po besedah plinarne, nek popust bi lahko dobil)

Torej, kaksna je okvirna racunica investicije in kasnejsa poraba oz. stroski? Kaksno porabo lahko predvidevam na letni ravni (ocenjen strosek) , za dve osebi.

Prosim za mnenja, hvala vnaprej.
Neh in plin ne gresta skupaj! Pozabi, odmisli.

Že če ti oni dajo 2 jurja da ti pripeljejo do hiše...bi ti sam odsvetoval.
Najbolj presenetljivo je, da še vedno kasirajo stroške priklopa. Težko je monopolistom v glavi preklopit, potem, ko so se 50 let naslajali.
Za NEH potrebuješ črpalko nekje 4 kw moči, takšne črpalke so pa kar precej cenejše od 11 kw mašin, ki jih po navadi primerjamo z plinom.
Vem da je stara tema...vseeno...kako ste se odločili? Imam podobno situacijo novogradnja 140m2, NEH, talno gretje.

Priključek na plin je sicer obvezen. Bi pa izkop za plin prišel cca 2.500 EUR do kotlovnice.

Je ocena, da "kotlovnica" za plin (kotel, dovoljenja, dimnik, soglasja,...) pride cca 5.000 EUR? Se pravi 2.500 eur + 5.000 eur kotlovnica za plin?

Kaj bi svetovali plin ali TČ zrak/voda?

lp
Kako to da je priključek za plin obvezen? Kdo to zahteva?
V kolikor gre za radiatorsko ogrevanje, bi človek imel neke pomisleke, glede na to, da plin bistveno hitreje reagiara, v tvojem primeru pa absolutno TČ. V kolikor si v coni, kjer ogrevanje z plinom obvezno in nimaš možnosti subvencije za TČ, izbereš Ferijevo varianto in si zmagovalec na celi črti. To, da pa moraš imet plinski priključek obvezno v hiši, pa je malo mimo.
Gre se za talno gretje.

Sem napačno napisal "obvezno", če imaš TČ in ustrezno energetsko učinkovitost plinski priključek ni obvezen.

Kaj pa je Ferrijeva varianta?
Fery-jeva varianta pomeni, da imaš vsaj eno desno roko ter vsaj dva delujoča možganska vozla, kar posledično pomeni, da si lahko kotlovnico s TČ za novogradnjo urediš za manj kot dva jurja.

To nekako to pomeni.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Priključek na plin ni obvezen, vendar če imaš v občini plin ti ekosklad na nobeno drugo stvar ne da subvencije. Investicija v plin pride nekje 5000€ (bojler, peč, dimnik plinska in vodovodna inštalacija), ekosklad povrne 2000€. Pri novogradnji in talnem gretju ni za razmišljati, vzemi TČ.

Medtem, ko pri adaptaciji, kjer obdržiš radiatorje in potrebuješ vsaj 50-60 C v radiatorjih je pa malo za preračunati. Pri moji porabi je cena električne energije trenutno 2.5x dražja kot cena energije iz plina (vštete vse dajatve in omrežnine, izračunano iz dejanske položnice). Letni COP višji od 2.5 pa ne pričakujem.

To, da se bo električna energija dražila ne dvomim, dražil se bo tudi plin, vendar počasneje.
Aha OK. Fery je vzdevekSmile Sem že skoraj v Google vpisal kaj pomeni Ferrijeva varianta pri TČSmile

Se pravi glede na napisano - TČ?
lostid Napisal:Medtem, ko pri adaptaciji, kjer obdržiš radiatorje in potrebuješ vsaj 50-60 C v radiatorjih je pa malo za preračunati.

Pri moji porabi je cena električne energije trenutno 2.5x dražja kot cena energije iz plina (vštete vse dajatve in omrežnine, izračunano iz dejanske položnice). Letni COP višji od 2.5 pa ne pričakujem.

To, da se bo električna energija dražila ne dvomim, dražil se bo tudi plin, vendar počasneje.

Natreskal si kup neumnosti.

50-60 stopinj v adaptirani (beri: prenovljeni izolirani bajti) ne rabi živi bog. Razponi na radiatorskem ogrevanju v dobro izolirani adaptaciji so bolj v smeri med 30 in 40 stopinj, odvisno od večih dejavnikov, redkeje manj ali več.

Kar se tiče cene plina sem v eni temi pred cajtom popisal in opisal porabo stanovanja za okoli 15.000 kWh, cena kWh plina je bila (če se prav spomnim) nekje med 6 in 7 centov. Bližje 6 centom, če mi spomin še dobro slujži...

Če vzameš povprečno ceno med VT in NT pa si pri okoli 11 centih za kWh. Kje potem faktor 2,5? Je pa res, da pri štromu ni dimnikarja.

No, tisto o hitrejšem ali počasnejšem energentu bi pa rad imel malo bolj resno obrazloženo. Predvsem me zanima metoda, kako si prišel do te ocene. Pa ne me narobe razumet: vsak ima pravico, da pride do nekih svojih zaključkov in ocen. Ampak običajno pri takih pavšalnih ugotovitvah vidim, da ni vzadaj nobene metodologije in gre veliko bolj za prepričanje posameznika kot pa neko resno oceno.
Imam dve hiši, eno oddajam v drugi živim. V tisti kjer živim, sem iz povprečja med mojo VT/MT tarifo izračunal da je energija iz elektrike 2.5x dražja kot tista iz plina.

V hiši z 5cm izolacije na fasadi (to oddajam) je potrebno vodo za v radiatorje segreti do 50-60 stopinj.

Zakaj bo šla cena električne energije hitreje gor kot plin? Zato, ker se bo omrežnina pri elektriki podražila zaradi obnovljivih in razpršenih virov energije, prišli bodo električni avtomobili, vse več je toplotnih črpalk, torej poraba raste proizvodnja pa niti ne sledi zaradi izkrivljenega trga zaradi subvencioniranih virov električne energije. Res je možno delati elektriko iz plina, vendar morajo plinski generatorji kupovati CO2 kupone, ki se vsako leto dražijo, ki jih tebi za ogrevanje ni potrebno.
A lahko pokazes ta tvoj izracun? Ker pri meni pride 1 kwh stroma tocno 9 centov, vse vkljuceno razen fiksnih stroskov, ki jih ima vsak, ki ima v hisi strom. Omreznina pri elektriki se je ravnokar opazno pocenila, tako da ta tvoja ocena ne bo drzala. Itak pa samo zadnjih 15 ali 20 let pogledas in je jasno kaj se bolj drazi. Pa saj je logicno, pri plinu si odvisen od dobre volje rusov in politicnih razmer, strom pa lahko dobis na 1000 in 1 nacin. Si res uposteval pri plinu vse stroske?
Vzel sem ceno ki jo plačam za plin/elektriko in zdelil s številom dobavljenih kWh. Mislim, da je bila cena za elektriko okoli 13 centov, plin pa 5 centov.Torej so všteti tudi fiksni stroški.

Cena omrežnine niha, glede na dobavljene kWh in priznane stroške s strani Agencije za energijo. Predvidevam, da so distributerji v tem tarifnem obdobju dobavili več električne energije, priznani stroški pa so ostali isti, torej gre omrežnina malo dol. Na dolgi rok bo šla omrežnina gor, tako pri plinu in pri elektriki (ampak pri elektriki malo hitreje). Ne glede na vse, če bi mi ekosklad dal 2 k€ pri investiciji v toplotno črpalko bi vzel toplotno črpalko.
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi