PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Način polaganja talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
guslovd Napisal:Imam 15 cm eps 100 za izolacijo in ce dam folijo in sponke bi potem dal zadnji sloj 5cm stirodur xps 300. Je pa res da je dosti tezje polagati na ta nacin izkoristek pa verjetno malenkost boljsi ker imajo cevi vec stika z estrihom.Imam pa dobro ponudbo folije z cepki z 5cm izolacije za 5 evrov po m2,polaganje na tak nacin je dosti lazje. Verjetno pa alu folija dosti doprinese kar tudi steje. Najceneje in najhitreje je folija z cepki.
Če že sprašuješ, najboljši stik z estrihom boš dosegel z samorazlivnim estrihom, vse drugo spodaj kaj boš dal je čisto vseeno glej le če je kletni del, da je dobro izoliran, ostalo spet ni tok wau pomembno, grelo bo normalno in cevi polagaj na 10- max.15cm narazen (nič šrarat tu). Pri razmaku ni nekeka prihranka, da bi se splačalo glede na kasnejši rezultat.
grega09 Napisal:Mene pa zanima način polaganja zank talnega ogrevanja v večjih prostorih. Npr. v enem prostoru bom moral položiti štiri zanke. Vsaka dolžine po cca. 90 m. V kakšnem prostoru pa po dve zanki.

Kako je najbolje polagati cevi v takšnem primeru? Ena zanka zraven druge ali zanke znotraj zanke (napelješ eno čez cel prostor in pustiš dovolj prostora med cevmi še za ostale zanke)? Če boste razumeli brez skice, super, če ne bom naskiciral malo kasneje, kako mislim.

Verjetno ni neke hude razlike, ko enkrat ogreješ estrih, vseeno me pa malo zanimajo vaše izkušnje o sami prostorski razvrstitvi in izvedbi zank po prostorih.
Če bo v enem prostoru 3 zanke lahko polagaš v obliki "polža" zaporedno, torej najprej en polž iz omarice in zaključek v omarici nato nadaljuješ z drugim. Tudi jaz imam tako v večjem prostoru polagal pa sem na mreže Q139 "long story" Big Grin skratka deluje odlično in to je pomembno.
@pentax zelooo lepo narejeno Wink svaka cast..
pentax Napisal:Zanke sem pri sebi vedno delal eno poleg druge, tudi v enem večjem prostoru 70m2, sem jih postavil eno ob drugi.
Lepo si naredil, na mreže kot sem delal jaz se ne da tako natančno polagati še posebej Alumplast cevi, ki so bistveno močnejše od teh samo plastičnih cevi. Ampak kot že rečeno zelo lepo, ni kaj.
Eno vprašanje kaj je pri tebi odtehtalo za take cevi? Verjamem da ti zadeva deluje ampak vseeno.
Hvala @popson.
@Experienced, za alumplast sem se odločil po debati z uvoznikom za Uponor. Imeli so takrat ravno dobro ceno za njihov alumplast - so imeli njihov marketing usmerjen na alumplast in je cena bila dosti ugodnejša od pexa ...in po debati z uvoznikom kaj/zakaj, sem se enostavno odločil za alumplast. Kolega vodovodar/centralnar/handy man, s katerim sva to delala, je rekel, da mu je tako vseeno s čim bova delala, tako da sva šla na alumplast. Ko sva pred tremi leti delala spodnje nadstropje, sem takrat šel na pex, isto z Uponorjevim materialom (sistemske plošče, cevi in razdelilec), gre malce hitreje s pexom ampak ni ravno razlika kot dan in noč.
Na koncu me je zgornje nadstropje - dobrih 70m2 stalo nekih 200-300€ razlike dražje da sem vzel to robo, napram xy materialu kar sem našel poceni na netu. Nisem ravno dolgo razmišljal.
kaj naj bi bila razlika? pex so cenejše? Kako veš iz slike, katere so?
To tud mene zanima, kako je iz slike razbral material cevi, ker od @Experienceda post se bere, kot da je @pentax polozil navadne plasticne cevi. Ker pise, da so alumplast bistveno mocnejse od teh “samo plasticnih cevi”!! Po tem sklepam, da je iz slike razbral, da cevi niso neka kvaliteta, zato je tud na koncu napisal “verjamem da ti zadeva deluje ampak vseeno” Smile

No, je pa @pentax pojasnil kako in kaj..
Tale cev se je polagala [url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")uponorunichr("46")si/katalog/ploskovno-ogrevanje-in-hlajenje/sistemi-ploskovnega-ogrevanjahlajenja/uponor-tecto/uponor-mlcp-red-cev-za-ploskovno-oh[/url]. Verjamem pa, da je na mrežo problem lepo raster delati s temi cevmi, v sistemske gre bp.
Ne priporočam polaganja na armaturne mreže. Sam ga ne bi nikoli več delal. Najslabši sistem. Ostri delci, deformacija cevi ob hoji po ceveh, ob stiku s železom lahko oksidacija in razpad nekaterih vrst cevi (baje). Pa še hrbet boli ...
Kaj bi ti delal, je brezpredmetno. Vsak se zase odloča.
Dan ali dva, ko so vidne, preživijo brez problema. Potem so pa tako ali tako vse enake.

Če te križ boli, veš kam moraš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
pentax Napisal:Zanke sem pri sebi vedno delal eno poleg druge, tudi v enem večjem prostoru 70m2, sem jih postavil eno ob drugi.
Tudi pri nas so naredili 3 zanke eno ob drugi, kot na tej sliki.
Fery Napisal:Dan ali dva, ko so vidne, preživijo brez problema. Potem so pa tako ali tako vse enake.

To sploh ni nujno, če boš cev pohodil na kakšnem ostrem delu mreže. Če imaš srečo jo popolnoma prebodeš in to ugotoviš na tlačnem testu. Če pa ne, te pa mogoče čaka kakšno presenečenje v prihodnosti.

Po tvoje se verjetno to ne more zgoditi, ker znaš ti armaturo tako odrezati, da je rob lepo zaokrožen.

Glede na to, koliko slojev potem pride čez vse to, in koliko to vse stane. Se ta gambling ne splača. Moje mnenje.
OK, samo še predlagam, da se javijo vsi tisti, ki so doživeli to apokalipso.
Če jo že omenjate na forumu. Naj nekdo prilepi slike in opiše problem.
Da ne bo spet samo pametovanje in brezvezno strašenje.

Sicer, da ne bo pomote, jaz imam mreže + alumplast in se ne bi ponovno odločil za to. To pa zaradi tega, ker so sistemske + pex cenejša varianta.
Ne pa, ker bi kaj prerjavelo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Popson31 Napisal:To tud mene zanima, kako je iz slike razbral material cevi, ker od @Experienceda post se bere, kot da je @pentax polozil navadne plasticne cevi. Ker pise, da so alumplast bistveno mocnejse od teh “samo plasticnih cevi”!! Po tem sklepam, da je iz slike razbral, da cevi niso neka kvaliteta, zato je tud na koncu napisal “verjamem da ti zadeva deluje ampak vseeno” Smile

No, je pa @pentax pojasnil kako in kaj..
Seveda je pojasnil in ja točno tako kot si prebral je bilo mišljeno in točno tako sem pač sklepal, seveda na pamet. Še dobro da je lepo kulturno pojasnil, vsaj nekdo Wink
@cheba dam ti za pir če prideš k meni na dom ti vse slike pokažem ki jih imam, ti vse pojasnim boš hitro ugotovil da sem lahko popolnoma miren, že to da ti šefica estrih firme izjavi da me je sam izvajalec pohvalil kar se ne zgodi ravno pogosto, pove dovolj. Delal sem sam, pozoren na vsak detajl, cev nikjer v stiku z ostrimi robovi, vse zaščiteno in preverjeno 3x, polagaš pa alumplast cevi na tako Q139 (priporočljivo) ne PEX poleg tega mora biti sistem pod tlakom ko se zaliva itd itd itd. Kurim 2 sezono, res ni veliko sem pa zelo zadovoljen s tem kar sem naredil.

@Fery se strinjam ja cenovno, jaz sicer na ceno sploh nisem gledal ampak na problem višine in s tem izkorista višine in tem da je čimveč estriha oblilo cevi "samorazlivni"
Jaz pa če bi prej vedel bi imel 15 višine in sistemske/tacker + alumplast + samorazlivni
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi