Objave: 161
Teme: 59
Ocena:
0
Zanima me, kam se priklopi varnostni ventil in raztezna posoda pri peči na olje, na DV ali PV?
Potem me še zanima glede 3 polnega preklopnega ventila, ki preklaplja med ogrevanjem sanitarne vode in ogrevanje hiše. Ali potrebujem novo raztezno posodo in varnostni ventil za del, kjer bo šla voda v izmenjevalaec v bojlerju?
Sedaj imamo dimenzionirano raztezno in varnostni ventil glede količine vode v radiatorjih. Ko bo ventil preklopil, bo te vode bistveno manj.
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Raztezna posoda se montira na povratni vod. Za varnostni ventil je vseeno kje je. Lahko ga daš poleg raztezne, jaz ga imam montiranega na peči kjer pride segreta voda ven.
Za dodatno ogrevanje bojlerja ne rabiš dodatne raztezne posode, če je obstoječa dovolj velika.
Ne vem zakaj, boš imel montiran preklopni ventil med ogrevanjem sanitarne vode in ogrevanjem hiše? Peč na olje bo lahko ogrevala oboje hkrati, razen če imaš toplotno črpalko tudi montirano.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Raztezna posoda bo enako delovala tudi na dvižnem vodu!
Je pa prednost montaže v povratku v nekoliko nižji temperaturi, kar naj bi pripomoglo daljši življenjski dobi .......
Ocena:
0
Ja, zraven je še toplotna. Ko je -5, -10 se bolj splača kurilno olje. COP je 2 do 2.5.
Hvala za odgovore.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Po moje je za varnostnega najbolj pravo mesto na izhodu iz peči, pa kak odzračevalni zraven tudi ne bo odveč.
Ocena:
0
Kaj je razlika med varnostnim in odzračevalnim, a ni to ena in ista stvar? Ko tlak naraste spusti toliko vode ven da se tlak zopet izenači na 1-2 bar.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Seveda je razlika!
Varnostni ventil ti odpre, ko tlak preseže dovoljene meje in bi sicer obstajala nevarnost eksplozije. Običajno je nastavljen na 3-4 bar....
Če vse deluje OK, se nikoli ne bi smel sprožiti!
Odzračevalni ventil (lonček) pa služi odzračevanju. Postavljajo se običajno na najvišje točke sistema, kjer obstoja možnost ustvarjanja zračnega žepa. Odzračevalniki so lahko ročni (odzračiš po potrebi) ali avtomatski, ki odzračujejo sami. Odzračevanje nima nobene zveze s tlakom v sistemu (čeprav je res,da bo po obsežnem odzračevanju tlak v sistemu padel in bo treba dotočiti vodo)
Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
Aha to je jasno, odzracevalni loncek je v mansardi v omarici kjer se delijo veje za talno.
Vse jasno.
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
@sess in @guslovd ena in ista oseba??
Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
????? S cim se vi ubadate.....
Objave: 5058