PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ne greje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pobere kar objekt. Če bi bi bila pluta tak dober izolator, bi bil dT zelo majhen.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
csamo001 Napisal:OK, ampak 2 mm... Ta 2mm kvečjemu pomeni nek fazni zamik oziroma nekoliko poslabša odzivnost talnega. Po mojem je ključ v neobstoječi fasadi.
Ne gre za nobeno odzivnost ali zamik. Samo za isto grelno moč na m2 je potreben višji DV, to je vse!

guslovd Napisal:Nimam pene, imam 2mm plute ki je izolativen material.
Pena je vsaj enako ali bolj prevodna! Nima smisla menjat, morda bo v povprečju potreben kakšno stopinjo višji DV.
Pa pusti ti to, kako je na otip, ker je to povsem subjektiven občutek.
Vzami IR termometer in izmeri.

Sicer ne vem, koliko si imel temperaturo preden si začel ogrevati. Ampak trenutno imam tudi pri izolirani bajti DV dobrih 30°, pa gre samo za vzdrževanje.
Ti pa imaš za ogreti ohlajeno maso reda 100 ton, hkrati pa še pokrivati ogromne izgube preko sten.
Svetujem ti da za začetek nastaviš fiksni DV tam nekje do 42°C (če imaš TČ, sicer še več!), nagoni obtočno pumpo do daske in počaka par dni. Sobna temperatura bi morala iti gor. Ko se doseže želena, pretakni spet na vremensko regulacijo, s tem da bo morala biti krivulja kar strma, dokler ni fasade. Zakaj pa sploh dviguješ zdaj sobno temp., se selite?
@Energetik81 kaj si spreminjal kaj krivuljo oz kak drug parameter pri TC, da imas pri tej zunanji T DV +30C?
Ja. V večini prostorov imam zanalašč močno priprte pretoke (nekje okoli 0,3L/min), da imam v kopalnicah malce topleje (tam imam 5L/min pretoka). Zato imam tudi setpoint višji nekje za 3-4K, kot bi bil sicer potreben.
Z druzino bi bili radi v novi hisi pa sem malo zakuril.
Nacrt je sledec. Pocakam marec ali april ko bo zunaj 15-20 stopinj in potem zakurim pa bom videl ali se splaca menjat pluto. Bojim se da ne bom veliko spremenil ce zamenjam pluto z cim drugim. Ce bo DV za stopinjo ali dve vecji ne bo taka tezava. Ce je vse dobro izolirano in ni toplotnih mostov mora toplota iz tal navzgor.
Energetik81 Napisal:Sicer ne vem, koliko si imel temperaturo preden si začel ogrevati. Ampak trenutno imam tudi pri izolirani bajti DV dobrih 30°, pa gre samo za vzdrževanje.
Ti pa imaš za ogreti ohlajeno maso reda 100 ton, hkrati pa še pokrivati ogromne izgube preko sten.
Svetujem ti da za začetek nastaviš fiksni DV tam nekje do 42°C (če imaš TČ, sicer še več!), nagoni obtočno pumpo do daske in počaka par dni. Sobna temperatura bi morala iti gor. Ko se doseže želena, pretakni spet na vremensko regulacijo, s tem da bo morala biti krivulja kar strma, dokler ni fasade. Zakaj pa sploh dviguješ zdaj sobno temp., se selite?

Mene pa zanima ali navajate te podatke DV iz npr.Seltronovega LCD-ja,ali iz termometra na cevi?-prilagam sliki da boste vedeli kaj mislim. Termometer imam na cevi DV.

Priložene datoteke
.jpg   Seltron.jpg (Velikost: 227,37 KB / Prenosi: 375)
.jpg   Webp.net-resizeimage.jpg (Velikost: 233,19 KB / Prenosi: 375)
Pozdravljeni,

Prosim samo za informativni odgovor. Novogradnja, cca 190m2 talnega ogrevanja. Pretoki na razdelilnikih od 2-3l/min. Zidano z opeko porotherm 30cm, visina tlaka 4-5cm, troslojna zasteklitev, zaenkrat se brez fasade, po tleh polozena keramika,protokola talnega ogrevanja zaradi predhodnih tezav z toplotno crpalko nismo izvedli. Prosim vas samo, ce mi lahko odgovorite, koliko casa priblizno ste potrebovali oz bo hisa po vasem mnenju potrebovala, glede na to, da je podhlajena da se ogreje na cca 21°C. Sedaj ogrevamo slabib 6 dni, temperatura v hisi ob pomoci kamina je 17°C. Hvala za vase odgovore.

Lp, Denis
Pri meni enaka situacija, le hiša 120m2. Notranjost 6 stopinj. Kuril sem 3 dni pa ni prišlo čez 12 stopinj.

Takole brez fasade boš moral kuriti vsaj teden dni (DV 33-35°C), ker je potrebno ogreti veliko maso betona, opeke,...
Eh, zdaj ga pa malo lomite.
Pri meni samo estrihi, opeka modul 29,talno, pod njimi 5 cm XPS, okna 1,1, vhodna vrata slabo dihtajo.
Zunaj je v povprečju 0 ali pa kaki minus.
DV še ni šel čez 24-25 stopinj, pa je nekje konstantno 14 stopinj,kaka stopinja manj.
Če jaz teram TČ na 33-35 DV bom imal notri sigurno 20 stopinj.
Ce vzdrzujes konstanto se vsaka stvar ogreje, tukaj govorimo da je hisa podhlajena.

Pusti svojo da se ohladi in porocaj koliko casa bos rabil da prides nazaj na 14 stopinj.
Odvisno od same TČ in njene kvalitete (papirno vse enake moči) in jasno od nastavljene bivalence grelcev in njihove moči.
Pri enih napravah bo hiša na bivalni temperaturi v treh dneh, pri drugih 14 ali celo več Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ja pa saj je bila prej hladna a ne,...
Pri meni je zemlja-voda pa mislim da ni to toliko važno.
Energetik81 Napisal:Ja. V večini prostorov imam zanalašč močno priprte pretoke (nekje okoli 0,3L/min), da imam v kopalnicah malce topleje (tam imam 5L/min pretoka). Zato imam tudi setpoint višji nekje za 3-4K, kot bi bil sicer potreben.

Se mi je zdelo, da nekaj je drugace, ker vem po tvojih starejsih postih, da si okrog 0C v talno sibal vodo z 26-28 stopinjami. Kolk se spomnim si imel krivuljo tam okrog 0.3, ce ne se celo manj.
Pa to, da so pretoki samo 0.3L/min ni nic narobe? Ne vpliva to slabo na celoten sistem?
denko88h Napisal:Pozdravljeni,

Prosim samo za informativni odgovor. Novogradnja, cca 190m2 talnega ogrevanja. Pretoki na razdelilnikih od 2-3l/min. Zidano z opeko porotherm 30cm, visina tlaka 4-5cm, troslojna zasteklitev, zaenkrat se brez fasade, po tleh polozena keramika,protokola talnega ogrevanja zaradi predhodnih tezav z toplotno crpalko nismo izvedli. Prosim vas samo, ce mi lahko odgovorite, koliko casa priblizno ste potrebovali oz bo hisa po vasem mnenju potrebovala, glede na to, da je podhlajena da se ogreje na cca 21°C. Sedaj ogrevamo slabib 6 dni, temperatura v hisi ob pomoci kamina je 17°C. Hvala za vase odgovore.

Lp, Denis
Odgovor je nemogoč, dokler ne vemo katero TČ imaš, nazivno moč in pa nastavitve.

Popson31 Napisal:
Energetik81 Napisal:Ja. V večini prostorov imam zanalašč močno priprte pretoke (nekje okoli 0,3L/min), da imam v kopalnicah malce topleje (tam imam 5L/min pretoka). Zato imam tudi setpoint višji nekje za 3-4K, kot bi bil sicer potreben.

Se mi je zdelo, da nekaj je drugace, ker vem po tvojih starejsih postih, da si okrog 0C v talno sibal vodo z 26-28 stopinjami. Kolk se spomnim si imel krivuljo tam okrog 0.3, ce ne se celo manj.
Pa to, da so pretoki samo 0.3L/min ni nic narobe? Ne vpliva to slabo na celoten sistem?
Kot sem že napisal, imam izmenjevalec glikol/voda in 2x OČ. Kot bi imel kretnico, na vodni strani lahko čaram s pretokom kar hočem.
TČ je Weishaupt 9kw.

Drugace pa najlepsa hvala vsem za odgovore.
Lp
1 2 3 4 5
Iskanje po temi