PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ne greje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam težavo z talnim ogrevanjem pa ne vem v čem je problem.

Naj opišem stanje. Hiša je novogradnja 120M2 p+m brez fasade, še ne živimo v njej.

V talno spuščam 30-35°C pa mi v teh temperaturah po 3 dneh ogrevanja ne uspe spraviti na več kot 14-15°C. Nekaj časa celo 40°C, razlike nobene. Temperatura povratka je okoli 25°C, zraka ni v sistemu, pretoki okoli 2l.

Na tla imamo položen 8mm laminat od Kindla, 32 razred. Hodnik je še v estrihu.

Sedaj pa moja težava. Ko se v hodniku dotaknem estriha je lepo topel na dotik, ko pa laminata pa je mrzel.

Pod laminatom imam 2mm plute je mogoče to ovira? Ali to da še ni fasade?
Za test sem na laminat postavil kos stiroporja in po nekem času, ko ga umaknem je laminat topel, kar pomeni da nekaj toplote gre skozi laminat.

Sedaj pa ne vem ali imate vi laminate tople na dotik ali pa si jaz vse skupaj narobe predstavljam?
Moji laminati so na dotik hladni. Ploščice tudi. Spomnim se žleda, ko je hiša potrebovala vsaj 3 dni, da se je pobrala iz 11 stopinj na kakih 20 stopinj.
Malo si poglej pretoke, če so, bo tudi grelo. Na hodniku pred omarico, kjer gredo cevi v vsak prostor, pa imam bolj toplo.
Je pa tri dni malo, sploh brez fasade.
Se pravi da laminati ne smejo biti topli kot ploscice ali lepljen vinil?

Kaj pa imate med estrihom in laminatom? Pluta verjetno ni najboljasa izbira, prej kaksna najcenejsa pena ki je veliko bolj temperaturno prevodna?
Saj tudi ploščice niso ravno tople, morda so za dlako toplejše od laminata.
Neko namensko peno sem dal med estrih in laminat, 2mm ali nekaj podobnega.
Jaz sem zgornje nadstropje iz 13C, spravil v dobrih treh dnevih na 22C, z DV28C, zunaj je bil konstanten minus, ima pa hiša izolacijo 16cmEPS in pod streho 25cm. Vzemi IR merilnik in poglej temperaturo tal, temperaturo sten...Hišo imaš podhlajeno in brez izolacije...hitro ne bo šlo, da se ogreje in da bo potem držala temperaturo. Nevem če je pluta prava zadeva za na talno gretje, pa čeprav jo je zgolj 2mm al koliko. a dotik vse deluje bolj kot ne hladno, saj imaš tla verjetno segreta na nekih recimo 25C....če z roko tipaš, bo občutek prej hladen kot topel, saj ima roka kakšnih 35C.
Estrih je na dotik precej topel, potem pa nad pluto in laminatom nic vec. Ocitno bom moral zamenjati pluto z cim bolj temperaturno prevodnim materialom. Za test sem dal termometer na estrih in pokril z kosom plute pa je bilo 28 stopinj. Verjetno vse skupaj vpliva na mojo tezavo, pluta, izolacija, podhlajenost,....
Po moje pluta nikakor ni za pod tla v primeru talnega, če pa že vstrajaš bo pa precej časa da prebije.
Jaz držim temp. okrog 13-15 stopinj z DV 22-24 stopinj.
Hiša brez fasade, se pravi je še podhlajena.
Dokler ne bo fasade, je tako stanje popolnoma normalno.
Res pa je, da karkoli izolativnega pod laminatom zelo poslabša toplotno moč.

Ni vse črno kar je belo.
Hvala za mnenja. Bom zamenjal pluto z necim primernim za talno ogrevanje.
Spomladi pa prvo fasada potem naprej.
Ni potrebe, da pluto odstranjujes, ce ze imas polozeno. Ko bo enkrat toplota od talnega prisla skozi, bo enako toplo kot ce nebi imel plute spodaj. Edina slabost je, da malo dlje traja, da se vse skupaj ogreje. Ko bo hisa pregreta in boste v njej bivali bo popolnoma vseeno kaj je pod laminatom.
Brez fasade bo težko pregreta. V tem je problem.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
To mi je jasno, ampak imam sedaj priloznost zamenjati pluto dokler ni zakljucnih letvic in pohistva.
Na tvojem mestu, bi jaz zamenjal. Odzivnost le ni tolk nepomembna, da bi bilo čisto vseeno. Laminat že sam po sebi ni optimalen v kombinaciji s talnim gretjem, s pluto pa to le še poslabšaš...in to le delaš dolgoročno, zdaj pa imaš še to možnost urediti.
Mene pa zanima, zakaj en in isti problem v dveh temah, ena od včeraj, druga danes.

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=36&t=73989">viewtopic.php?f=36&t=73989</a><!-- l -->

Od avtorja @guslovd
Nista enaki. Ne vem kje je tezava v talni oblogi ali v ogrevanju.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi