Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
Hisa je novogradnja, pol leta nazaj narejen preizkus vse brezhibno. Ob kratkem stiku vrze ven varovalko potem pa se glavno varovalko te faze.
Kaj je lahko tezava.
Ocena:
0
Ja. Fid ostane prizgan le varovalko ven vrze v hisi in eno fazo v zunanji omarici.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Glavno sv stikalo vrže ven v hiši ali kaj drugega? Test na fidu dela?
3krat sem prebral oba posta, pa mi ni jasno kaj vrže ven in kaj ne.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Ali lahko ugibam le enkrat? Glavna varovalka je 20A (opisano sicer velja tudi za kako večjo, ne le 20A). In ker je ta ista varovalka obremenjena (predvidevam, stanje pa bi bilo potrebno pomeriti in reči bobu bob) še z kakim drugim porabnikom, seveda preko svojih varovalk, ki pa so priključene na to isto dotično varovalko, ti čisto mirno lahko že kak kratek stikec magari tudi na 6 amperski varovalki, požene to glavno varovalko "preko roba". V redkejših primerih gre glavna varovalka lahko v izpad zaradi preutrujenosti, ko se je katerikrat že srečevala z mejnimi tokovi in se je pregrevala, vendar po opisanem sodeč ni to vzrok. Rešitev težave je edino pregled razdelilnika (razdelilnikov) v hiši in pravilna porazdelitev (vsaj vseh večjih) porabnikov po fazah ob upoštevanju faktorja vzajemnosti, oziroma časa, ko kaki porabniki lahko delujejo vsi ob istem času. In tu se da marsikdaj narediti veliko. Če pa je štromar razdelilnik zlagal skupaj po načelu priklopi na varovalko tisto, kar pride pod prste, pa se te stvari hitro lahko zgodijo (dogajajo).
Preizkus instalacije pa je zgolj dokazilo, da je instalacija pravilno izvedena, da so ozemljitveni vodi neprekinjeni, da FID in KZS stikala izključijo ob pravilnem okvarnem toku in v pravilnem času, da so ozemljitve znotraj predpisanih impedanc, da so preseki vodnikov priključeni po varovalkah ustreznih presekov... Meritev sama pa se ne nanaša na to, koliko "močnih " porabnikov je lahko priključeno le na eno fazo v merilni omarici pri števcu.
Da boš razumel o čem pišem:
- v hiši imaš tri faze.
- na vsaki je glavna varovalka npr. 20 ali 25A (v merilni omarici)
- na vsako posamično fazo glavne varovalke je priključenih lahko tudi po deset ali celo nekaj deset varovalk iz hišnih razdelilnikov.
- na posamični fazi, ki je pri števcu varovana z 20 ali 25A varovalko imaš lahko "obešene" tudi po več 16A-skih varovalk hišnih razdelilnikov (recimo tri zaradi izračuna).
- če preko vsake od teh teče npr. le 10A je "za varovalko stanje v redu in pod kontrolo".
- kar pa nikakor ne drži za glavno varovalko. Preko nje teče namreč tok 30A. O nadaljevanju ne bom, še manj o tem, ko se na eni od teh treh varovalk zgodi magari majhen drobcen kratek stik.
Ocena:
0
Hisa je novogradnja, se ne zivimo v njej tako da ni nikakrsnih porabnikov, le nekaj luci.
Glavne varovalke so 3x20A.
Ven mi je vrglo 10A varovalko B ko sem naredil kratek stik.
Ocena:
14
Če je hiša res prazna, se to sicer nebi smelo zgoditi. Pa spet ni neka redkost, da odleti pancerka ob šlusu na B10A varovalki. Tudi 25A je katerikrat odletela, celo ob KS na 6A varovalki.
Zaenkrat nebi delal "cirkusa". Če pa se bo to ponavljalo pa je na instalaciji lahko kaj narobe. Navkljub opravljenim meritvam. In potem brez štromarja ne bo šlo. Pa morda kakega registratorja omrežja tudi ne.
Ocena:
0
Ne verjamem da je kaj z instalacijami, vse je novo, vse premerjeno.
Je lahko tezava da sem izbral B varovalke, bi moral hitre?.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Zunanje so katerega tipa? Da niso morda prehitre v primerjavi z notranjimi?
P.s.
Normalno je tudi, da ti FID pri "navadnem (med fazo in nulo)" kratkem stiku ne vrže ven.
Ni vse črno kar je belo.
Ocena:
0
Bom vprasal elektro ko mi pridejo zamenjati in zaracunati 20 evrov.
Ja fid je ostal aktiviran.
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
6
Predlagam, da dokupiš priključno moč, da boš imel 2 x 25A (cca 130€), obračunska moč na vsakomesečni položnici pa bo ena, kot če boš imel 3 x 20A.
Ocena:
14
guslovd
"B" karakteristika varovalke je hitra in ne počasna varovalka, ki je označena z "C".
Objave: 57
Teme: 0
Ocena:
0
3.2.2020 ob 20:16
(*Zadnja sprememba objave: 3.2.2020 ob 21:07 uporabnik majstrzvasi.)
A ste že kaj rešili? Ker pri nas se dogaja enako. 3X 20A in GLAVNA 20A v bajti imamo dva štuka v enem še stare varovalke v drugem nova omarica s stikali. Nikoli mi ne vrže ven nobene varovalke razen glavne moram potem tipko ven pritisnit. Ta zadeva se dogaja čistno naključno lahko je 10mesecev brez problema kakšen mesec jo pa 5x vn vrže. Če bi bil kje stik bi vrjetno pred glavno vn vrglo kakšno varovalko v omarici ker to se mi je že naredilo ko sem zanič prenosno indukcijo priklopil se je zabliskalo in mi je takoj fit za kuhinjo vn vrglo.
Za laika kot sem jaz a lahko kdo objasne zakaj je v hiši glavna varovalka 20A potem pa ima vsaka faza 20A varovalko v omarici so pa 10A in 16A a nebi morala bit potem glavna vsaj 40A ali pa 60A. Na pralnem stroju pomivalcu šporgetu pečici bojlerju so grelci vsi nekje po 2000w ali več preračunano vse priklopljeno je komot 40A. To mi res ni jasno. Naprimer pride kakšen vikend vsi kuhamo peremo sesamo dela normalno vse kar se mi zdi dokaj čudno potem pa en ponedeljek popoldne, ko skoraj nič ne laufa ven vrže glavno varovalko in potem se vprašam sem jaz nor a kaj je narobe.
Se takoj popravljam tista tipka za katero mislim da je varovalka to dejansko ni kajne. Je ta reč mogoče limitator?