PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončna elektrarna + TČ zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Pred kratkim me je obiskal predstavnik enega elektro podjetja in mi dal vedeti, da se bodo verjetno cene elektrike dvignile za 100%. In to mi je dalo misliti, da bi pa mogoče šel v smer samozadostnosti....
Torej trenutno je situacija taka, da imamo ogrevanje na pelete. Na leto mi je strošek pelet 500eur (realno) pa recimo da grejo peleti gor pa bi imel 600eur to pomeni mesečni strošek 50eur. Elektrike imamo zdaj že mesečno cca. 50eur.
Če pa bo šla gor za 100% pa bo strošek že tam okoli 80eur mesečno.
Torej kurjava in elektrika bi bila potem 130 eur.

Sedaj pa me zanima če kdo kaj ve ali pozna ali pa je naredil kaj podobnega....
-vržem ven kotel na pelete
- vgradim TČ zrak voda (vsaj neki srednji ali malo boljši razred)
-naredim sončno elektrarno tolko da pokrijem svoje stroške (zdaj imamo cca. 300kwh porabe mesečno) ne vem pa koliko je potem ko imaš še TČ in pa v prihodnosti bi gledal tako, da bi imeli še vsaj kak priključni hibrid avto če ne celo full elekrik...

bi pa recimo bil za celotno investicjijo vzet kredit 200eur mesečno za največ 10 let. Rad bi pa imel tako, da tistih 30 let, kolko bi naj vzdržale celice, ne bi plačeval elektrike.
A je to izvedljivo.

P.S.
Streha hiše je lepo obrnjena na jug (vinorodni okoliš) cca. 40m2 strehe bi blo uporabne (je pa možnost še kakšen kos terase pokrit, SV Slovenija (okolica Slovenske Bistrice) .

In pa še nekaj me zanima, kako je potem s presežkom energije poleti? a se to potem sešteva in odšteva poraba energije poleti pač maš malo plusa in tisto pozimi koristiš...

Hvala za razmišljanja
Od kje točno si ti padel?
To se razmišlja že dolgo, po dolgem in počez. Seveda to ni noben perpetum mobile, ampak zgolj stroške preložiš na druge.

Sicer se to dela brez TČ. Torej SE plus grelci. Oz. SE plus eloblock, za bolj panične. Kredita bo pol manj.

Zanimivo. Vrgel boš ven nekaj kar dela in se zapufal za skok v neznano. Pa še dražje te bo stalo kot trenutno. Zanimivo, res.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Citat:Seveda to ni noben perpetum mobile, ampak zgolj stroške preložiš na druge.

Lahko to malce podrobneje pojasniš? Povej mi s čisto enostavnimi besedami, koliko bo stalo mene/ oz. koliko manj bom plačeval, če si OP postavi ali ne postavi lastne SE. :roll: :roll:
Že v naprej hvala!
Fery hvala za podano mnenje. vidiš na eloblok nisem pomislil Smile

Seveda pa mislim da dolgoročno mogoče pa je kaj na tem?????
bozgom Napisal:
Citat:Seveda to ni noben perpetum mobile, ampak zgolj stroške preložiš na druge.

Lahko to malce podrobneje pojasniš? Povej mi s čisto enostavnimi besedami, koliko bo stalo mene/ oz. koliko manj bom plačeval, če si OP postavi ali ne postavi lastne SE. :roll: :roll:
Že v naprej hvala!

ja tudi jaz iščem odgovore nekje v tej smeri
Če si OP postavi, zelo malo, če je OP-jev več (in jih je), začnemo govoriti konkretnih številkah.
Ne da se mi guglati, vendar mislim da govorimo že o milijardah evrov v Sloveniji. Po planu in v resnici.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Stari rek pravi- misliti pomeni nič vedeti.

Torej, če si OP postavi SE in si jo poleg postavim še jaz in mogoče kakšen forumaš bo vsakega od nas to stalo najmanj:

3.000.000.000/2.000.000=1500€

To ni niti polovica zneska, katerega je vsak od nas plačal za sanacijo bank. SE bodo 30+let dajale energijo, NLB pa smo prodali za simbolični znesek. Pa nekako ni slišati kakšnega neodobravanja s strani Fery in podobnih.

PS- 3 milijarde sem predpostavil zaradi množine in 3 je najmanjša množina.
xgego Napisal:Pozdravljeni,

Pred kratkim me je obiskal predstavnik enega elektro podjetja in mi dal vedeti, da se bodo verjetno cene elektrike dvignile za 100%. In to mi je dalo misliti, da bi pa mogoče šel v smer samozadostnosti....
Torej trenutno je situacija taka, da imamo ogrevanje na pelete. Na leto mi je strošek pelet 500eur (realno) pa recimo da grejo peleti gor pa bi imel 600eur to pomeni mesečni strošek 50eur. Elektrike imamo zdaj že mesečno cca. 50eur.
Če pa bo šla gor za 100% pa bo strošek že tam okoli 80eur mesečno.
Torej kurjava in elektrika bi bila potem 130 eur.

Sedaj pa me zanima če kdo kaj ve ali pozna ali pa je naredil kaj podobnega....
-vržem ven kotel na pelete
- vgradim TČ zrak voda (vsaj neki srednji ali malo boljši razred)
-naredim sončno elektrarno tolko da pokrijem svoje stroške (zdaj imamo cca. 300kwh porabe mesečno) ne vem pa koliko je potem ko imaš še TČ in pa v prihodnosti bi gledal tako, da bi imeli še vsaj kak priključni hibrid avto če ne celo full elekrik...

bi pa recimo bil za celotno investicjijo vzet kredit 200eur mesečno za največ 10 let. Rad bi pa imel tako, da tistih 30 let, kolko bi naj vzdržale celice, ne bi plačeval elektrike.
A je to izvedljivo.

P.S.
Streha hiše je lepo obrnjena na jug (vinorodni okoliš) cca. 40m2 strehe bi blo uporabne (je pa možnost še kakšen kos terase pokrit, SV Slovenija (okolica Slovenske Bistrice) .

In pa še nekaj me zanima, kako je potem s presežkom energije poleti? a se to potem sešteva in odšteva poraba energije poleti pač maš malo plusa in tisto pozimi koristiš...

Hvala za razmišljanja

Pred kratkim me je obiskal predstavnik enega elektro podjetja in mi dal vedeti, da se bodo verjetno cene elektrike dvignile za 100%.
A tega ti pa ni dal vedeti kaj je s presežkom energije.
Ma ste eni naivni, v prvo se naj bi podražilo za 100%, n ne zna pa razložit kaj je z viškom energije!
Tole ti pa ni omenil Ker gre za samooskrbo, viška proizvedene količine delovne električne energije (kWh) ne morete prodati, temveč se neodplačno prenese v last dobavitelja. Zato je zelo pomembno pravilno dimenzioniranje velikosti sončne elektrarne, ki naj bi čim bolj natančno ustrezala letni porabi električne energije v gospodinjstvu. Najbolj priporočljivo je postaviti sončno elektrarno s planirano proizvodnjo energije, ki je enaka predvideni porabi gospodinjstva.
Sam sem dal pa načrtno močnejšo, pač največ, kar se lahko dobi.
Dva razloga:
- prihajajo električni avtomobili in bo trenutnoi višek kmalu premalo
- s starostjo pada izkoristek in z rezervo si lahko za vrsto let podaljšaš uporabo pred nujno potrebno menjavo.
Poglej, pred pol leta sem postavil SE za samooskrbo. Za 8,5 KWp sem plačal cca 9800 Euro z odbito subvencijo. Pridobil bom cca 9000 KWh, kar je dovolj za moje potrebe, pa še ostalo bo cca 500 KWh. V atrijski hiši se ogrevam z tremi klimatskimi napravami(2x3,5+1x2,5 KW), imam min 23 st pozimi. Super špila.
Kredit vzameš za SE preko sklada na 10 let, za kar boš plačal cca 100 Euro, to je toliko kot plačaš za elektriko zdaj. Potem boš imel elektriko zastonj !!!
Po koliko pa ti plačuješ elektriko. Za 100€ dobim trenutno 1000kwh, kar je 12kkwh na leto
Če ni velike razlike med potrebno in maksimalno je takšno razmišljanje OK. Drugače pa je to nepotrebna investicija. Z leti, ko moč panelom pada, lahko dodajaš (ali zamenjaš z močnejšimi) na nekaj let panel ali dva in pa boš imel vseskozi enako močno SE in priključno moč v skladu z elektro soglasjem. Četudi pa imaš soglasje za SE manjše moči in ti po nakupu EV primanjkuje energije lahko še vedno zaprosiš za novo elektro soglasje. Ker SE že obstaja je velika verjetnost, da bi ga tudi dobil.

Se je pa pri nakupu SE seveda treba vprašati, če si jo lahko privoščiš. Vsekakor je priporočljivo imeti nekaj lastnih sredstev in vzeti kredit le toliko, da obroki zanj znašajo toliko, kot se danes plačuje za elektriko.

Torej avtorju teme priporočam, da realizacijo ideje gre le v primeru, če je peč na pelete že blizu konca življenjske dobe in hkrati obroki kredita (le za SE in ne za SE+TČ) ne bodo več kot plačuje za elektriko in palete danes (nikakor ne, koliko bo plačeval jutri).
JaBK Napisal:Po koliko pa ti plačuješ elektriko. Za 100€ dobim trenutno 1000kwh, kar je 12kkwh na leto
Še nekaj dni, da poteče akcija. Po novem letu bo pa malce več.
Pozabil sem napisat da je obrok na mesec 100 Euro.
Ceno elektrike pa imam 0,12 Euro/KWh.
Res je zato sem napisala trenutno. Po novem letu bo cca 100€/leto več, pri predpostavki trenutno najugodnejše ponudbe. Ampak se vseeno smo na 11 vs 14 centov po kWh v povprečju. Ne moreš tako prirejati, da se izide,no...
Sjcer pa nisem proti SE, sem resno razmišljala o njej in se vedno, ampak ko se bo malo hitreje obrnila ali pa nisem odvisnaod omrežja z neko zanesljivostjo, do takrat čakam.

P. S.
Če je obrok za elektriko 100 evrov, pa obrok za SE 100 evrov, potem je razlika v računu vsaj v mojem primeru 18,5€.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi