Objave: 378
Teme: 0
Ocena:
6
Tudi sam imam kar nekaj problemov s kolektorji- 2x18 cevi vakumski+ 300 l bojler.Izmeril sem z refraktometrom solar-(-5 st), čeprav sem dopolnjeval vsako leto le z nerazrečenim solarjem!!. Vedno je sranje, ko poleti zmanjka elektrike, pa zakuha. Potem malo dopolniš-do cca 2 bara. Vendar se meni vedno dogaja, da mi pritisk pada -od 2 bara na 0,5 bara v enem letu, pa še vedno dela, čeprav ni nikjer videti, da kje pušča.
V glavnem je s kolektorji samo sranje, stroški z solarjem, polnjenje, cel si masten in okolica, toča mi je razbila 4 cevi, pa skrb. Ni nekega efekta, boljše je kupit toplotno črpalko za sanitarno vodo, sem naredil napako, da sem to pred 8leti kupil.
Kaj se zgodi če ti zmrzne solar v sistemu-poči bakrena cev, vakumska cev ?
Objave: 109
Ocena:
1
Ali izpustiti medij iz solarnega sistema pozimi?
Kontroliral sem medij z napravo za kontrolo antifriza v avtu, pa precej slabo kaže.
Ne vem ali je meritev ustrezna.
Ker so kolektorji obrnjeni bolj prot vzhodu, imajo pozimi bolj slab izkoristek.
Najraje bi izpraznil sistem in počakal na pomlad.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Iztoči kak deci in daj v zmrzovalnik...
Ocena:
73
Ja, najbolje se je vrnit v pečine in s kresilnimi gobami občasno vžigat kup dračja...
Ampak tudi to lahko zataji...
Objave: 139
Ocena:
0
jaz imam na elektroniki opcijo : zaščita proti zmrzovanju ,pač če pade temp. na kolektorjih pod nastavljeno se malo vklopi črpalka da ''pogreje '' solarno tekočino skozi bojler,sem pa glih danes imel manjši servis po 2 letih,mi je pritisk padel zaradi odzračevanja,pa sem ga malo nabil.
Objave: 788
Teme: 4
Ocena:
1
Da bi sistem napolnil z namensko tekočino, to pa ne a?
Posledice praznega sistema čez zimo?
Hm, zavestno se odločiš, da zadeve za katero si zmetal ohoho denarja ne boš koristil kar nekaj mesecev. Idiotizem na kvadrat. Takšnih še celo v Butalah ne najdem...
Ocena:
6
Najboljše je da izpustiš zmrzovalno tekočino iz sistema če ni zanesljivo. Potem škode ni, če zmrzne. Pozimi zelo malo pridobiš, sploh če nimaš lege 100%.
Vsaj pri meni ne pridobim dosti. Tudi če je ves dan pozimi ful sonce, pa je v 300 l bojlerju 25 st, ne boš zagrel več kot na 40 st.
Ocena:
1
Poleti sem bil vsaj dvakrat po nekaj ur brez elektrike, posledice temperatura v kolektorjih nad vreliščem. A naj vsako leto dam 50€ za glikol?
V tem času pri celodnevnem soncu dobim iz 25 na 30C.
Ocena:
6
Jutri bom tudi jaz dal malo tekočine iz kolektorjev v zmrzovalnik pa da vidim, kaj imam.
Tudi meni je letos vsaj dvakrat zmanjkalo elektrike, pa je veliko vprašanje koliko minusa vzdrži.
Ocena:
6
Imam 2 vakumska po 18 cevi+ 300l bojler, pa pozimi tudi pri sončnem vremenu ne dela bog ve kaj.
Če je res lepo sončno pozimi mi zagreje od 25 st do max 40 st.
Spomnite se samo kako so nas nasrali s tem: dela ob vsakem vremenu,so govorili.
Seveda dela, samo koliko ?
Fajn so nas nasrali.
Ocena:
73
Meni so tudi pozimi, če le niso bili pod snegom ali debelim ivjem, čist ok delali do bridke ledene smrti junija letos...
Pa tudi če samo na 30 prileze, peč/grelec rabi toliko manj.
Ne pozabi da pozimi tudi bolj mrzla voda v bojler pride...
Ocena:
1
Moji so obrnjeni proti jugovzhodu, tako da samo dopoldansko sonce ogreje, če je. Ponavadi je šele popoldne tisto pravo sonce.
Grejejo 300l bojler, površine so okoli 5m2.
Samostojno ogrevajo vodo 9 mesecev, v tem času pač ne.
@Zaspanc,
junija so ti zmrznili?
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Če imate sistem v redu narejen vam ni treba delati nič.
Se pravi da ne zmzne( pravo razmerje vode in glikola do -25°) če je premrzlo pogreje kolektorje topla voda. Za poletje imam pa agregat če zmajnka elek, po 10 letih mi še ni zmajkalo le te.