PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vezava dveh radiatorjev skupaj (zaporedno)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekaj smo prenavljali/spreminjali in sedaj imam občutek, da je v eni sobi prehladno (tudi namembnost smo spreminjali).

Ker mi je ostal radiator (in konzole), in ker imam ravno dovolj prostora bi skupaj zvezal dva radiatorja, in tako poveč grelno moč v sobi, brez da bi moral dvigovati temperaturo v ogrevalnem sistemu (sta klasična, novejša radiatorja).

Na obstoječem radiatorju bi vzel dol čepe, na novem radiatorju dal dol ventile in ju s holandcem zvezal skupaj in bi dobil radiator dvojne dolžine (toliko sem mojstra, da bi to kar sam naredil).

Bo zadeva delala ali sem kaj spregledal (tudi če bo nova grelna moč × 1,5, ne pa dva bo v redu, za faktor ×1,1 se mi pa ne splača ubdat s tem).
To je vzporedno in ne zaporedno .....

Koliko bo več grelo pa ni odvisno samo od radiatorja, ampak tudi od pretoka. To pa je spet odvisno od črpalke, razvejanosti sistema in "pretočnosti" cevi do tega radiatorja (dolžine in premera cevi).
Tega seveda ne vemo.....
Ampak če je na obstoječem radiatorju pri popolnoma odprtih ventilih razlika v temperaturi zgoraj in spodaj majhna, bi nekako pomenilo, da je pretoka dovolj tudi za radiator dvojne dolžine in lahko pričakuješ skoraj 2x moč.....

Če je izvedljivo in estetsko sprejemljivo, bi najbrž bilo bolje če bi to bila dva radiatorja z razvodom v sredini.....
Tko se ne dela.
Pravilno je vzet za vsakega svoj odcep. Pač košta tistih par €...
Zakaj se ne dela? Če mu bo estetsko ustrezalo, ni razloga da ne bi takole naredil. Kot da bi dal 1 večji radiator.
Do neke mere bi vprašanje pretoka rešil diagonalni priklop takega "podaljšanega" radiatorja.
Energetik81 Napisal:Zakaj se ne dela? Če mu bo estetsko ustrezalo, ni razloga da ne bi takole naredil. Kot da bi dal 1 večji radiator.
Točno tako in ne komplicirat. Če bi se pa hotel malo poigrat, pa lahko v radijator spodaj vložiš cev do drugega konca in problem rešen.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Energetik81 Napisal:Zakaj se ne dela? Če mu bo estetsko ustrezalo, ni razloga da ne bi takole naredil. Kot da bi dal 1 večji radiator.

Zato, ker ponavadi voda raje prej zakroži in je ta 2. radiator samo mlačen in ker je tak "combo" neugoden za odzračevanje. Vsaj povratek bi moral potem vzeti iz 2. radiatorja. Pa še vedno potem gledaš cel življenje tisto skropucalo.
sploh ne razumete. radijatorje se lahko štuka s tistimi dvovijačniki in čisto nič slabo ne zgleda.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Če ti prodajalec zloži radiator "poljubne" dolžine in to dela, potem tudi tisti dvovijačnik vmes nima tako negativen vpliv da to ne bi delovalo.
V estetiko se ne bom spuščal..... Kot pravijo: Vsake oči imajo svojega malarja!

[img]httpsunichr("58")//ongununichr("46")ru/wp-content/uploads/2018/jyfile-ri815f8unichr("46")jpg[/img]
Aha, potem je pa tako prav in sploh ni šalabajzersko. Nism vedel. Se opravičujem.
Morm mal tapravim monterjem povedat, da se đabe f*kajo s cevmi...
Homer si kdaj videl kakšen fi ima tista luknja pri aklimatu?
Mi imamo v dnevni en precej dolg radiator, sicer v enem kosu, ampak pomembno je nekaj drugega. Ogrevamo termosifonsko, pa se vseeno v celotni dolžini zgoraj ogreje. Če se uporablja obtočna črpalka pa res ne vidim nekega jakega problema, da zadeva ne bi delovala, kot si jo je Jure zamislil. Estetika pa, kot je Homer napisal... malar, pa to. Tudi z odzračevanjem ne vem zakaj bi bile težave, če sta le radiatorja ustrezno nagnjena, kar pa tako mora biti, pa četudi bi bil v enem kosu.
Lust Napisal:Homer si kdaj videl kakšen fi ima tista luknja pri aklimatu?
Imam italijanske, a sklepam da je pri Aklimatu podobno velika. Koliko natanko, pa nisem nikoli meril....... To je bolj vprašanje za mojstre, ki to delajo in ne za nas "hoby mojstre", ki naredimo za sebe in nato pozabimo......
Jaz sem imel doma v dnevni sobi preden sem prenavljal hišo vezana dva navadna radiatorja enega za drugim. Vezal sem jih z najkrajšimi cevmi kar sem jih dibil in holandci. En je bil dolžine 120 en pa 140. Zgleda grdo, grelo pa je. Edino ta 2. ni bil cel topel, je grela samo ta zgornja polovica. Zdaj imam radiator 2400 x 400 in imam na eni strani priklopjen dovod na drugi strani pa odvod, da je rafiator cel topel.
Bom citiral Homerja...

Citat:Koliko bo več grelo pa ni odvisno samo od radiatorja, ampak tudi od pretoka. To pa je spet odvisno od črpalke, razvejanosti sistema in "pretočnosti" cevi do tega radiatorja (dolžine in premera cevi).

Vpliva veliko variabel. Kot rečeno, pri nas so kljub gretju brez obtočne črpalke radiatorji zgoraj topli po celi dolžini. So pa glavni razvodi 2-colski, na sam radiator pride colski priključek, DV in PV pa sta povsod na isti strani radiatorja.
Če povežeš dva radiatorja z dvovijačniki - iz kakšnega materiala morajo biti, da ne škodijo izmenjevalcu v TČ?
1 2
Iskanje po temi