Objave: 7
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni .
Imam eno vprašanje . Imam kombiniran sistem radiatorsko in talno priklopleno preko TC Daikin. Pa me zanima zakaj mi ne spusti tople vode do mesalnega ventila za talno na radiatorsko pa mi pošilja. Občasno mi pošilja pol pa na enkrat ne več . In me zanima kaj bi to lahko bilo? Lp
Objave: 540
Teme: 0
Ocena:
0
Vprašanje glede delovanja kotla/sistema:
kotel je "centrometal eko-ck p" 30 kW, zalogovnik 1600l, regulacija seltron wdc20 s sobnim termostatom, el. motorni ventili seltron, obtočne so wilo nekaj.
Objekt je sfrj hiša izpred 50 let (beri brez izolacijske fasade, radiatorji).
Po seltronu ni razen monterjev nihče nič nastavljal.
Kaj je problem ?
Zakuri se, ko pade temperatura v zalogovniku na 30-40 C, kotel se z eno saržo drv segreje do 70C in pri tej temp. "stoji", kar se zdi meni premalo.Nekaj se je že dvigal regulator primarnega zraka (samson), vendar ni nič boljše.
Z drugo saržo drv ga (kotel) potem čez cca 3 ure spraviš do 80-85C.
V zalogovnik/radiatorje se začne hkrati spuščati topla voda pri 60C temp. kotla.
Sanitarna voda je iz el. bojlerja, torej ločen sistem, kotel greje samo zalogovnik/radiatorje.
Po moji logiki bi se moral prvo kotel segreti na delovno temp., kar nikakor ni 70C, torej +80C, in šele nato začeti polniti zalogovnik/radiatorje.
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Na koliko imaš nastavljeno temperaturo povratka?
Kotel dvigne temperaturo v peči za kake 4 do 5°C od temperature povratka. Ko je zalogovnik prazen omejuje, temperaturo povratka elektronika, ko pa se zalogovnik segreje, pride v peč toplejša voda kot je nastavljena v elektroniki zato peč segreje vodo na več. Ta ciklus se lahko ponovi večkrat dokler ni celotna voda segreta na max temperaturo.
Če čeliš dvigni temperaturo povratka na 80°C, nimaš pa nobene potrebe za to, saj ti mora 70°C brez problem zadostovati za ogrevanje. Jaz imam trenutno nastavljeno na 50°C temperaturo dvižnega voda, iz peči pa gre 75°C.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Nick101
Mislim da je vse ok, če pa želiš višjo temperaturo kotla, pa znižaj hitrost crpalke, ali pa zvišan temperaturo povratka(če jo lahko).
Kaj ti varuje povratek (acc, avc, esbe, ladomat, oventrop)?
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Mogoče ima tako zapacan izmenjevalec.
TDP je znana?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Nafilaj kotel z orehovimi lupinami (Vsaj vedro stresi ma zerjavico) ali pa suhimi smrekovimi vejami. Pa bo kotel šel.preko 70.
Kotel dela na polno tudi če je na 70.
Ker imaš povratek najbrž na okoli 60.
Avc, acc je tip pogona ki je najbližje peči.
Če je avc potem wdc regulira temperaturo.povratka, če je avc, ga nastavis direkt na njem.
Ga je pa nesmiselno dvigovati, samo zato da bos imel kotel na 80. Boš samo izgube povečal. Že tako sumim na TDP na 200+ in posledično.kar nekaj drv zleti skozi dimnik