PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Težave z ogrevanjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni .
Imam eno vprašanje . Imam kombiniran sistem radiatorsko in talno priklopleno preko TC Daikin. Pa me zanima zakaj mi ne spusti tople vode do mesalnega ventila za talno na radiatorsko pa mi pošilja. Občasno mi pošilja pol pa na enkrat ne več . In me zanima kaj bi to lahko bilo? Lp
Vprašanje glede delovanja kotla/sistema:
kotel je "centrometal eko-ck p" 30 kW, zalogovnik 1600l, regulacija seltron wdc20 s sobnim termostatom, el. motorni ventili seltron, obtočne so wilo nekaj.
Objekt je sfrj hiša izpred 50 let (beri brez izolacijske fasade, radiatorji).
Po seltronu ni razen monterjev nihče nič nastavljal.

Kaj je problem ?
Zakuri se, ko pade temperatura v zalogovniku na 30-40 C, kotel se z eno saržo drv segreje do 70C in pri tej temp. "stoji", kar se zdi meni premalo.Nekaj se je že dvigal regulator primarnega zraka (samson), vendar ni nič boljše.
Z drugo saržo drv ga (kotel) potem čez cca 3 ure spraviš do 80-85C.
V zalogovnik/radiatorje se začne hkrati spuščati topla voda pri 60C temp. kotla.

Sanitarna voda je iz el. bojlerja, torej ločen sistem, kotel greje samo zalogovnik/radiatorje.

Po moji logiki bi se moral prvo kotel segreti na delovno temp., kar nikakor ni 70C, torej +80C, in šele nato začeti polniti zalogovnik/radiatorje.
Na koliko imaš nastavljeno temperaturo povratka?
Kotel dvigne temperaturo v peči za kake 4 do 5°C od temperature povratka. Ko je zalogovnik prazen omejuje, temperaturo povratka elektronika, ko pa se zalogovnik segreje, pride v peč toplejša voda kot je nastavljena v elektroniki zato peč segreje vodo na več. Ta ciklus se lahko ponovi večkrat dokler ni celotna voda segreta na max temperaturo.

Če čeliš dvigni temperaturo povratka na 80°C, nimaš pa nobene potrebe za to, saj ti mora 70°C brez problem zadostovati za ogrevanje. Jaz imam trenutno nastavljeno na 50°C temperaturo dvižnega voda, iz peči pa gre 75°C.
Nick101
Mislim da je vse ok, če pa želiš višjo temperaturo kotla, pa znižaj hitrost crpalke, ali pa zvišan temperaturo povratka(če jo lahko).
Kaj ti varuje povratek (acc, avc, esbe, ladomat, oventrop)?
Črpalke mislim da so frekvenčne, torej se same nastavljajo.

Sebek
Citat:Na koliko imaš nastavljeno temperaturo povratka?
Ne vem, na koliko je nastavljeno.
Koliko je temp. dvižnega/povratnega tudi ne vem.
Vse to na seltron škatli (wdc20) pogledati/spremeniti ?

Sebek
Citat:Če želiš dvigni temperaturo povratka na 80°C, nimaš pa nobene potrebe za to, saj ti mora 70°C brez problem zadostovati za ogrevanje.
Ne gre se za to, da mora iti 70C v dvižni vod, temveč, da dela kotel s prenizko temperaturo.Saj je zalogovnik zadaj, da naj gori na polno, ne da se v kotlu drva "kuhajo".In pri 70C ne gori na polno.

Hanzi
Citat:Kaj ti varuje povratek (acc, avc, esbe, ladomat, oventrop)?
El. motorni ventili seltron v navezi s seltron regulacijo.Drugega kar bi lahko bilo na sistemu in bi opravljajo to funkcijo ne vidim.
Kaj sta acc, avc ?

Opisan problem (moj zgornji današnji post) velja za soseda, sem bil parkrat v kurilnici ko je kuril in vsa skupaj ugotavljala, kaj bi lahko bilo narobe, da dela kotel samo pri 70C, ne glede na to, za koliko je samson odprl vratica spodaj.
Mogoče ima tako zapacan izmenjevalec.
TDP je znana?
Nafilaj kotel z orehovimi lupinami (Vsaj vedro stresi ma zerjavico) ali pa suhimi smrekovimi vejami. Pa bo kotel šel.preko 70.
Kotel dela na polno tudi če je na 70.
Ker imaš povratek najbrž na okoli 60.
Avc, acc je tip pogona ki je najbližje peči.
Če je avc potem wdc regulira temperaturo.povratka, če je avc, ga nastavis direkt na njem.

Ga je pa nesmiselno dvigovati, samo zato da bos imel kotel na 80. Boš samo izgube povečal. Že tako sumim na TDP na 200+ in posledično.kar nekaj drv zleti skozi dimnik
nick101 Napisal:Črpalke mislim da so frekvenčne, torej se same nastavljajo.

Sebek
Citat:Na koliko imaš nastavljeno temperaturo povratka?
Ne vem, na koliko je nastavljeno.
Koliko je temp. dvižnega/povratnega tudi ne vem.
Vse to na seltron škatli (wdc20) pogledati/spremeniti ?

Ker imaš wdc20 regulacijo verjetno ona regulira temperaturo povratka, zato na njem poglej koliko je. Tudi za temperaturo dvižnega voda poglej na njo, saj imaš verjetno vremensko vodeno.

Izgleda, da boš mogel narediti domačo nalogo in dobro prebrati navodila te tvoje regulacije. Notri piše kako se pogledajo in nastavijo določeni parametri.

Sebek
Citat:Če želiš dvigni temperaturo povratka na 80°C, nimaš pa nobene potrebe za to, saj ti mora 70°C brez problem zadostovati za ogrevanje.
Ne gre se za to, da mora iti 70C v dvižni vod, temveč, da dela kotel s prenizko temperaturo.Saj je zalogovnik zadaj, da naj gori na polno, ne da se v kotlu drva "kuhajo".In pri 70C ne gori na polno.

Kotel tudi pri 70°C gori na polno, če je samson odprt do konca. Če se pa samson pri tej temperaturi zapre, ga najprej nastavi z verižico. Nastavi ga na 70°C in ko bo imela tudi peč 70°C naj bo zaprt in veriga napeta. Nato ga nastavi na 80-85°C in mora v peči goreti na polno.

Danes ko boš spet pri sosedu, poiščita navodila za regulacijo in jih skupaj preberita. Tudi na netu so, da bosta imela vsak svoje.

Hanzi
Citat:Kaj ti varuje povratek (acc, avc, esbe, ladomat, oventrop)?
El. motorni ventili seltron v navezi s seltron regulacijo.Drugega kar bi lahko bilo na sistemu in bi opravljajo to funkcijo ne vidim.
Kaj sta acc, avc ?

Opisan problem (moj zgornji današnji post) velja za soseda, sem bil parkrat v kurilnici ko je kuril in vsa skupaj ugotavljala, kaj bi lahko bilo narobe, da dela kotel samo pri 70C, ne glede na to, za koliko je samson odprl vratica spodaj.

Imaš z rdečo napisane odgovore. Najdi si navodila za wdc in jih preberi. Če bo potrebno tudi večkrat.
1 2
Iskanje po temi