Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Radiatorji so v takšni ne akumulativni hiši kot je ta precej zgrešena investicija!
Ampak nekateri bodo še vedno razmišljali in delali narobe, čeprav se "morda" celo zavedajo, da pljuvajo v lastno skledo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Upam, da si zaznal sarkazem.
Je pa res, da je bila ne dolgo nazaj točno taka tema na forumu.
Kako zvečer zmanjšati temperaturo s talnim?
Drugače kot z zračenjem, takim ali drugačnim, ne gre.
Pri radiatorjih še nekako gre.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 8
Teme: 2
Ocena:
0
Se kar razvija tale debata. Naj poudarim, da nisem expert oz. sem čisti laik na področju aktualne tehnologije oz. možnosti ogrevanja na trgu... Moram priznati, da je ta zalogovnik kar zanimiv, zanimiv je seveda tudi cenovno... Ena stvar pri vsem ostaja... Osrednji prostor bo grel toplovodni kamin. Višek toplote bo šel preko zalogovnika v ostale prostore. Kar se tiče talnega gretja... Nekako v mansardi z lesenimi tlemi ne vidim smisla - popravite me, če narobe mislim. Malo razmišljam v naslednji smeri, tudi s strani investicij.... Kupim ustrezen zalogovnik (potopljen bojler v zalogovniku???) in TČ (on/off), ki je na spodnji meji za ogrevanje hiše. Cevi za vodo potegnem tako, da upoštevam vse komponente ki jih bom imel v finishu. Za romantiko in začetek dam v dnevno sobo in kuhinjo navaden kamin, ki ga uporabljam sedaj (kasneje toplovodni). Razlog za TČ je zgolj v tem, da če mi ostane kakšen peni in si morda omislim kakšno zimsko dopustovanje, se nekako lahko zanesem na TČ, da mi drži neko minimalno temperaturo v bajti, ko me ni. To je tudi eden od razlogov, da sem TČ vključil v sistem.
lp in hvala za dogovore, Primož!
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Samo za namen zimskega dopusta nabavi 2-3 el. radiatorčke s termostatom. Samo za ta namen nabavljati TČ je vrhunski nesmisel.
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Ali pa v zalogovnik montira električni grelec.
Je pa res, da če bo imel toplotno kaj veliko kamina nebo kuril. Sploh pa ne v taki zimi kot je bila do sedaj. To toplotna lepo oddela.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Jerebp
Morda se motim, toda tvoj način pisanja mi da misliti, da trolaš.
Če temu ni tako, se globoko opravičujem.
Ni vse črno kar je belo.
Objave: 8
Teme: 2
Ocena:
0
Nisem veliko po forumih in če sem iskren ne vem kaj oomeni izraz “trolat”. Z družino si ustvarjam dom, nisem multimiljonar a v osnovi vem kaj hočem od doma. Kot pa sem že napisal: Idejo imam, nisem pa na tekočem z trenutno tehnologijo na trgu in bi se rad malenkost ozavestil, da me ne pelje vsak scat. Zato sem temo odprl. V glavnem... Malo razmišljam... V neakumulacijsko hišo bi z talnim gretjem vnesel akumulacijsko ogrevanje (no vsaj malo). To verjetno pomeni, da bom moral v zimskih dneh tudi v dopoldanskem času vzdrževat temperaturo talnega gretja in s tem prostorov, da ne bom prišel v mrzle prostore (prostori kjer ni kamina). Če dopoldne ne bom vsaj malo ogreval, bom le počasi dvignil temperaturo z talnim. Gledam bolj teoretično... Saj konec koncev sta talno gretje in zalogovnik oba v neki meri akumulatorja toplote. Če skrbim za zalogovnik in v njem vzdržujem temperaturo, potem mi radiator zelo hitro vzpostavi željeno temperaturo v otroških sobah zgoraj (ko pozimi po celem dnevu ob 17-ih pridemo v hišo). Če sem odkrit sem sprva imel v mislih tudi sončne kolektorje. A sem malo v dvomih, da kamin (10kW voda + 3kW prostori) ne bo dovolj in bomo zmrzavali. Že še kaj napišemo, ko mi spet kakšna nora ideja pade na pamet.... Recimo kako je z ploščatimi kolektorji pozimi, če se vanj upre sonce... Dajo sploh kaj od sebe?
Objave: 678
Teme: 1
Ocena:
3
jerebp
Mislim, da si malo pomešal vrstni red prvo razmišljaj o osnovnem ogrevanju nato o dodatnem to je kaminu.
Hiša do hiše so si različne po načinu in velikosti ogrevanja.
Današnje novogradnje opečna gradnja 30 cm: izolacija 20 cm, tlak pritličje 10 cm, mansarda podstreha 30 cm in stavbno pohištvo troslojna okna niso isto kot tvoj način gradnje.
Če misliš graditi leseno hišo iz brun + izolacija se boš karikiram lahko ogreval s svečo.
Najprej razmisli koliko močan ogrevalni sistem potrebuješ, ki ti bo ogreval prostore na željeno temperaturo z čim manj stroški in dodatnim delom. Za tisto ugodje in dušo pa postaviš v dnevni prostor kaminsko peč.
Vsak sobni termostat pa ima možnost izključitve osnovnega ogrevanja kadar se boš grel z kaminom.
Sam imam radiatorsko ogrevanje in občasno v dnevni sobi zakurim kaminsko peč, ta mi ogreva takrat pol hiše.
Ocena:
49
Razlika med toplozračnimi kamini, kaminskimi peči ... in toplovodnim kaminom, je podobna razliki med avtom in kaminom. Neprimerljivo, čeprav mogoče izgleda, da gre za enako stvar.
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Objave: 678
Teme: 1
Ocena:
3
franci daj se ti raj presel nazaj na ivt tam je še precej kost za oglodat, če bi na drugih ogrevalnih napravah tolk glodal bi jih že vsi spluval!
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Pri toplovodnem kaminu ni pregrete okolice kamina. Nekaj seva skozi šipo in to je to. Ostalo gre preko ventila direkt v talno. Zalogovnika nimam in zaenkrat tudi ne vidim smisla, da bi ga imel, ker potem bi moral fajn v dnevni kuriti, da bi futral zalogovnik in še talno zraven.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Torej estrihe ogrevaš z vodo, ki ima temperaturo koliko stC?
Ocena:
49
Kolikor nastimaš mešalni ventil, termo glavo...
Talno poje kolikor hočeš. Mnogo več, kot pridela kamin.
Objave: 394
Teme: 0
Ocena:
0
Zdravapamet: bolj ko vas spremljam lahko mirno recem, da med nakladacem in kvazi mojstrom tudi NE. Vi ste slednji, glede na vse prebrano. Zelo dobro znate trositi strah, naivnezi najbrz nasedejo. Niste nic posebnega, glede na vas 'asortiman' storitev, se pa vsekakor nosite tako. Upraviceno? Dvomim.