PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja dimnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

forum prebiram že dlje časa in je vsekakor poln koristnih nasvetov, ki so mi do sedaj pomagali rešiti kar nekaj dilem. Ker podobnega problema do sedaj na forumu nisem našel, se tokrat obračam na vas z lastno temo.
Radi bi namreč vgradili kotni kamin v dnevni sobi, ki se nahaja v srednjem nadstropju stanovanjske hiše. Ker v dnevni sobi ni dimnika, je za nas najboljša varianta postavitev dimnika na zunanji strani hiše. Dimnik bi stal v kotu (objemali bi ga dve steni), torej moram narediti samo še drugo polovico "škatle" za dimnik. Uporabil bi enojne inox cevi izolirane najprej s slojem keramične volne, nato še 40 mm kamene volne, da bi bila "škatla" oziroma jašek dimnika do konca napolnjen z izolacijo. Glede na izbiro materialov, ki so na voljo me zanima, ali je ena izmed opcij za izdelavo jaška tudi ytong? Noga dimnika bo namreč na balkonu, zato temelj za kaj težjega ni mogoč.

Za vaša mnenja se vam že v naprej zahvaljujem.

Lp,
Matej

prilagam še skico

<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/2n/8d/2fJlH5dI/20181119111219.jpg">http://shrani.si/f/2n/8d/2fJlH5dI/20181119111219.jpg</a><!-- m -->
Če želiš imeti narejeno po pravilih boš zato moral kupiti celoten dimniški sistem.
Ta sistem mora imeti certifikat in izjavo o skladnosti.

Enoslojni inox je namenjen za sanacije obstoječih dimniških jaškov in priključitev kurilne naprave na dimnik. Večji proizvajalci dimnikov sploh nimajo certifikata, kjer bi bila enoslojna inox cev v kompletu z dimniškim plašču in izolacijo. To govorim za kompleten dimniški sistem.

Pri troslojnem inox dimniku, ki poteka znotraj objekta in gre skozi vsaj eno požarno cono oz. etažo, mora biti takšen dimnik celoten tudi v požarnem jašku. Požarni jašek za obstoječ dimnik pa lahko narediš iz siporeksom debeline 12 cm.

Ytong pa drugače sploh nima certifikata za dimniški jašek oz. dimniški sistem.

Če pa nočeš delati po zakonu in nimaš dimnikarja pa lahko narediš praktično kar te je volja. Na tvojem mestu bi jaz postavil troslojni inox dimnik na zunanjo steno oz. fasado ali zidan dimnik v hišo pa imaš mirni spanec.
Zdravo, hvala za mnenje. Sem kar opustil idejo o enoslojni inox tuljavi. Po pravici povedano nisem niti gledal specifikacij keramičnih dimniških sistemov, saj sem imel občutek, ko gledam dimnike, da gre za precej večje teže. Glede na to, da bi potrebovali dimnik višine 6 m +- nekaj cm sem preveril težo Ekoker sistema in vse skupaj tehta cca 600 kg. Glede na to, da bi težo plašča prenašala dva balkona oziroma plošči bom verjetno iskal rešitev v tej smeri. Ob upoštevanju statikovega mnenja,seveda.
Varianta s trislojnim inox dimnikom je pač zadnja varianta, ki vem, da je izvedljiva.

Še enkrat hvala in lp

Matej
Si bom izposodil temo.

Urejam si manjšo delavnico, v kateri bi želel postaviti tudi manjšo pečko (kaj v stilu t.i. gašperčka), glih toliko, da bi lahko ogrel 25m2 prostora, oz. mogoče skuhal kak kotel žganja. V uporabi bi bilo približno 10-15x na leto, vsakič po zgolj nekaj ur.

Ker se mi zdi nesmiselno za to komplicirat in dajati preveč denarja, me zanima, če bi bila ta rešitev primerna.

Kupil bi železne cevi nekaj takaga:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://trgovina.ziveks.si/972-thickbox_default/cev-dimna-fi-12100-rjava.jpg">https://trgovina.ziveks.si/972-thickbox ... -rjava.jpg</a><!-- m -->

Od kurišča, do plate, bi bile samo cevi, tako da dimnik sam tudi grel prostor. Nad plato pa bi sezidal dimnik iz betonskih zidakov za dimnik (bi jih dobil zastonj), ter speljal skozi streho.

Skica je v priponki.
Ali je taka varjanta (varnostno) sprejemljiva?

Priložene datoteke
.jpg   Dimnik.jpg (Velikost: 45,62 KB / Prenosi: 743)
Kakšeno mnenje? Smile
BikeMan,
nekaj sem jih videl. Delujejo, saj se vrata odpirajo in prihaja svež zrak v delavnico. Ni pa za dolgo časa, brez zračenja.
Požarno varnostno ni. :?
Na prehodu skozi AB ploščo daj tervol.
Lep pozdrav
Hvala.
3 vrata so domače izdelave, tako da že tam pride nekaj svežega zraka zraven...no ma za vsak primer lahko dam še detektor zraven.

To s tervolom mi ni čisto jasno...
Delal dimnik bo, je pa to čist sfaljeno. Čiščenje bo problem, kondenz bo problem. Naredi dimnik do tal in spravi dimnik iz kaminske peči pod stropom v dimnik pod 90° in boš imel narejeno tako, kot mora biti. Čiščenje bo lažje, kondenz ti ne bo nagajal. Kot predlagano se ti bo uscalo direkt v kaminsko peč Smile
Hm, torej kako točno bi naredil tisti del, ko pride cev pod stropom v zidani dimnik? Torej bi mogel cev na tistem delu prekinit, da bi kondenz in saje padale navzdol proti vratcem?
Po PSu se priklop na stropu rešuje tako, da dimnik zaključiš na zgornji plošči tako kot mora biti (se pravi spodaj kondenčni lonček, čistilna vratca, in v takšnem primeru najbolje 45st T-kos. Potem iz T-kosa spelješ navzdol 45st koleno, še ena čistilna vratca (načeloma lahko tudi na kolenu) in potem na stropu zaključiš z rozeto, enako kot bi imel klasičen dimnik kjer imaš priklop na steni.

Bi pa načeloma zgornji del moral bit izoliran, tako da se takšne zadeve običajno delajo s suhomontažnimi dimniki in so vse prej kot poceni, ker je s priključki največ dela (vratca, tkosi, suhomontažna kolena, dve talni konzoli...)

Najceneje je zidano, če ti ni problem tistih 32x32cm prostora, lahko ga pelješ tudi zunaj ob steni, spodaj lonček, vratca, in klasičen 90st priklop, ga lahko postaviš tudi čisto pod strop da ti bo priključna cev še malo grela prostor.
Iskanje po temi