PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Težave z ogrevanjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Imam težavo in sicer nekaj radiatorjev v stanovanju ne greje.
Sistem je visokotemperaturni, peč uplinjevalna + zalogovnik, voda ima v zalogovniku cca 65° celzija. Tlak vode v sistemu je cca 1,5 bar. Koliko je je tlak v raztezni posodi ne vem.

Sistem direktno ogreva cca 15 raditorjev (dve stanovanji + garaža). Večina je krmiljenih z termostatskimi glavami FAR (razen lojtre v kopalnici in enega radiatorja na hodniku).

Sistem je prezračen, do nekaj dni nazaj so brez težav delovali vsi radiatorji.

Težava nastane v enem stanovanju (ostali radiatorji grejejo BP).

Včeraj opazim, da dva radiatorja ne grejeta. Eden ima tremostsko glavo, drugi ne.
Ostali radiatorji na tej veji grejejo (lojtra v kopalnici + 2 s termostatskimi glavami).

Razloga ne najdem, kaj sem že pogledal včeraj:
- premigal sem igle ventilov, kjer ni toplo, igle gredo brez težav (ventili so montirani cca mesec) - tople vode ni
- na tej veji imam razdelilec na 5 radiatorjev, razdelilec žari, zaprl sem dovode in odvode do 4 radiatorjev, razen do enega ki ne greje.... ta še vedno ne greje
-odzračil sem vse radiatorje na tej veji, na vseh dobim vodo brez mehurčkov

Danes zjutraj še eden od radiatorjev na tej veji hladen (greje samo še lojtra in eden radiator z termostatskim ventilom).

Dejstvo je da voda skozi te radiatorje ne zaokroži, odvod je gotovo odprti (ker pri odzračevanu priteče voda)

Kaj še sumim:
- ali so ventili zanič / zaštekali /zabiti z umaznijo?
- tlak zraka v rastezni posodi prenizek?

Najblj sumljiv mi je ventil (takšnega imam samo na 4 radiatorjih v stanovanju, trenutno je topel samo eden od njih, čeprav je glava nastavljena na 5, črpalka deluje)... prilagam sliko... ima kdo še kakšno idejo?
Hvala in LP

Priložene datoteke
.jpg   ventil.jpg (Velikost: 117,22 KB / Prenosi: 1429)
.jpg   2.jpg (Velikost: 60,28 KB / Prenosi: 1427)
Sam sem imel podobno težavo in sicer nisem dobil vroče vode v kopalniški radiator, vse odzračeno, vsaj tako sem mislil..rešitev je bila, ko mi je monter odvil cev na radiatorju in tako odzračil radiator, teklo je cirka 4 sekunde, potem pa je počilo ven dva velika zračna mehurčka..sedaj je ok..
Enako je bilo pri meni. Po izpustu večje količine zraka je celo odzračevalni lonček pričel delovati.
Ni mi jasno na kak način bi sicer zrak lahko prišel v sistem...pa vseeno bom poskusil še to.

Se pravi najbolje da odvijem odzračevalni ventil komplet iz radiatorja in tako odzračujem?

Če ste imeli takšne težave ali ste to naredili pri vsakem raditorju ki ni grel?

LP in hvala.
Za božjo voljo, ne odviti kompletnega odzračevalnega sistema! Samo delno odvij vijak ali popusti pokrovček avtomatskega lončka. Sam sem na najvišjem radiatorju delno odvil matico gornjega ventila. Prej podstavil večjo posodo, naokrog pa brisače. Zrak je butnil ven, počakal sem, da se je pojavila voda, hitro sem nazaj pritegnil matico. Iz avtomatskega lončka je potem začel pihati preostali zrak. Seveda se odzračuje prav vsak radiator, pri ugasnjeni črpalki. Ko pritisk pade, dofilaš vodo in ponavljaš vajo, dokler gretje ne deluje. Včasih kar traja. Je ekspanzija dobra?
Sem storil naslednje:
-ugasnil črpalko
- na razdelilcu sem zaprl vse radiatorje razen enega ki ne greje
- na spodnjem delu radiatorja sem odprl čep (seveda ne do konca, toliko da sem iztočil cca 1l vode)
- ponovno sem odzračil na vrhu, ni zraka, pretočil cca 0,5 litra vode

Še vedno ne greje, je pa cev od povratnega voda topla, se pravi da tišči vodo not skozi povratni vod in ne skozi tistega kjer bi moglo it...

Kako odzračit konkretno (ne preko tistega ventilčka) da nimaš poplave v stanovanju?

ŠE vedno menim da je ventil ali hin ali pa zmašen tlačni vod

Vse je novo na tej veji + peč + zalogovnik + ekspanzija...od zagona je delalo brez težav cca 1 mesec.

LP
Če je vse novo, bi jaz poklical monterja, ki ti je to delal..sam nekaj na pamet delat ni pametno..pri meni je odzračil tako, da je najprej zaprl dovod vode v cevi v dotični radiator, odvil ventil radiatorja, na cev namesti zalivalno cev z drugim koncem cevi v banji, potem pa odprl dovod vode v radiatorski cevi, da je teklo..skozi samo luknjico je tudi meni voda tekla brez zraka..je pa ta radiator najvišje ležeči radiator..tako pa sem videl, da je bilo kar nekaj lufta v sistemu..tudi vse novo, peč, raztezna, zalogovniki itd...
@mlesko14
Je na veji vgrajen nepovratni ventil? Je pravilno obrnjen?Deluje?
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=nepovratni+ventil+za+centralno&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiP-MzOlYHfAhVSKFAKHXawAf4QsAR6BAgEEAE&biw=1680&bih=908">https://www.google.si/search?q=nepovrat ... 80&bih=908</a><!-- m -->
Gravitacijska zapora je, vse je bilo odračeno in je do pred 3 dni delovalo OK (1 mesec je delovalo brez težav).

Ne vidim neposrednega vzroka kaj se je spremenilo.

Monter OK...danes je nedelja..in bi človek rad imel toplo.
peetras Napisal:Če je vse novo, bi jaz poklical monterja, ki ti je to delal..sam nekaj na pamet delat ni pametno..pri meni je odzračil tako, da je najprej zaprl dovod vode v cevi v dotični radiator, odvil ventil radiatorja, na cev namesti zalivalno cev z drugim koncem cevi v banji, potem pa odprl dovod vode v radiatorski cevi, da je teklo..skozi samo luknjico je tudi meni voda tekla brez zraka..je pa ta radiator najvišje ležeči radiator..tako pa sem videl, da je bilo kar nekaj lufta v sistemu..tudi vse novo, peč, raztezna, zalogovniki itd...

Lojtra, ki je najvišje ležeči radiator je topel od vrha do podna...
Na odzračevalne ventile radiatorjev nekako namesti vrtno cev, ter jo spelji v nek odtok. Potem pa dolivaj vodo v sistem. Skozi radiator ti naj steče kakih 10 - 20 litrov vode čim hitreje. to ti bo morebitni zračni žep premaknilo, ali pa tudi kakšno umazanijo v ventilih odplaknilo.
Sem se namatral in naredil takole:
-zaprl sem vse povratne vode na razdelilcu, prav tako sem lepo po vrsti odpiral tlačne vode na tistih radiatorjih, ki niso greli
- na radiatorje sem priključil vrtno cev na mesto, kjer je drugače čep za odzračevanje
- raztezno posodo sem ločil od sistema (Zaprl ventil)
- v sistem sem spustil vodo pod pritiskom cca 3 bar
- skozi vsak radiator ki ni grel je steklo vsaj 20 litrov vode, med tem sem odpirl in zapiral oba ventila da bi pomagal odstraniti potencialno umazanijo

Po končanem postopku zaenkrat vsi radiatorji grejejo...upajmo da je problem rešen

Hvala z pomoč in ideje.

LP
Pozdravljeni!

Si bom sposodil temo.

Dnevno sobo, ki ima 25m2, višina 2,4m, srednja izolacija, se temperatura vzdigne do 20'C. Notri sta dva radiatorja. 1400x600 + 1000x600 jugotherm. Radiatorja sta oba vroča, tako da greje super ampak sta premajhna za tako velik prostor.

Zamenjal bom radiatorja in me zanima kakšna. Ali K22 1600x600 ali K22 1800x600?

Hvala za odgovor!
Prosim?
Daj balkonska vrata zapri.
Jaz imam v dnevni (jedlinici, in kuhinji vse v enem) 22+ stalno pa imam v teh dneh en manjsi radiator obcasno odprt(termostatska glava). DV je nekje med 40-45, pumpa dela nekaj ur dnevno.
Kaj za vraga boš naredil.ti, ko bo zunaj -18, (kot je bilo ja današnji dan lani)
Če tebe skrbi, kok šele mene!
1 2
Iskanje po temi