PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje sanitarne vode - koliko stopinj

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V najslabšem primeru (spodaj 15°, zgoraj 40°) mi do zgornjih 45° pogreje nekje v 1h. Nazivno ima bojler 285L volumna.
bozgom Napisal:Če imaš cirkulacijo pod estrihom in poleg talno ogrevanje so izgube logično precej manjše. Če pa se ogrevaš z radiatorji in poteka cirkulacija po steni od kleti do mansarde je pa slika povsem drugačna. Preko noči imam izklopljeno ogrevanje sanitarne vode pa pade temperatura vode iz 44°C na tam 36°C v tam 10 urah zgolj zaradi cirkulacije. Cirkulacija poteka termosifonsko in so take izgube kljub temu, da imam povratek skoraj do konca priprt. Če ga odprem do konca je bojler prazen (pod 40°C) v 4..5 urah.

Drugače pa- za eno tuširanje pade temperatura v 300 l zalogovniki za 0,5°C do 1°C (ali se tuširam jaz ali gre pod tuš hčerka). Tako da- bojler segret na tam 44°C mora brez problema zadostovati za dnevne potrebe in 4 tuširanja (če odmislim cirkulacijo).

Jap, se strinjam. Moja recimo gre nekaj po steni nekaj pod talnim ... Cirkulacijo sem vklopil zdaj samo 3x1h na dan, da ne gre preveč v prazno.

Itak ugotavljam, da ta cirkulacija je bolj tako ... Pač počakaš tistih 10 sekund. Saj ne vem, a bolj obremenujemo okolje s cirkulacijo ali s tem, da vmes stočiš xx litrov vode mimo. Smile
Pri nas se vsekakor splača gonit cirkulacijo, ker imamo vodo nenormalno drago. Na leto nas pride voda precej dražje kot vse ogrevanje+SV+hlajenje.
Zato pridno gonimo cirkulacijo 24/7. Obtočna itak ne porabi skoraj nič, ker je termostatska in se vklopi le toliko za par sekund, da vzdržuje 40°C v krožnem vodu. Povečana poraba je le zaradi izgub v ceveh (ki to pozimi sploh niso).
Na najbolj oddaljeni pipi sem se kar načakal, da je pritekla topla, preden smo imeli stalno cirkulacijo.
Tudi pri meni bo treba nekaj narediti... pomoje zlijem 10l vode stran da priteče vroča. Problem je razbijat stene in vgrajevat dodatno cev za cirkulacijo....

drugač pa , največ prihraniš brez cirkulacije in z uporabo najbolj oddaljene pipe.
Odpreš vodo, se začneš umivat, ko si že umit priteče mlačna voda ... :lol: :lol:
Glede cirkulacije se tudi samo odločam. Samo imam tako kratke vode (cca. 6 m) do vseh porabnikov, da ne vem, če je smiselno. Odgovora pa spet ne najdem. Škoda mi je pa teh izgub za toplo vodo, če vse skupaj ni potrebno.
Vse bo izvedeno s plastiko, tako, da to je že pridobitev za izgube v ceveh. Potem bomo cevi še izolirali in pa nahajajo se v toplih tleh, ker bo talno gretje.
Veliko jih sicer reče, da se cirkulacija naredi, ne glede na to ali jo boš uporabljal ali ne, strošek cevi ni velik, kasneje je večji problem to narediti. Po drugi strani mi pa en in isti govori in prodaja, kako ni dobro imeti slepih vodov v inštalacijah, potem pa v naslednjem stavku reče, da če cirkulacije ne boš rabil, jo boš pa zaprl. Big Grin
Kako dolge vode pa kaj imate tisti, ki imate probleme s čakanjem na toplo vodo? in kakšna je izvedba vodovoda (cevi, izolacija, kje so cevi, itd.)?
Potegneš cirkulacijo in jo nikoli v življenju ne uporabiš ali priklopiš.
Jaz že imam tako.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ok. Rešeno. Big Grin
Predvidevam, da jo imaš zaprto z ventilom?
V bistvu ne. Vod gre v zgornjo kopalnico obrnit, v kotlovnici pa je čep gor.
Do kopalnice je, čez prst, 10 m, voda pride v 10 sekundah. Tako da se nam ne zdi potrebno hladiti bojlerja zaradi tega.
Do kuhinje je pa itak samo skozi plato, tako da je tam topla praktično takoj, ko pipo odpreš.
V bistvu je odgovor zelo enostaven. Naredi, če bi rad imel takoj toplo vodo na pipi. Krajša linija pomeni tudi manj izgub.

V letu zagoniš toliko energije za brez veze, da se ti res ni potrebno ukvarjati s takimi malenkostmi.
Odvisno od keša. Če ga je dovolj, se res ni za sekirati.
Cirkulacija da/ne je potreba pogledati celovito, ne le z vidika porabe energije. Po meritvah eno segrevanje bojlerja porabi 0,87 kWh elektrike. Kubik vode pa me stane točno 2€ (voda+kanalščina+kaj vem kaj še vse) oz. toliko kot 18 kWh elektrike ali toliko kot 20 segrevanj bojlerja. Če imam krožni vod zaprt imam dovolj enkratno segrevanje 300 l bojlerja. Če pa je krožni vod odprt pa imam povprečno dva segrevanja bojlerja vsak dan.
Sedaj je le vprašanje, koliko vode spustim v odtok, ko čakam na toplo vodo in kolikokrat na dan se to zgodi. cev za vodo preseka 1/2" vsebuje 0,22 l/m vode. Ob 10 m povezavi moram spustiti najmanj 2,2 l vode ob vsakem odpiranju pipe (nekaj toplote iz vode se porabi za ogrevanje cevi, zato je količina realno večja). Če se pipa na pllno odpre npr. 10x dnevno (nekajkrat se odpre tako, da je voda v cevi še topla) potem je to 22 l vode dnevno oz. 440 l v 20 dnevih.
Če imam zaprt krožni vod prihranim 1,5€ mesečno.
Hehe, @bozgom. Mislim, da imam praktično identičen sistem in potrebo po dogrevanju v primeru vklopljene cirkulacije. S tem da jaz povprečno moram izpustiti cca 3-4l vode.

Nikoli pa nisem računal, koliko me pride m3 vode.
cheba Napisal:V letu zagoniš toliko energije za brez veze, da se ti res ni potrebno ukvarjati s takimi malenkostmi.
Po pravici povedano me ne zanima, koliko vode bomo stočili iz naravovarstvenega vidika, ampak na cirkulacijo gledam samo kot na udobje, če bi se izkazalo, da bi jo rabil. Pa bojlerja ne bi rad hladil za brezveze. Spet ne iz vidika €, ampak zato, ker mi je škoda časa, ki ga ogrevalni sistem porabi za dogrevanje vode, ki se je shladila za brezveze, če bi lahko brez cirkulacije bolje ohranjal temperaturo vode v bojlerju.
Škoda časa? Saj ga ne izgubiš ti, ampak ogrevalni sistem. Če te ne zanimajo EUR in če ti je vseeno z vidika naravovarstva, potem ne vem, zakaj se sprašuješ da ali ne. Smile
Eko bio najebe v obeh primerih. Enkrat eno, drugič drugo. Tako da ni neke razlike.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi