24.11.2018 ob 09:32
ampak pri nekem recimo izoliranem objektu, kar ponavadi objekti so, pri talnem ogrevanju, so tla kvečjemu 2-3 stopinje toplejša od zraka - v precej hudi zimi, drugače še manj od tega.

Fery Napisal:Ne vem sicer, kaj ima parket s teorijo dvižnih vodov, ampak..
Lahko vzdigneš temperaturo kolikor hočeš. Pomembna je zračna vlaga. Če imaš to pod kontrolo, je vse ok.
sassapo Napisal:Praviloma radiatorsko gretje bolj negativno vpliva na parket kot talno, ker je zrak zaradi višje temperature grelnega telesa bolj izsušen.Ne vem, če to najbolj drži. V zraku je neka absolutna količina vode. Glede na temperaturo ta ista voda predstavlja večjo ali manjšo relativno vlago. Torej, ko pride topel zrak iz radiatorja ima manjšo relativno vlago. Ko pa se zrak od radiatorja začne oddaljevati mu temperatura začne padati ter hkrati rasti relativna vlažnost. Največja relativna vlažnost zraka bo na najhladnejšem mestu v prostoru= ob tleh (pri radiatorskem ogrevanju). Ob tem pa je absolutna količina vode v zraku vedno enaka.
akulp Napisal:Ne vem, moja hiša ima 3-slojna okna (les-alu, uw<=0,9), 13 cm grafita pa zdaj, ko imam talno v pritličju imam nastavljeno na 21 sobno temp. (toliko tudi je),Cist tko iz firbca...a je ta podatek za temperaturo DV 28,5 stC iz WDC -ja ali iz dejanskega termometra na cevi?
DV je v tem trenutku, ko je zunaj 4,5stC na 28.5 stC
Kar pomeni, da bi nekako štimalo.
Parketar: "cevi=dv imajo 2-3 stopinje več kot tla" - Torej v mojem primeru imajo tla 25,5
In po tem, kar praviš ti (sobna+ reciva 3stC) = temp. tal 24.
Bom za štos izmeril. Nimam sicer digitalnega termometra, ampak recimo da bo analogni, tisti "starodobni" pokazal vsaj neko razliko zrak-tla.
nekakbošlo Napisal:akulp Napisal:Ne vem, moja hiša ima 3-slojna okna (les-alu, uw<=0,9), 13 cm grafita pa zdaj, ko imam talno v pritličju imam nastavljeno na 21 sobno temp. (toliko tudi je),Cist tko iz firbca...a je ta podatek za temperaturo DV 28,5 stC iz WDC -ja ali iz dejanskega termometra na cevi?
DV je v tem trenutku, ko je zunaj 4,5stC na 28.5 stC
Kar pomeni, da bi nekako štimalo.
Parketar: "cevi=dv imajo 2-3 stopinje več kot tla" - Torej v mojem primeru imajo tla 25,5
In po tem, kar praviš ti (sobna+ reciva 3stC) = temp. tal 24.
Bom za štos izmeril. Nimam sicer digitalnega termometra, ampak recimo da bo analogni, tisti "starodobni" pokazal vsaj neko razliko zrak-tla.
bozgom Napisal:sassapo Napisal:Praviloma radiatorsko gretje bolj negativno vpliva na parket kot talno, ker je zrak zaradi višje temperature grelnega telesa bolj izsušen.Ne vem, če to najbolj drži. V zraku je neka absolutna količina vode. Glede na temperaturo ta ista voda predstavlja večjo ali manjšo relativno vlago. Torej, ko pride topel zrak iz radiatorja ima manjšo relativno vlago. Ko pa se zrak od radiatorja začne oddaljevati mu temperatura začne padati ter hkrati rasti relativna vlažnost. Največja relativna vlažnost zraka bo na najhladnejšem mestu v prostoru= ob tleh (pri radiatorskem ogrevanju). Ob tem pa je absolutna količina vode v zraku vedno enaka.
Pri talnem ogrevanju pa je najmanjša relativna vlažnost ob tleh in najvišja nekje na 2/3 višine prostora- pač podobno kot poteka toplotni profil po višini (v obliki črke S).
Zrak pa lahko sprejema dodatno količino vode le tako dolgo, dokler relativna vlažnost ne doseže 100%. Iz gornjega razmišljanja je mogoče potegniti zaključek, da bo ob enaki temperaturi zraka v prostoru talno bolj sušilo parket kot pa radiatorji. A ker se povprečna relativna vlaga v prostorih giblje med 40 in 60% zrak lahko vedno sprejema dodatno vodo in po mojem ni nobene razlike. Parket se suši v obeh načinih ogrevanja.
Popson31 Napisal:Jaz sem krivuljo nekak zadel ze pred temi nizkimi T, pred par dnevi sem jo se malo prenastavil in ugotovil da za zeljenih 21stc hisa potrebuje pri zunanjih 5stc 24 dviznega voda. Povratni je okrog 22. S to krivuljo bo pri -10 T vtoka 32stc, ce bo zadostovalo nevem, ce ne bom krivuljo malo dvignil. Se pa v hisi ne zivimo, notranjih pribitkov skoraj ni, je pa v teh dneh bilo kar nekaj sonca, ki ocitno naredi svoje. Vecina oken je proti soncu, razen enega, ki je na sever. Pa verjetno tud na gosto polozeno talno vpliva na to, da je T vtoka malenkost nizja.