Se pravi vsi imate montirano zgolj dušilec PRED razdelilno komoro, potem pa nič več? To lepo zaduši hrup rekurperatorja, ampak kaj pa hrup/zvoki med prostori...
Jaz namreč sedaj naročam materijal, pa razmišljam da bi po razdelilcu še ekstra na 75mm cevi dal dušilce. Pač dovodi so do komore oddaljeni 5-10m, odvodi pa celo samo 1-5m in se mi zdi da bo brez tega dodatnega ukrepa zvok med prostori vsaj malo uhajal..
Gledam sicer poceni dušilne cevi od europlasta 10m za 25€(volna pač štrli ven, bi z aluminijevim lepilnim trakom polepil) in ne tiste od Heliosa, ki so 50€ za 1m...
Lonsarg Napisal:Se pravi vsi imate montirano zgolj dušilec PRED razdelilno komoro, potem pa nič več? To lepo zaduši hrup rekurperatorja, ampak kaj pa hrup/zvoki med prostori...
Jaz namreč sedaj naročam materijal, pa razmišljam da bi po razdelilcu še ekstra na 75mm cevi dal dušilce. Pač dovodi so do komore oddaljeni 5-10m, odvodi pa celo samo 1-5m in se mi zdi da bo brez tega dodatnega ukrepa zvok med prostori vsaj malo uhajal..
Gledam sicer poceni dušilne cevi od europlasta 10m za 25€(volna pač štrli ven, bi z aluminijevim lepilnim trakom polepil) in ne tiste od Heliosa, ki so 50€ za 1m...
Po mojem nima smisla. Prezračevanje se v sobah minimalno sliši samo na maksimalni stopnji (3 stopnje pri Paul Novus), večinoma časa (95%) pa deluje na 1 in 2 stopnji, takrat pa je neslišno. Odvod je manj slišen od dovoda, pri nam pa je najbljižji dovod (2 cevi) samo 4m od razdelilne komore in ne opazim razlike napram najbolj oddaljenemu...
Montirate dušilce med rekuperator in komoro ali med rekuperator in izhodne/vhodne cevi?
Enetsi piše med rekuperator in komoro,
navodila za Zehnder: Install a silencer of at least 1m straight directly onto the supply and return air connections.
Hvala
Med rekuperator in razdelilno komoro, Zehnder mislim da ima enako (suply and return connections sta dovod in odvod na rekuperatorju). Od razdelilca naprej bi moral dušiti vsako cev posebej, kar si težko predstavljam.
Za dušilec rekurperator->komora sem tole našel poceni europlast cev:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.e-stacuna.si/sl/izdelek/toplotna-zvocna-izolirana-al-cev-fi127mm-l-10m">https://www.e-stacuna.si/sl/izdelek/top ... 27mm-l-10m</a><!-- m -->
sploh ker ga je 10m in ga bom par m porabil še za speljat dovod od zunaj do rekurperatorja (je čisto dovoljšna toplotna izolacija).
Dodatni mali dušilci na vsako cev posebaj pa bi dal isto zadevo, zgolj malo tanjšo:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.e-stacuna.si/sl/izdelek/toplotna-zvocna-izolirana-al-cev-fi102mm-l-10m">https://www.e-stacuna.si/sl/izdelek/top ... 02mm-l-10m</a><!-- m -->
Se pa zavedam, da bi to konkretno štrlelo vsepovsod. Tako da če res pravte da ne slišite ko nekdo seksa iz ene v drugo sobo potem raje ne bi kompliciral s tem
Saj cevi niso povezane - iz razdelilca gre vsaka cev (ali dve) do vpihovalne ali sesalne komore v posameznem prostoru in se tam zaključi. Vse skupaj je pri meni v spuščenem stropu nad knaufom, kje boš imel ti razpeljano?
Ja saj zvok pride od ene sobe do razdelilne komore in se potem lahko iz te komore odbije do vseh drugih sob, vezanih na isto komoro. Odboj v razdelilni komori sicer res ni ekvivalent direktni cevni povezavi, ampak da se ne bi slišalo nič ... Zakaj se potem daje dušilec med rekurperator in razdelilno komoro, če pa se kao v komori vse izgubi...
Je pa po drugi strani res, da so vsi cevni razvodi iz komore vodoravni en do drugega in se mora zvok pravokotno odbiti, če hoče iz ene cevi preko komore v drugo cev vstopiti. Če ti praviš da ne slišiš ti verjamem, bom montiral zaenkrat brez, drgač pa porežem 75mm cevi in dodam še dodatne dušilce, če se izkaže da se sliši.
Pri meni bo drgač razporejeno čez več prostorov v kotu, največ "robe" bo v kuhinji nad omarcami. Skratka tak kanal iz knavfa, recimo 30x40, morda nad omarcami celo kar z iverko belo zaprem celo odprtino...
Vprašanje glede dovodov in odvodov:
Rekuperator bom imel na hladnem podstrešju. Mašina, komore, cevi bodo izolirane, izdelana bo nekakšna "izolirana soba".
Mora biti dovod/odvod v celoti v izoliranih ceveh? Predvidevam, da je ok, če cevi na hladnem podstrešju niso izolirane in dam izolirane samo na delu, kjer preidem v izolirano sobo za rekuperator.
Odvisno od pogojev - bolj kot je hladno na podstrešju in večja kot je razdalja neizoliranih cevi, večje so izgube. Pozimi bi znal bit problem tudi kondenzacija zaradi temperaturne razlike...
Lonsarg Napisal:Se pravi vsi imate montirano zgolj dušilec PRED razdelilno komoro, potem pa nič več? To lepo zaduši hrup rekurperatorja, ampak kaj pa hrup/zvoki med prostori...
Seveda to je dovolj. Absolutno se nič ne sliši po sobah, pri malih brzinah sploh ne veš, da deluje. Na max se čuti malo prepiha pa v bližini rekuperatorja lahko zaznaš ropot preko vrat.
Vsekakor k hrupu med sobami pripomore tudi reža pod vrati, ki jo moraš imeti zaradi vleka...
gapez Napisal:Jaz imam pa vprašanje v zvezi s hrupom pri zajemu zunanjega zraka in izpustu. Koliko se to sliši?
Zajem zunanjega zraka imamo na fasadi blizu vhodnih vrat in zato ta zvok nehote slišim vsakič, ko grem mimo.
Če je rekuperator na najnižji stopnji, se ga skoraj ne sliši in je povsem nemoteč.
Na najvišji stopnji pa se ga kar dobro sliši in meni bi bil moteč, če bi bilo zraven okno spalnice.
Ima kdo urejen dovod in odvod do rekuperatorja z gibljivimi, mehkimi cevmi: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.e-stacuna.si/sl/izdelek/toplotno-izolirana-al-cev-fi202mm-l-10m">https://www.e-stacuna.si/sl/izdelek/top ... 02mm-l-10m</a><!-- m -->?
Kako se obnesejo? Je problem, ker niso notri gladke (upor, umazanija)?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.