PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Teorija dvižnih vodov, povratnih vodov, krivulje itd.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temo odpiram z namenom, da bo kdo, ki nima osvojene vse teorije, mogoče našel v njej kaj pametnega.

Predlagam, da se jo čim manj zasuva s kreganjem (tisto počnite na ZS potem, če se pokaže potreba Big Grin), da bodo vsakemu vprašanju sledili odgovori.

Tukaj je ogromno ljudi, ki se s tem poklicno ali pa ljubiteljsko ukvarja in verjamem, da se da na marsikatero vprašanje dobiti odgovor.

Začel bom s povezavo do diplomske, kjer je razloženo nekaj osnov:
REGULACIJA TEMPERATURE DVIŽNEGA VODA
IN KRMILJENJE OBTOČNE ČRPALKE

<!-- m --><a class="postlink" href="https://dk.um.si/Dokument.php?id=7942">https://dk.um.si/Dokument.php?id=7942</a><!-- m -->

--------------------------------------------------

Vprašanje za začetek:

1. Če povečaš hitrost OČ (obt. črpalke)/pretoka vode skozi cevi talnega/radiatorjev ali to pomeni, da bo temp. razlika med DV (dvižnim vodom)/PV (povratnim vodom) manjša, s tem pa oddano tudi manj toplote v prostor?

2. Ali se je možno s hitrostjo OČ znebiti pokanja v radiatorjih? Recimo, da DV ni možno kontrolirati, ker gre za direktni krog in je DV odvisen od temp. OK (oljnega kotla). Bi z zvišanjem hitrosti OČ lahko omejil pokanje v radiatorjih?

Prej so bili radiatorji ALU in so res pokali, vsi so mi govorili, da je to ravno zato. Zdaj so radiatorji klasični, pločevinasti. Pokanje pa je še bolj nadležno, kot bi poslušal padanje dežja na pločevino, dejansko nas zjutraj ob 5:00, ko se vklopijo, vedno zbudi. Pokanje seveda traja samo v štartu, 2,3 min, ko v hladnega pride cca 45 st.
Bom izkoristil temo, če si jo že odprl Smile
Imam peč na KO ter STČ vse vezano preko Seltron WDC 10B ter tripotnega ventila na talno(spomladi priklopim IVT Micko...juhej Big Grin ).Vremenska regulacija z zunanjim tipalom.Fasada je.
"Mori" pa me dT in sicer sem imel te dni ko je bilo npr.zunaj -2st. DV cca 31st.,
PV pa samo 23st.V prostorih je temp.primerna- cca 22-23st.Kakor berem imam prešvoh OČ(Grundfos 25-40),s tem da ima še polomljen gumb za nastavljanje in sploh ne vem v kateri "brzini" je-pretoki talnega v lončkih kažejo nekje 1,5L.
Sicer je vse ok,glede na to da žene ne zebe :lol: ,me pa vseeno zanima tudi za naprej ko bom priklopil TČ-razlika med DV in PV naj bi bila čim manjša in me zanima kaj "izgubljam" s prevelikim dT-ali bo TČ bolj obremenjena,bo več pokurila,....in pa tudi ali se sedaj ko imam še KO tudi ta zaradi tega večkrat prižiga?Mal bi rad razjasnil pojme,zato sprašujem...kot Akulp :wink: .
Aja pa še to-termometer na DV kaže npr.31st.,na Seltronu pa tipalo kaže vtok 27-28 st.....a je res taka razlika med dejansko temperaturo vode in tipalom na cevi?A je mogoče termometer mal "falen"?
Hvala za odgovore...če ma kdo voljo :wink:
Povratna temperatura iz talnega je vedno temperatura prostora plus 0,5 do 1 stopinja. Odvisno od izoliranosti bajte.
Zakaj vas moti DV, če imate toliko stopinj, kot jih nastavite?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pri meni je bilo te dni tako:
- Trenutno samo peč na KO, talno cca 93m2, regulacija samo sobni termostat, in ročni mešali ventil za talno
- Hiša brez izolacije, zuanja temp cca 3°C
- Prejšnje dni sem zalaufal prvič talno DV = cca 31 / PV= cca 22
- Po treh urah delovanja pa DV=cca 31 / PV =cca 27
- (gledano na termometre na ceveh)
Fery Napisal:Povratna temperatura iz talnega je vedno temperatura prostora plus 0,5 do 1 stopinja. Odvisno od izoliranosti bajte.

Fery, tole pa ne vem v kakih razmerah drži ..recimo jst imam pri zunanjih 0C, DV 27-28C in PV 25-26C..kaj a imam potemtakem 26C v bajti?...tla so 24-25C, stene imajo, se mi zdi ~22C ...T v prostoru pa je 23C. Hiša 16cm EPS izolacije zunaj, pod tlakom 6-10cm, pod streho 25cm.
Če boš pogledal na mojo stran pred šesto zjutraj, boš videl, da je tako.
V bajti 24 stopinj, zalogovnik spodaj, kar je v bistvu povratna voda, 24 stopinj.

Očitno imaš ti večje izgube, zato toplejša tla. Ali premalo odvzema.
A potemtakem, ko je zunaj -15 imaš DV..recimo 33C...a PV imaš takrat še vedno 24C? oz dT imaš 9? Jaz dT nimam nikoli več kot ~3, če me spomin ne vara.
Povratni bo 24 stopinj, 1700 metrov cevi bo že poskrbelo za to. Ko štartajo iz omarice bodo imele 31 - 33 stopinj (tako, kot imajo tudi danes), ko pridejo nazaj, bodo 24.
Sam, če imaš danes pri ~0C zunanje DV 31-33C, ga bo pri zun. -15C sigurno 40DV? potem do dT 16C?
Nope, ga bo 31 - 33. Meni to zadostuje, danes, jutri in pri minus 15.
kamin? druge cake ne vidim.
Časovno komponento vključi pa bo šlo.
sem vključu, ne gre :mrgreen:.
Talno puli iz kotlovnice energijo z močjo 4 - 6 kW.
Bajta pa pokuri, kolikor pač pokuri. Porabo hiše deliš s 4 in dobiš čas delovanja talnega dnevno.

Taaadaaaam.
Fery, torej če ti enak dvižni vod zadostuje tudi pri -15°C, sedaj pri 0°C po nepotrebnem preveč greješ DV in si s tem manjšaš izkoristek TČ...
1 2 3 4
Iskanje po temi