PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna crpalka Orca in Mitsubishi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V torek smo naredili zagon TC. Imamo notranjo enoto od Orca Mono (8-16), zunanjo enoto MITSUBISHI PUHZ-SHW140YHA ZUNADAN 14KW.
V teh dneh smo pokirili 380 KW ur, pa smo zaceli spreminjati nastavitve. Naj povem, da imamo radiatorsko ogrevanje, v hisi bi radi 22-23 stopinj, imamo fasado 20cm stiropor in nova 3 slojna okna, 250 kvadratov bivalne povraine. Pa me zanima kaksna je optimalna nastavitev za krivuljo, min in max temperatura vode. Ce ima kdo izkusnje z zgoraj napisano toplotno bi bila zelo dobrodosla vsaka informacija, saj smo po zagonu imeli v hisi 26 stopinj. Naj povem se da TC ne uporabljamo za segrevanke sanitarne vode, imamo priklopljen samo 50l zalogovnim.

Za vse informacije se zahvaljujem! Lp
Confusedhock: dobro vam pali.....pa še zime ni- in ni zuNadan, ampak zuBadan
Hehe, res je. Pisem prek telefona pa je kup napak...
Evo se eno pretiravanje z mocjo TC. Nevem kdo vam je svetoval pri tako dobro izolirani hisi 14kw zubadana?? Mi ogrevamo cca 205m2, res da vse talno, hisa ima par cm manj izolacije, troslojna okna pa imamo 8kw mitsubishija. Ravno bil na bajti in je pri zunanji 1stc temperatura vtoka 26.2stc za zeljenih 21stc hisi. Dejanska T v pritlicju je 21.2 v mansardi 22.9, v kleti so veje priprte pa nekaj je izgub skozi steno proti neogrevani garazi, tako da je T malenkost pod 20stc. Krivulja je nastavljena na 0.3 kar pomeni pri zunanji 0/26 vtoka, pri -10/31 in pri +5/24. Poraba v zadnjih treh dneh povprecno 18kWh/dan.

Tukaj imas graf za lazjo predstavo kako nastaviti krivuljo
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=krivulja+ogrevanja&rlz=1CDGOYI_enSI693SI693&hl=hr&prmd=inmv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg-vCDheHeAhWM2SwKHeziAooQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=414&bih=620#imgrc=msp_ZFttH06gjM">https://www.google.si/search?q=krivulja ... ZFttH06gjM</a><!-- m -->
Podobna kvadratura kot vasa na radiatorjih le da 5cm fasade. 11kw zubadan. Pri 0st imam 34 st, -15st 40st in 15st 28st. Če ste imeli hladno hišo potem bi poraba elektrike bila še sprejemljiva. Drugače mi porabimo dec ali jan 1000 do 1300kwh na mesec z SV.
Nismo imeli hladne hise, grelo je prevec. Sedaj smo nastavili krivuljo TC=1.0, korekcija nagiba=0, vzporedni premik=0, min.temp.vtoka=28, max.temp.vtoka=34. Bo tako ok?
Ampak res, kdo vam je predlagal TČ katero ste kupili, sami ali strokovnjak iz strani Orce? Na podlagi česa, ogled objekta ali kako drugače?
Taksno moc je predlagal Stagoj, ko so prisli gledat. Kvadratura je med 250-300 kvadratov. Vzela sva vse pri Orci, ker je bilo ceneje...
Za tako kvadraturo in pri taksni izolaciji bi kljub temu da se ogrevate na radiatorje bila 11kw TC vrh glave. Pa ne zubadan ampak katerakoli nizkotemperaturna TC. Je to novogradnja ali adaptacija? Kaksne imate radiatorje? Malo preberi po forumu, nekateri ogrevajo hise z 10cm izolacije na fasadi in prav tako na radiatorje z temperaturo dviznega voda max 37stc. Kljub temu, da pravis, da je bilo pri orci ceneje, so vas dobesedno nategnili in ste TC preplacali. Fujitsu ali hitachi ali original mitsubishi do max moci 11kw bi vas moral stati max 7k€, sploh zato ker z TC ne ogrevate sanitarne vode in odpade strosek za bojler. Res ne morem verjet, so monterji/prodajalci postali pohlepni in bi naredili vse za cimvecji zasluzek ali so ljudje vedno vecje ovce in se pustijo sisat vsakemu, ki ima pet minut casa. Sicer pa bi vam ob koncu montaze moral monter nastavit TC vsaj priblizno optimalno, ocitno pa vam jo je samo zagnal in cao.
LadyDi Napisal:Taksno moc je predlagal Stagoj, ko so prisli gledat. Kvadratura je med 250-300 kvadratov. Vzela sva vse pri Orci, ker je bilo ceneje...

... ki je najbrž videl radiatorje, pa mu je bilo "vse jasno".

OK, imate kar veliko kvadraturo, zato so najbrž razmišljali o 14-ki. Ampak izolirani ste tak, da če v kleti nekdo prdne, imate do božiča toplo.
To je adaptacija, hisa zgrajena 1995. Imamo klasicne radiatorje Corado.
Popson31 Napisal:Evo se eno pretiravanje z mocjo TC. Nevem kdo vam je svetoval pri tako dobro izolirani hisi 14kw zubadana?? Mi ogrevamo cca 205m2, res da vse talno, hisa ima par cm manj izolacije, troslojna okna pa imamo 8kw mitsubishija. Ravno bil na bajti in je pri zunanji 1stc temperatura vtoka 26.2stc za zeljenih 21stc hisi. Dejanska T v pritlicju je 21.2 v mansardi 22.9, v kleti so veje priprte pa nekaj je izgub skozi steno proti neogrevani garazi, tako da je T malenkost pod 20stc. Krivulja je nastavljena na 0.3 kar pomeni pri zunanji 0/26 vtoka, pri -10/31 in pri +5/24. Poraba v zadnjih treh dneh povprecno 18kWh/dan.

Tukaj imas graf za lazjo predstavo kako nastaviti krivuljo
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=krivulja+ogrevanja&rlz=1CDGOYI_enSI693SI693&hl=hr&prmd=inmv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg-vCDheHeAhWM2SwKHeziAooQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=414&bih=620#imgrc=msp_ZFttH06gjM">https://www.google.si/search?q=krivulja ... ZFttH06gjM</a><!-- m -->
Ta 14 je popolnoma enaka 11...[emoji12]

Poslano z mojega LG-H850 z uporabo Tapatalk
misko Napisal:Podobna kvadratura kot vasa na radiatorjih le da 5cm fasade. 11kw zubadan. Pri 0st imam 34 st, -15st 40st in 15st 28st. Če ste imeli hladno hišo potem bi poraba elektrike bila še sprejemljiva. Drugače mi porabimo dec ali jan 1000 do 1300kwh na mesec z SV.

Saj mogoce smetim, uplinjevalec med celparkarji, pa vendarle bom....lansko zimo tudi sam zacel ogrevat 24/7 in hisa podobna kot tvoja, mogoce malenkost manj kvadratov, vendar se tud men pozna 24/7 ogrevanje, vendar 37°C je se zadnji vtok pri teh T. zunaj, pri nas okoli pop. 2°C, tako da me res veseli da teb zadostuje vtok 34°C pri 0°C, sepravi imas novejse radijatorje in preddimenzjonirane? Vsekakor priporocam tud uplinjevalcem, ob zadost velikem zlogovniku, kurjenje 1x na 24h tud v mrzlih dnevih tud do -18°C ogrevanje 24/7 kot pa urniki.
Pa se oproscam za smetenje v temi...
Bo terba kaj več pvedat .. Če imate sobni korektor in na koliko nastavljeno krivulijo ...če ga gonite na 50 DV vam dnevno porabi v tem vremenu 70- 80 kwh

Poslano z mojega LG-H850 z uporabo Tapatalk
@labelsm mogoce je res ta njihova 14kw TC enaka 11kw po karakteristikah, ni pa enaka v €, ker sigurno niso placali 11kw in dobili 14kw Wink kakorkoli, moje mnenje glede na vse prebrano o TC in njihovih uporabnikih je 14kw dosti prevec. Kot pravi @csamo001 bi ze prdec bil dovolj za 20stc, dva pa za zelenih 23 Wink
1 2 3 4
Iskanje po temi