PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Oljni kotel -optimalno ogrevanje hiše-24/7 ali na "obroke"?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nick101 Napisal:Njegov LTŽ kotel bo prerjavel ?

Dimnik je inox z lončkom za kondenz ?

Prej kot slej.

Izdelava litoželeznega kotla je cenajša od inox ali SiAl. Zakaj bi potem delali kondenzacijske kotle iz dražjih materialov? Kotel ni predviden za obratovanje z tako nizkimi temperaturami. Ravno tako ne gorilnik, in dimnik. Recimo, če dimnik obratuje v kondenzacijskem področju mora bit izveden kot nadtlačen, ker so dimni plini težji.

Poraba kotla je manjša z manj vklopi. Vsako prepihavanje pobere nekaj energije.
V vsakem primeru pa se pogovarjamo o majhnem prihranku. 1-2%.
E vidiš, ta podatek iščem od začetka te teme, hvala! Smile

Če prav zastopim, je torej razlika v porabi zanemarljiva, če kotel nastavim tako, da deluje na 40 oz. na 60 st.C. Torej je, z vidika njegovega dobrega počutja bolje nastaviti na višjo temp.
No, mogoče še to, prej ko sem razlagal o tem, da je vsako leto, ko je hodil dimnikar rekel, da je kotel tip top. Prejšnja leta sem ga imel na 50 stC. To pomeni, da se voda v njem, ko ugasne ustavi nekje pri 60-65, potem pa se spet vklopi, ko pade na 50.
V največjem mrazu sem pojačal na 60.

So bili pa takrat še povsod radiatorji.

V tem primeru je potem verjetno bolje (glede na to, da je to dovolj za želeno sobno temp.) imeti radiatorsko vejo na urniku 3x2h na dan, pa dam DV na 40 ali pa 45 stopinj, kot pa da dam DV na 30 in črpalka dela več ur ...
Zdaj ne vem, ali si se za TČ že odločil, ali ne. Če se še nisi ti vsekakor predlagam test 24-urnega ogrevanja v različnih vremenskih pogojih, da vidiš, kakšne dvižne vode potrebuješ.
Odločil sem se, ne pa letos. Verjetno v naslednji sezoni.

Razen, če bi ugotovil letos, da ne bom porabil več kot 500l olja. Kar pa dvomim, da bom res toliko zmanjšal.

Če pa bo, potem je vprašanje, koliko smiselna je investicija ... Oz. je, če v igri IVT. Smile
Ne štekam pa nekaj, zdaj ko se malo igram z vejo za talno.

Zakaj mi WDC , ko nastavim nočni režim na 19 st., preračuna potrebno temperaturo DV 4 stopinje (to je tisti minimum, v bistvu isto, kot da bi bilo gretje na off).

Če pa nastavim na 20 st., pa mi preračuna DV na 23? A je fora v tem, DV pod 20 ne gre, ker ni smiselno. Tako nekako je tudi krivluja zrisana, če gledam vse skice. Od 20 naprej.
Minimalna temperatura dvižnega voda.
Znižaj jo, privzeta je 20 stopinj.

19 stopinj? Pa kaj se to šališ? Vklopi klimo, da ti ohladi bajto.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kako se vidi, če dimnik kondenzira?

akulp 800l porabiš z gretjem sanitarne vode? Če je tako, potem premisli, če je investicija v TČ sploh smiselna in kaj s TČ sploh pridobiš.
Fery Napisal:Minimalna temperatura dvižnega voda.
Znižaj jo, privzeta je 20 stopinj.

19 stopinj? Pa kaj se to šališ? Vklopi klimo, da ti ohladi bajto.

Hvala, ugotovil!

Ma ja, to sem nastavil zato, da se ponoči v bistvu izklopi talno. Danes je bilo koliko -1stC nekje, pa na sobnem temp. ni padla niti za 0,5 stopinje. V dnevni pa za 0,7, gledano na termometer, in je ostala 22,8.
Včeraj, ko je talno laufalo 24 ur, na termostatu pa je bilo nastavljenih 21stC (DV je bil na 28.5) je bilo v dnevni/kuhinji skoraj 25stC ... pufff.

Aja, to je sicer zelo majhna hiška, če se čudiš temperaturam. Medetažna zadeva, vsega skupaj je dnevna+kuhinja+ hodnik (kjer je termostat) in mini wc 60m2. Potem pa sta še dve sobi in kopalnica (3x12m2) - ta del je na svoji radiatorski veji, s tem da je v kopalnici talno s svojim ventilom.

Sem pa ugotovil nekaj drugega, na kar me je že opozoril @zdravapamet, ko mi je razložil vse okrog nastavitev Seltrona.
Na radiatorjih imam direktni krog. Kar pomeni, da fašem v radiatorje toliko, kot imam nastavljen OK. Ta je sedaj na 60.

Investicija v mešalni ventil/motorček pa je za za moje pojme prevelika v primerjavi s tem, kaj bi prihranil.

Se motim?

p.s: Je to to, kar bi jaz rabil?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/centralno-ogrevanje-ostalo/mesalni-ventil-s-pogonom-1339800542.html?aclct=1542359763&kw=me%C5%A1alni+ventil">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... lni+ventil</a><!-- m -->

Črpalko imam pa Wilo Stratos Pico 25-60 v "omarici" Regumat Oventrop postaji.

------------------------------

@Forex
Citat:akulp 800l porabiš z gretjem sanitarne vode? Če je tako, potem premisli, če je investicija v TČ sploh smiselna in kaj s TČ sploh pridobiš.

Drži, zadnje 3 sezone sem imel med 800 in 850 porabe, skupaj s STČ.

Letos upam, da to pade ker imam STČ in talno večji del hiše.
Saj vem, da moram ugotoviti. Mislim, vložiti v en IVT bi bilo zelo smiselno, o zagotovo. Vse kar je pa od 5.000 EUR naprej, pa se mi zdi bv ...

Saj pravim, odvisno kakšna bo poraba konec sezone. Na žalost je pri olju tako, da ne moreš kaj dosti relano spremljati sproti ...
Za 20 stopinj v bajti, kupi navadne žarnice. Jih še prodajajo. Par njih in bo dovolj toplo.
Fery, če nimaš za povedati nič pametnega bodi raje tiho. Obnašaš se kot, da si bog in ne vem kaj. No, boš že padel na realna tla...
Saj ti naredim izračun za navadne žarnice. Če ga rabiš.

V zgornjem primeru, 800 litrov kurilca, od tega lahko predvidevamo, da ga gre 300 l za sanitarno.
Ostane 500 l za kurjavo. Pavšalno razdeliš na 150 dni in dobiš 3 in nekaj litre kurilca dnevno. Minus izkoristek in si na treh litrih.
To pomeni 30 kW dnevno oz 1,25 kW na uro.

V dnevni 3 žarnice, v kuhinji 2, v jedilnici 2. Še na hodnikih par in po sobah in bi moralo biti dovolj.
Mrzle špice pa s kurilcem pokriješ.

Lahko bi šlo takole. Če so res tako varčni.
In če nimajo še vedno klasičnih žarnic. V tem primeru se že zdaj grejejo s njimi in bi bil potreben drugačen izračun.
Fery Napisal:Za 20 stopinj v bajti, kupi navadne žarnice. Jih še prodajajo. Par njih in bo dovolj toplo.

V bistvu @fery sem že zadnjič, res lepo prosil, da se nas ne jemlje vseh ljudi tukaj gor kot takih, ki vemo vse o teh zadevah in če vprašamo kaj neumnega, vprašamo zato, ker smo prišli na ta forum z namenom širiti znanje.

Zdaj, če se komu zdi tema bv in vprašanja neumna, naj pač ne odgovarja, ne pa da dobim odgovore v smislu "kaj bi sploh rad dosegel".

Že 3x sem po mojem povedal, da je moj cilj širiti znanje in temu je po mojem tudi namenjen forum. VPrašanjem...neumnim ali ne. V eni temi razlagate ljudem, kaj sploh so omarice za talno in kaj se tam notri počne, na drugi strani pa vprašam kak detajl, pa dobim nazaj bumerang češ "kaj se maš sploh s tem za ukvarjat, vprašaj monterja ... a ti ne zna pvoedat...kakšen monter pa je to".

In potem, ker se nabirajo taka bv sporočila in ker admin ne uspe brisati ali pa se to sploh ne počne, sproti, teme postanejo neuporabne.

Nekje ste navajali, da je res majhen % ljudi tukaj gor. Res je. Mislim, da sem, ko sem omenil, da sodelujem tukaj gor, dobil odgovore v stilu "tam ti bodo trije pomagali, ostali pa težili". No, zato ni več ljudi gor.

@fery, nobene zamere, meni si že veliko pomagal tudi na mailu, ampak taki odgovori mi res ne koristijo. Konec koncev si zadnjič vprašal, kaj želim, naredil sem povzetek vprašanj, odgovorov pa nisem dobil.

Sicer te pa z veseljem povabim na kozarček, pa boš videl, da mogoče nisem tak bedak, kot se ti zdi da izpadem s kakimi vprašanji. Je pa res, da ko se v nekaj zapičim, bi rad vse izvedel ...
@akulp
Citat:Včeraj, ko je talno laufalo 24 ur, na termostatu pa je bilo nastavljenih 21stC (DV je bil na 28.5) je bilo v dnevni/kuhinji skoraj 25stC ... pufff.

Zagotovo imaš nekaj narobe nastavljeno (krivulja, vpliv sobnega termostata, kalibracija tipal, ..........)

Meni drži temperaturo znotraj 0,5 stopinje.
Če pa boljša polovica "zapali" štiri indukcije in pečico, pa itak ni pomoči, razen da odprem okna ali vklopim klimo ...........
Pozdravljeni.

Za poznavalce bi mel eno vprašanje. Imam 30 let star valjast oljni kotel (EMO Celje -
ni nizkotemperaturni seveda) ter podobno stare radiatorje (ogrevam cca 65m2 v enem nadstroipju). Poraba kurilca je cca 800l za ogrevanje prostorov, za sanitarni je električni boljer, predvsem v nizki tarifi.
Ogrevanje krmilim preko sobnega termostata, ki vklaplja OČ. Iz peči je peljan 4 potni ročni mešalni ventil, trenutno nastavljen na dobro polovico (v glavnem položaja ne spreminjam).
AVtomatika gorilca deluje neodvisno od sobnega termostata (v peči je od dobrih 70C do 50C, ko se ponovno vklopi).
Nekateri radiatorji so že nekoliko rjavi, štrihani, zato bi naslednje leto vse menjal (8 komadov). Zaradi bodočega ogrevanja s TČ bi vzel predimenzionirane, tako da bo temperatura vtoka - iztoka nižja (to bi uravnal s priprtjem mešalnega ventila).
Zanima me, glede kondenzacije, če bo peč zaradi tega "šla po gobe", ker bo dotok ohlajene vode s povratnega ventila imel 30-40C?.
Jo je potrebno menjati za nizkotemperaturno skupaj z radiatorji ?

Hvala lepa za koristne informacije in lp.
Nič ne bo narobe!
Ker boš moral bolj pripreti 4 potni mešalni ventil, bo tudi temperatura povratne vode v kotel višja.

Ker pa itak misliš kotel zamenjati za TČ, je razmišljanje o prerjavenju kotla zaradi nižje temperature nepomembno
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi