PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tlak v sistemu ter ekspanzijski posodi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zanima me kolikšen tlak bi moral imeti v sistemu; višina med pečjo in najvišjim radiatorjem je 6m ? Enako me zanima za ekspanzijsko posodo ? Imamo 19 radiatorjev, 2000l zal, 200+50 ekspanzija.

Koliko bi smelo bit max nihanje tlaka med toplim in hladnim sistemom ?

Hvala
Se lahko še jaz prislonim tukaj zraven. Zanima me kolikol ekspanzije bi potreboval za ogrevanje 800m (cevi) talnega in 2 radiatorja ter bojler 200l. Peč ima svojo ekspanzijsko.
Kakšno pa ima peč?
Po mojem bo kar tista dobra. Voda v talnem je praktično mrzla, v bojlerju jo pa skoraj nič ni. Kaj bi ti ekspandiral?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
rabiš 10% vode celega sistema
Zakaj? Pri segretju iz 20 na 35 ne rabiš praktično nič.
10% si rekel zato, ker si to nekje slišal.
Jaz sem laufal talno 3 leta brez ekspanzije. Brez problema.
@Fery

Peč imam extraflame lp14, na pelete.
V bistvu sprašujem zato, ker imam bojler 200l in 18l ekspanzijo na bojler. Zgodi se mi pa to, da ko npr. poleti zagrejem bojler na 40stC. Za tuširanje je vse ok, pozimi al pa tudi poleti ko pa se človek želi malo pregreti v banji, pa je seveda treba malo napaliti vodo na 60 al 70stC. Takrat pa mi pri varnostnem ventilu začne ven kapljat. In če parkrat to naredim mi potem ekspanzijska spusti (ventilček drži, prav tako če stisnem na ventilčku ven ne priteče voda). Vem pa da spusti, ker ko jo potem napumpam je spet en čas ok potem pa ponovi vajo.
Zato razmišljam o zamenjavi raztezne na recimo 30l za ziher, samo če ni to to pol je brezveze.

Kakšni nasveti ideje?
Hvala
Ok, mešaš ekspanzijske očitno. Jo imaš za vodo v centralnem sistemu ali za vodo v bojlerju? Kateri varnostni ti meče ven? 2,5 bara ali 6 barov?
@xgego: Ti mešaš ogrevalno in sanitarno raztezno posodo.
Pri dimenzioniranju sanitarne je potrebno upoštevati tudi tlak vode na vhodu v hišo/bojler, če pa želiš doseči, da tlak s segrevanjem čim manj narašča, je potrebno imeti čim večjo raztezno.
Sam uporabljam tole orodje, je preprosto in pregledno. <!-- m --><a class="postlink" href="https://play.google.com/store/apps/details?id=de.consoft.reflex.app&hl=en_US">https://play.google.com/store/apps/deta ... p&hl=en_US</a><!-- m -->
Ja res je, pač ne morem vse vedet in znat :-). Gre za samitarno vodo. Bojler 200l in raztezna 18l. Kaplja pa pri varnostnem ventilu, mislim da je 6 barski ali pa 8.Torej ta raztezna izgubi tlak ko vodo grejem na 60+ stopinj in potem začne pri ventilu ven kapljat. A bi torej rešil kaj če bi to raztezno zamenjal za večjo? In kako velika bi morala biti.
Ne, raztezna je dovolj velika, oz. celo prevelika.
Nekaj drugega mora biti. Pritisk v vodovodu, nedelujoča raztezna, premalo napolnjena raztezna, pokvarjen varnostni ventil.

Brez veze direkt po novo raztezno. Malo je treba prečekirati, kaj je sploh krivo.
xgego Napisal:Gre za samitarno vodo. Bojler 200l in raztezna 18l. Kaplja pa pri varnostnem ventilu, mislim da je 6 barski ali pa 8.
- Pritisk vodovoda?
- Pritisk plina v raztezni?
Nimam časa - sem v penziji!
Pritisk vodovoda je cca. 4bar. Razterna pa ko je napumpana 2,5bar (tak piše na raztezni da mora bit). Kot pa pravim. Če raztezno napumpam na 2,5bar in grejem vodo na 40stC, je vse ok. Če pa dam da mi vodo zagreje nad to temperaturo, pa mi začne pri varnostnem kapljat in sčasmo tudi raztezna spusti. Ampak če jo ponovno napumpam, preizkusim ventilček in je ok. Tudi mi ne teče ven voda, da bi bla kje membrana fuč...
Pri 2,5 bara ti 4 bari vode tak ful stisnejo membrano. Kolikor je meni znano, se raztezna napumpa na 0,2 bara pod tlak vodovoda.
Pa še ena napakica. Imam 300l bojler in ne 200. Pardon
Pa še ena napakica. Imam 300l bojler in ne 200. Pardon
1 2 3 4 5
Iskanje po temi