PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava radiatorjev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naj enostavneje je vodo prestrezati v lavor ker praviloma gre pod radiator. Sem menjaval letos nekaj podobnega a sem si odrezal en hobok od barve. Glede nosilcev boš videl ko boš radiator odmontiral. Ker še ni premrzlo lahko radiator odmontiraš in greš z njim v trgovino pa kupiše enakega.
Koliko pa so stari ti radiatorji, da so že tako zdelani? In to V&N, ki jih skoraj vsi priporočajo? Pr mojih starših so menda znamke EMO full stari pa nikjer znaka, da naj bi v kratkem začeli spuščati.
Nekateri vsako leto spuščajo vodo iz centralne in s tem vnašajo dodatni kisik, kateri je potreben za oksidacijo železa. To je še posebej opazno v blokih, kjer (ponekod) enkrat letno spustijo vodo iz sistema ogrevanja, da lahko stanovalci naredijo vzdrževalna dela na ogrevanju (zamenjajo radiatorje, namestijo termostatske ventile...). Če kdo živi v takem staovanju bo vsakih nekaj let menjal pločevinaste radiatorje. Mir bo edino z aluminijastimi.
OldekPoldek Napisal:Hvala vsem za odgovore. Ste pa res učinkoviti in hitri na tem forumu Smile.

Naročil sem kar identične radiatorje Vogel&Noot. Sicer nekoliko dražji od Korado, ampak bo verjetno manj dela, ker ne bo potrebno spreminjati konzol. Pa nove konzole za korado verjetno tudi ne bi bile čisto zastonj (čeprav prehudo drage verjetno tudi niso).

Če že sprašujem pa samo še na hitro - postopek menjave? Jaz si predstavljam takole:
1. zaprem oba ventila spodaj v sredini, da je radiator "ločen" od sistema
2. spustim vodo iz radiatorja (domnevam da je kak ventil desno ali levo spodaj?)
3. Odšraufam starega, prišraufam novega. Je tu potrebno kaj tesnit, kot pri vodovodu? S tistim predivom?
4. Ponovno odprem oba ventila spodaj in odzračim.
5. Po potrebi dodam malo vode v sistem, če preveč pade.

Drži?

4.
Odpres odzracevalni ventil, odpres dovodni ventil da se radiator nafila z vodo.
Ko zacne voda brez zraka teci iz odzracevalnega vetila tega zapres in odpres odvodni ventil. To je to

Poslano z mojega SM-N910C z uporabo Tapatalk
Oh ja Big Grin Sem se namučil včeraj z menjavo radiatorja. Kljub temu, da je isti proizvajalec in isti tip so bili priključki na tleh "zamaknjeni" za kake 2mm proti steni glede na priključke na radiatorju. Mogoče majhne razlike pri proizvodnji, ali pa je bilo morda že v začetku tako nenatančno narejeno, vsekakor je bilo treba kar nekaj sile, da sta se oba priključka "poravnala" in je bilo mogoče priviti nazaj. Danes pride na vrsto drugi radiator.

Imam pa eno vprašanje. Vodo iz radiatorja sem odtočil tako, da sem zaprl oba ventila na priključku spodaj (torej dovod in odvod), nato pa odprl čep ob strani radiatorja in odzračevalni ventil. In je lepo odtekalo, ampak ko kar ni in ni nehalo tečt (ene par litrov gotovo), sem se ustrašil, da odteka voda iz celega sistema in sem zaprl še tretji ventil na priključku - tisti ki služi nastavljanju "obvoda" (koliko teče v radiator in koliko mimo). Sedaj pa ne vem več, koliko je bil ta ventil odprt. Če je bil sistem prvotno hidravlično uravnotežen (morda je bil, morda pa tudi ne najbolje), kako naj zdaj nastavim ta ventil, da bo kolikor toliko pravilno? A je to kje v projektih strojnih inštalacij napisano?

Sedaj, ko sem malo naštudiral ogrevanje se sprašujem, če ne bi morda poiskal kakega mojstra, da preveri in po potrebi popravi hidravličnega uravnoteženja celotnega sistema. Vseskozi se mi namreč zdi, da nekoliko premalo greje vse skupaj.
Jebela cesta kaj se to pravi! Zdaj boš pa mojstra klical? Po vsej "matrariji" tebe in vseh ostalih tule gor! 8)
Zamenjaj še drugi radiator, dofilaj in odzrači sistem, potem pa začni kurit! Nabaviš nekaj poceni termometrov in se potem igraš z uravnoteženjem! (pripiraš in odpiraš ventile)
Jasno? Nobenega "majstra"! Če si ga že imel namen klicat, bi ga na začetku! :wink:

P.S. Upam da ventili po "ravnanju s silo" tesnijo! 8)
Pa ja, saj je res. Zaenkrat ne bom nikogar klical, se bom malo igral z nastavljanjem ventilov pa da vidimo.

Prvi radiator me je 2 uri zafrkaval, drugega sem imel pa v 15 minutah zamenjanega Smile. Saj gre lepo, če so cevi pravilno poravnane.

Tudi jaz upam, da po nekoliko nasilni vgradnji vse tesni. Gotovo tesni na spojih, tam sem preveril. Upam le, da nisem kake cevi pod estrihom počil. Sicer pa tako hudo pritiskal tudi nisem.

Hvala vsem za pomoč.
@OldekPoldek, se dobijo tudi excentri za radiatorje npr.: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.instal.si/index.php?c=855">https://www.instal.si/index.php?c=855</a><!-- m -->
Ja pa ne 2mm...
1 2
Iskanje po temi