PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin Altherma 3 nov mejnik v segmentu toplotnih črpalk

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktualno vprašanje:

Ima kdo zunanjo enoto na stenski konzoli?
Pod fasado je izolacija (kamena volna). Ali zdrži pritiske, ali je nevarnost da se udre v fasado? je treba kaj podložiti pod npr. L konzolo, da se pritisk porazdeli na večjo površino?

Vse kaže, da bo to končna rešitev za postavitev pri meni, monter ima sicer še neke ideje, da bo betoniral, kar je nemogoče...
In kaj ti bo konzola rešila? Ti bo konzola pobrisala napake? Mislim, zakaj zdaj spreminjate lokacijo postavitve zunanje enote? A imate kak pameten argument, ali pač toliko, da se bo nekaj delalo?
Sam sem na fasado montiral nekaj občutno lažjega, kot je zunanja enota. Na dovolj dolge hanger vijake sem privil varovalne matice, na katere sem potem prislonil kovinski profil, ga privil... Torej pri meni varovalne matice prestrezajo pritisk, ki bi drugače pritiskal na fasado.
@MikMik
Pa kaj ga toliko gnjaviš.
Sam123 Napisal:Ne se kregat o neumnostih

Kolk sem jaz poceni skoz prišel ali ne, sploh nima veze. Mislim da so bili vsi predračuni nekje tam tam (cca. 1000 EUR za celotno montažo), s tem, da je bilo praktično vse pripeljano do mesta TČ.

Meni osebno se to zdi veliko, ampak če toliko diktira trg, je to to. Dela je bilo kake štiri ure za tri ljudi..., reference raznih sosedov, ki nimajo niti najmanjšega tehničnega znanja pa mi ne pomenijo nič. Da bi pa preprosto izbral najdražjega in s tem si kao zagotovil najvišjo kvaliteto, pa že dolgo ne velja več.

Problem je, da po mojem mnenju večina monterjev v Sloveniji ne bere navodil za montažo. Čeprav je izvedba po teh navodilih dejansko pogoj za uveljavljanje reklamacije (tko je na papirju, prej al slej tudi v praksi) in pa v končni fazi verjetno za pravilno delovanje (ustrezna zmogljivost)... In potem te nekdo, ki montira poskuša prepričati, da je njegova 'bližnjica' itak čist ok in da proizvajalec, ki je razvil zadevo samo nekaj bluzi...

Vglavnem od danes imam končno nastavljen protokol za šušenje estrihov (popuščanje napetosti). Ga bom konkretno skrajšal, pustil ga bom samo še dva dni na 45, ker je že par dni zdaj na 35-38, kolikor je uspel do danes dvigniti temp., potem pa po 5 st dol vsak dan. Vem da obstaja tema o tem, kjer večina uporablja Alpodov protokol, ki je en teden na 55. Kakšne so vaše izkušnje.
Danes mi je v bajti kazalo relativno vlago, po tem ko dva dni ni bilo prezračeno, 45%, estrih je star 7 tednov. Vglavnem občutek mam, upam da me ne vara, da je suh glede na podatke, koliko je pa še 'napetosti' v njem bom pa videl cez dva dni, ali ne?

Iz tega bi sklepal, da si vzel monterja brez referenc in verjetno cenejšega izvajalca :wink: .

Kakor koli že. Če tako izbiraš ne moraš pričakovat kvalitete, ker ta mojster enostavno ne pozna te naprave, ker verjetno montira vse kar mu pride pod roke. Uveljavljeni mojstri vgrajujejo in uporabljajo preverjene materiale in imajo z napravo izkušnje z montažo. Slabo je že to, da lahko napravo, izroči v obratovanje vsak, ki ima 5 minut časa.

Montaža zunanje enote na fasado, je slaba izbira. Navadno so klima konzole preslabotne za težo in se upognejo pod težo, potem naprava visi, kot pijana. Nudijo premalo odmika od fasade. Navadno je težava odvajanje kondenza, brez mokre fasade... Velik problem so tudi vibracije, ki se prenašajo na kostrukcijo hiše. Za montažo na fasado je potrebno uporabiti distančnike, ki se izdelajo iz PPR cevi, potem sledi gumi podlaga, da se porazdeli obremenitev in zaduši vibracije. Pod napravo, antivibracijske nogice in balansiranje naprave, ker je navadno težja spredaj desno. Druga možnost je izrez fasade in popravilo fasade. :wink:
Problem je v tem, da je nadstrešek betonski, obrobljen s pločevino, vmes je pa izolacija (toplotna pod hidro) in je dejansko vse mehko in nestabilno. Zato se mi zdi skoraj edina rešitev stenska konzola. Glede toplotnih mostov mi je jasno, ampak ni nek problem, ker je stena od podstrešja. TČ je sedaj delno na pločevini, delno na izolaciji, zato ni naravnost,...

Če bi delal sam, bi verjetno naredil kovinsko rešetko, jo podložil na čim večji površini na štirih nogah, da bi bila ravna in dodatno varovana z vijaki v steno proti temu da se zvrne. Gor pa pride gumijasti podstavek potem TČ...

Ampak glede na to, da imam najetega monterja, ki odpravlja napake samo iščem dobre ideje, da mu jih predlagam, njegova je, da bi betoniral na izolacijo..., niti ne bi bilo toliko zgrešeno, če bi bila samo dva bloka, ki bi se lepo prilagodilo podlagi, bilo ravno...

Kakšne ideje?
Bravo Sam123, zdaj po tednu dni privlečeš na plano en nepomemben detajl, da je vse skup postavljeno na mehko, nestabilno podlago. Kako termo/hidro izolacijo pa maš na tem mestu?
Sosedi, ki imajo tako rešitev, so tudi vsi na mehkih podlagah? Zakaj niste kopirali njihovih rešitev glede namestitve?
Pa kaka fotka bi tudi olajšala razumevanje vsega, ampak enim je pač vse pretežko, kar se ne da narediti iza računalnika.
@telmos in ostali: pozdravljeni, mene pa zanima, če bi kdo kaj priporočal za novogradnjo 170 m2 pritličje in mansarda s toplotno izolacijo v mejah normale, okolica kranja. Sam sem gledal toplotno črpalko zrak-voda Kronoterm notranja enota HM-142 S1 (vgrajen 200l bojler) in zunanja enota WPLV-14-S1 NT (dvojni ventilator) , kakor sem spraševal pri njih naj bi bil šibkejši model zunanje enote z enojnim ventilatorjem do nekje 150 m2.
Prav tako pa sem gledal Daikin Altherma 3 notranja enota EHVZ08S23D9W in zunanja enota ERGA08DV.
Za obe sem gledal trifazno priključitev in zasledil da so pri kronotermu dovolj 16A varovalke, za Daikin pa navajajo 25A. A ima kdo v lasti oz je montiral to da pove ali je res potrebno povečati varovalke?

Kaj bi priporočali glede teh dveh toplotnih črpalk? ali kaj tretjega? kako je z močjo ki bi jo potreboval za gretje?
Hvala
bk9105 Napisal:Bravo Sam123, zdaj po tednu dni privlečeš na plano en nepomemben detajl, da je vse skup postavljeno na mehko, nestabilno podlago. Kako termo/hidro izolacijo pa maš na tem mestu?
Sosedi, ki imajo tako rešitev, so tudi vsi na mehkih podlagah? Zakaj niste kopirali njihovih rešitev glede namestitve?
Pa kaka fotka bi tudi olajšala razumevanje vsega, ampak enim je pač vse pretežko, kar se ne da narediti iza računalnika.

Evo slika (če mi rata), od sosedov noben nima nič kaj bolje narejeno, enemu isto visi, en ima celo z kovinsko palico zadevo prišraufano direkt v steno brez kakšnega dušenja iz zg. roba TČ, da se lepo prenaša zvok, toplotni most, še vedno postrani, nedušenje vibracij...

Vsak pri svojem 'super' monterju in zato ne dam kaj dosti na izkušnje drugih... ker vsi pravijo da so zadovoljni, noben se ni obremenjeval z navodili za montažo...

Prej sem se ukvarjal z nedelovanjem črpalke, zdaj ko načeloma dela brez generiranih napak, se ukvarjam z postavitvijo zunanje enote.

Na razne komentarje, da sem vzel napačnega monterja, prepoceni, blabla, res ne mislim več odgovarjat, ker sem vsaj v nekih dveh postih že govoril o tem, pa ne mislim več. Predvidevam da je forum zato, da se izmenjujejo izkušnje, rešitve,...

Torej če bo kdo prispeval kaj glede možnih podstavkov (beton, stirodur,...) ali konzol (naslonjena na tla, podložena s čim, bom hvaležen, pa verjetno še kdo, ki bo še imel podoben primer.

Priložene datoteke
.gif   Screenshot_20181027-234654_Gallery12.gif (Velikost: 205,04 KB / Prenosi: 413)
Kako misliš, da bo odtekanje vode delovalo v hudi zimi, pri tej postavitvi? To boš imel vse naokoli ledenico + po nogah bo zmrzovalo navzgor po zunanji enoti.
@Sam123: Jaz sem se izgubil v tvoji zgodbi.
Enkrat pišeš, kak si imel vse že napeljano na mesto postavitve zunanje enote. Drugič te muči, kako so izbrali premajhen presek cevi, si pa že prej imel cevi potegjenem, al kako? Zdaj si začel razmišlljati o nestabilni podlagi pod zunanjo enoto...
Torej, okvirno mesto postavitve zunanje enote ti je bilo znano že kar lep čas. Zakaj tega nisi upošteval v fazi polaganja termo/hidro izolacije na tem mestu? Ali si to vse kupil tako kot je?
Vprašal sem te, kaj imaš zaeno termoizolacijo pod hidroizolacijo. Odgovora ni, še kar pa pričakuješ rešitve. Hidroizolacija je ena izmed strešnh folij. Kolikor jaz poznam to, se da marsikaj predreti in potem ustrezno obdelati. Podobno kot pri bitumnu, razen da se tu dela z vročim zrakom.... vglavnem kak krovec, ki dela s folijami, ti bo znal konkretno povedati, kaj vse je možno izvesti, koliko bo stalo.
Jaz bi nazdol prišraufal ustrezne kovinske nosilce, ustrezno visoke, ustrezno stabilne in potem na njih prišraufal vse skup, preko nekih gumi blažilcev. Mesto prevrtanja pa bi ti krovec obdelal. Nekako mi ni jasno, kaj razmišljate, ko mislite imeti škatlo, ki vibrira, nekje kar postavljeno, brez da bi bila privijačena.
bk9105 Napisal:@Sam123: Jaz sem se izgubil v tvoji zgodbi.
Enkrat pišeš, kak si imel vse že napeljano na mesto postavitve zunanje enote. Drugič te muči, kako so izbrali premajhen presek cevi, si pa že prej imel cevi potegjenem, al kako? Zdaj si začel razmišlljati o nestabilni podlagi pod zunanjo enoto...
Torej, okvirno mesto postavitve zunanje enote ti je bilo znano že kar lep čas. Zakaj tega nisi upošteval v fazi polaganja termo/hidro izolacije na tem mestu? Ali si to vse kupil tako kot je?
Vprašal sem te, kaj imaš zaeno termoizolacijo pod hidroizolacijo. Odgovora ni, še kar pa pričakuješ rešitve. Hidroizolacija je ena izmed strešnh folij. Kolikor jaz poznam to, se da marsikaj predreti in potem ustrezno obdelati. Podobno kot pri bitumnu, razen da se tu dela z vročim zrakom.... vglavnem kak krovec, ki dela s folijami, ti bo znal konkretno povedati, kaj vse je možno izvesti, koliko bo stalo.
Jaz bi nazdol prišraufal ustrezne kovinske nosilce, ustrezno visoke, ustrezno stabilne in potem na njih prišraufal vse skup, preko nekih gumi blažilcev. Mesto prevrtanja pa bi ti krovec obdelal. Nekako mi ni jasno, kaj razmišljate, ko mislite imeti škatlo, ki vibrira, nekje kar postavljeno, brez da bi bila privijačena.

Ja napak je bilo več. Sprašujem za tiste, ki se trenutno odpravljajo. Notranja enota sedaj dela, zdaj se ukvarjam z postavitvijo zunanje enote, po manualu mora biti vsaj 30 cm nad tlemi, 25 od stene, samoumevno naravnost, nič od tega ni.

Bajta je bila kupljena v tretji podaljšani fazi, lokacija za zunanjo enoto je dejansko na nivoju podstrešja (2 nadstropje) in je dostopna samo z lestvijo. Monter je imel podatke, ki sem mu jih jaz posredoval, sosedje imajo tam TČ, odgovor je bil, potem se da, bomo tudi mi zmogli,...

Jaz razmišljam, da bi dal raje podstavek (kovinska nosilec), ki bi bil na tleh, raje privijačil v steno, kot potencialno v tla, ker preboj hidroizolacije mi ne deluje dobra ideja, sploh zunaj, kjer dejansko je voda ob vsakem taljenju, dežju,... , se bom pa pozanimal pri krovcih.

Hočem dobro izvedbo, glede na dosedanje izkušnje z monterjem, se bom pa moral sam pozanimati, kaj dejansko je najboljša rešitev, ki ne bo v parih letih povzročila zamakanja.

Odtekanje je dober meter stran skozi ploščo v žleb.
Sam: poglej v Fujitsu temo (je kar obsirna). Tam ima nekdo 2 crpalki direkt na steno montirani preko doma izdelane konzole in kot sem bral nima tezav z ledom. Ima pa obe TC visje montirani kot je tvoja in padec, da lahko odteka.
Dobijo se originalni podstavki za takšne strehe z nastavljivim naklonom. Če enote ne boš poravnav tvegaš zamrznitev prednjega dela in s tem poškodbo ventilatorja.
Razdalja od stene je čisto ok. Na tvojem mestu bi me bolj skrbela možnost rotiranja, vračanja izpihanega zraka. Po sliki sodeč, bi lahko to poleg nagnjene enote predstavljalo največji problem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sassapo Napisal:Dobijo se originalni podstavki za takšne strehe z nastavljivim naklonom. Če enote ne boš poravnav tvegaš zamrznitev prednjega dela in s tem poškodbo ventilatorja.

Razdalja od stene je čisto ok. Na tvojem mestu bi me bolj skrbela možnost rotiranja, vračanja izpihanega zraka. Po sliki sodeč, bi lahko to poleg nagnjene enote predstavljalo največji problem.

Od vzporedne stene je 25 cm, od zadnje pa dobrih 15. Bolj me muči višina, kot rečeno, je zadeva bolj ko ne nedostopna (sneg...). V planu je drugo leto, da naredim kak dostop z prebojem stene na podstrešju, problem skupna podoba naselja, bomo vidli,...

Predvidevam, da če je bolj oddaljena od stene, je tudi manj možnosti da požira že predelan zrak? Bom vprašal pri uvozniku za podstavke z možnostjo naklona. Najraje bi nekaj naredil spodaj iz stirodurja (dve 20 cm visoke kocke fiksirane v steno, ampak me malo skrbi če je to dovolj obstojno... alternativa je kovinska rešetka, nekaj podobnega kot je nekdo dejansko naredil v fujitsu temi, kot je bilo predlagani zgoraj.

hvala za predloge
simsim Napisal:@telmos in ostali: pozdravljeni, mene pa zanima, če bi kdo kaj priporočal za novogradnjo 170 m2 pritličje in mansarda s toplotno izolacijo v mejah normale, okolica kranja. Sam sem gledal toplotno črpalko zrak-voda Kronoterm notranja enota HM-142 S1 (vgrajen 200l bojler) in zunanja enota WPLV-14-S1 NT (dvojni ventilator) , kakor sem spraševal pri njih naj bi bil šibkejši model zunanje enote z enojnim ventilatorjem do nekje 150 m2.
Prav tako pa sem gledal Daikin Altherma 3 notranja enota EHVZ08S23D9W in zunanja enota ERGA08DV.
Za obe sem gledal trifazno priključitev in zasledil da so pri kronotermu dovolj 16A varovalke, za Daikin pa navajajo 25A. A ima kdo v lasti oz je montiral to da pove ali je res potrebno povečati varovalke?

Kaj bi priporočali glede teh dveh toplotnih črpalk? ali kaj tretjega? kako je z močjo ki bi jo potreboval za gretje?
Hvala

Pozdravljen,
Kaj je zate toplotna izolacija v mejah normale?
Je 170m2 ogrevane površine?
Bo talno?
Bo centralno prezračevanje?
Bo dodatni vir (kamin)?
Vse tole dela precejšno razliko med objekti.

Pri Kronotermu si vzel za primerjavo močnejšo 3 fazno izvedbo.Pri Daikinu šibkejšo enofazno Idea .Primerjaj primerljive naprave po grelni moči,nazivni napetosti omrežja in maksimalni moči naprave.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://kronoterm.com/wp-content/uploads/2017/03/wplv-14-s1-nt-tabela.pdf?dwpfuha=11540716748">https://kronoterm.com/wp-content/upload ... 1540716748</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.veltra.si/documents/Daikin_Altherma3_Katalog_SLO.pdf">http://www.veltra.si/documents/Daikin_A ... og_SLO.pdf</a><!-- m -->
1 ... 16 17 18 19 20 21 Pojdi na stran 
Iskanje po temi